VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Berichten

14-01-2018 Go-Ahead Kampen wint Algarve Cup 2018
07-01-2018 Oranje Wit pakt Algarve Cup editie 2018
27-12-2017 Algarve Cup editie 2018, negende jaargang
07-01-2017 Jodan Boys pakt de Algarve Cup 2017
29-12-2016 Algarve Cup komt met primeur
09-01-2016 Geen tweede Algarve Cup voor FC Rijnvogels
28-12-2015 Algarve Cup VII met acht deelnemers
10-12-2015 Algarve Cup: FC Rijnvogels wil de cup weer winnen
22-09-2015 Algarve Cup: Vitesse Delft is de derde deelnemer
15-09-2015 Algarve Cup: Woudenberg gaat ervoor
11-01-2015 HVC '10: "Wij hebben 'm"
10-01-2015 HVC '10 pakt de Algarve Cup 2015
28-11-2014 Loting Algarve Cup 2015 bekend
30-10-2014 Algarve Cup: vier deelnemers tot nu toe
31-07-2014 Algarve Cup: Eerste twee deelnemers bekend
12-01-2014 Toernooi Algarve Cup 2014 loopt als een zonnetje
11-01-2014 FC Rijnvogels pakt de Algarve Cup 2014
08-01-2014 Wie pakt de Algarve Cup 2014?
25-10-2013 Algarve Cup: Nu aanmelden
05-01-2013 WV-HEDW verrast in toernooi om Algarve Cup
03-01-2013 Zaterdag strijd om de Algarve Cup
28-11-2012 Algarve Cup: Deelnemersveld is compleet
14-09-2012 Algarve Cup: Eerste twee deelnemers zijn bekend
05-10-2011 Algarve Cup: Nuttig en aangenaam
09-01-2011 Algarve Cup loopt vol regenwater
09-01-2010 ASWH houdt hoofd koel in de Algarve Cup
09-01-2010 Groeipijntjes ASWH in aanloop naar de Algarve Cup
10-12-2009 ASWH hoopt op fikse tegenstand in Algarve Cup
19-10-2009 Trainingskampen.nl organiseert de Algarve Cup II
10-01-2009 Barendrecht verovert als eerste de Algarve Cup
09-01-2009 Geen centje pijn in de aanloop naar de Algarve Cup
07-01-2009 Beker Algarve Cup blijft bijna achter op vliegveld
22-12-2008 Loting Algarve Cup: ASWH opent tegen Berkum
20-12-2008 Algarve Cup wordt geleid door talent-scheidsrechters
06-11-2008 Deelnemers Algarve Cup bekend
21-10-2008 Algarve Cup moet jaarlijks fenomeen worden

Geen centje pijn in de aanloop naar de Algarve Cup


9 januari 2009

ALBUFEIRA - Soms hebben thuisblijvers gelijk, maar met de huidige winterse omstandigheden in Nederland zullen clubs wellicht toch wel spijt hebben dat ze niet geboekt hebben voor een trainingskamp in warmere streken. In Zuid-Portugal bijvoorbeeld waar Barendrecht, ASWH, Jodan Boys en Berkum zich voorbereiden op de strijd om de Algarve Cup.


Voor de vier deelnemers was er geen centje pijn om zich daags voor het minitoernooi ieder voor zich op zijn manier te prepareren. De buitentemperatuur was hoogstens voor de stilstaande toeschouwer wat aan de lage kant. Om te trainen of zoals Berkum een wedstrijd te spelen was het aangenaam fris, met overwegend zonneschijn. Een lekker sappige groene grasmat maakt het decor van de activiteiten tot een ideaal plaatje. De organisatie van Trainingskampen.nl zorgt altijd voor prima voetbalaccommodaties en ook het vervoer van de teams tussen veld en hotel waar overnacht wordt, is bijna tot op de minuut nauwkeurig geregeld.

 

Jodan Boys trainer Willem den Besten kijkt toe en ziet dat het goed gaat.


Sommige zaken vallen niet te organiseren. Zo kreeg Jodan Boys donderdag bij vertrek uit Nederland te maken met mist, een bekende spelbreker voor vliegschema’s. In plaats vanuit Rotterdam vertrok de Goudse ploeg met uren vertraging van Schiphol om uiteraard met een mega-vertraging aan te komen in Albufeira. Ondanks de invallende duisternis hield trainer Willem den Besten vast aan zijn werkschema en ging hij met zijn selectie toch nog aan de slag. Om de activiteiten nog enigszins bij te lichten schoten Tim van Ammelrooy en Paul Kronenburg te hulp met de koplampen van hun auto’s. Van Ammelrooy was zo slim om daarbij de motor te laten draaien. Kronenburg kwam later tot de ontdekking dat de accu leeg was getrokken. Als tegenprestatie gaf de technische staf van Jodan Boys de auto van Kronenburg een duwtje en kreeg de motor weer aan de praat.

 

Aparte afspraak: hands is een doelpunt.


De volgende ochtend stond Jodan Boys al weer vroeg op het veld voor een twee uur durende training. Ondanks de lage klassering op de ranglijst is de stemming bij de kersverse hoofdklasser positief. “Neutrale grensrechters zijn er nog niet aan gewend hoe wij spelen. En dus reageerde de grensrechter in de wedstrijd tegen Spakenburg op appèl van de verdediger", haalt Den Besten een cruciaal moment uit de eerste helft van de competitie aan. In de bewuste wedstrijd werd het dus niet 3-2 voor Jodan Boys, sterker nog, Spakenburg sloeg even later aan de andere kant zijn slag. Iets dergelijks overkwam Jodan Boys ook nog eens tegen Sparta Nijkerk. Ook hier werd een doelpunt ten onrechte, zoals later van diverse kanten bevestigd, afgekeurd. Het scheelt de ploeg van Den Besten zo maar een punt of vier. “Misschien is wel beter zo”, zegt Den Besten. “Ik heb liever geen schijnveiligheid. Nu is het duidelijk wat er moet gebeuren en de jongens hebben al aangegeven dat ze in de hoofdklasse gaan blijven.”


Aan een gebrek aan spelvreugde zal het niet liggen. Zonder een spoor van morren ‘ondergaan’ de spelers de opdrachten van de trainer. Met wellicht als toppunt van lijden wanneer twee man op de doellijn schoten moeten zien te keren die van buiten de zestien moeten worden afgevuurd. Hands telt als een doelpunt. De schutters krijgen slechts een beperkte tijd voor tien doelpogingen, waarna de rollen worden omgedraaid. Zoals te doen gebruikelijk in de voetbalsport wint het duo met de meeste goaltjes de pot. Onder de nodige hilariteit voltrekt zich het spelletje. Gewoon blijven lachen al komt er een kanonskogel aanfluiten en gewoon die bal uit de doel koppen, al heb je de rest van de dag hoofdpijn. Nadat een groot deel van de groep al is vertokken met de bus terug naar het hotel laat Den Besten in kleiner verband nog een aantal spelers een Coopertest uitvoeren. Het is een standaardprocedure voor spelers die op vakantie zijn geweest de afgelopen weken. Iedereen slaagt. Wie niet door de test heen komt, mag pas weer meetrainen in de groep als het hem wel lukt binnen een vastgestelde tijd de geldende afstand af te leggen.

 

ASWH-er Louis van Kleef probeert zijn ploeggenoot Joeri Petrov in te halen.


Tussen de bedrijven van Jodan Boys door heeft ook ASWH zich gemeld op het trainingsveld. Na een rustige warming-up schroeft trainer Willem Leushuis zijn eisen fors op. Het consigne luidt rondjes sprinten, waarbij spelers moeten proberen hun voorganger in te halen. Na het eerste rondje is er nog niets aan de hand, maar het duurt niet lang of de longen basten uit het lijf. “Johan (Sturrus, red.) is de oudste, maar die is wel het fitst van allemaal”, stelt Leushuis fijntjes vast. “Je laat je toch niet inhalen?”, probeert de oefenmeester zijn pupillen naar een nog hoger tempo op te jagen. Ondanks alle inspanningen lukt het Louis van Kleef toch nog even contact te leggen met Jack van den Berg, die op het aanpalende veld bezig is met zijn ploeg Barendrecht. Van den Berg en Van Kleef kennen elkaar goed vanuit de glorietijd van ASWH.

 

Alexander de Jong zit Stefan van Dam op de huid.


Na een rondje of zeven is er even een moment van ontspanning, maar niet voor lang. Zes tegen zes, over het hele veld, zonder keepers in de goal, scoren moet binnen de
zestien en het is pas een doelpunt als alle spelers van de scorende partij over de middenlijn zijn. De spelvorm blijkt een probaat middel te zijn tegen de geringste vorm van luiheid, tenminste als je wilt winnen. Leushuis zelf neemt tijdens de slijtageslag plaats op de middenstip om vandaar met de nodige regelmaat “telt niet” te roepen. “Ik zie er helemaal wit van”, reageert Jeroen Rijsdijk als de ochtendtraining eenmaal achter de rug is. “Tijd om in het zonnetje te gaan zitten.” Of dat gelukt is met nog een middag- en avondsessie op het programma vermeldt de historie niet. “Het is geen vakantie. We moeten optimaal gebruik maken van de situatie hier. Bovendien is een training schrappen makkelijker dan er eentje bij plannen”, had Leushuis bij binnenkomst zijn intensieve aanpak al verklaard.

 

Jan-Jaap Lucas van Berkum probeert in balbezit te blijven.

 
Berkum is voor het eerst zo ver van huis neergestreken voor een trainingskamp. De selectie is verre van compleet, want een aantal spelers heeft zich niet kunnen vrijmaken van andere verplichtingen, zoals onderwijs of net een nieuwe baan. Ook trainer Michel van Oostrum moet noodgedwongen verstek laten gaan. Het herstel van zijn echtgenote na een operatie eist logischerwijs alle aandacht op. Van Oostrums taak wordt waargenomen door diens assistent Edwin Duim. Berkum heeft Trainingskampen.nl een ontmoeting laten regelen met de profs van FC Zwolle. Grappig natuurlijk dat twee clubs die op een paar honderd meter van elkaar wonen zo’n 2600 kilometer verderop op het kunstgrasveld van de Guia FC een heuse derby gaan uitvechten. Berkum, met een hoog gehalte aan zelf opgeleide jongens, doet zijn stinkende best en krijgt zelfs via Chris van der Meulen in de eerste helft een mogelijkheid. Niet een echt riante kans, maar als de spits meteen had uitgehaald was er wellicht iets moois gebeurd. In het vervolg ontspint het duel zich toch tot een kat en muis spelletje. De muis heet Berkum, FC Zwolle is de treiterkat. “Als je zo tegen Go Ahead Eagles speelt, spreek ik je nog wel”, uit FC Zwolle trainer Jan Everse in de pauze zijn ongenoegen over wat hij tot dan gezien heeft.

 

Berkum-keeper Matthijs Bouwhuis is eerder bij de bal dan de aanvallers van FC Zwolle.


Beter wordt het in de tweede helft niet. Het duel kabbelt naar het einde. De onmacht van Berkum is een vast gegeven en FC Zwolle vindt ook geen inspiratie meer. Erik Bakker (voor rust) en Dominggus Lim Duan (na de pauze) zorgen voor een uitslag (2-0) die geen spoor van opwinding zal oproepen. De derby is niet meer geweest dan lekker bezig zijn in de wetenschap dat er tegelijkertijd in Nederland alleen in de zaal nog gevoetbald kan worden. Ook Barendrecht deed wat herstelwerk na de forse inspanningen tegen Rot Weiβ Oberhausen, lekker buiten. In de ochtend op gras, in de middag op de mountainbike. Juist dat buitenaspect gaat ook de strijd om de Algarve Cup een exclusief tintje geven, afgezet tegen de voetbalvijandige weerssituatie in het thuisland. 


Tekst: Aad van der Graaf
Foto’s: Ferry Toth

 

 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2