Column

Vernieuwing in 'onze' sport

Ik ben er niet tegen. 'k Ben van nature in voor veranderingen. Geen remolie drinker, niet met de hakken in het zand en glas half leeg. Ik hou wel van nieuwe dingen. Ook bij ons voetbal. En wat is er in zeg maar vijftig jaar niet veranderd! Veter uit de bal, gele en rode kaarten, strak zittende shirtjes, assistent-scheidsrechters op de achterlijn, van Quick met gele band naar superlichte schoenen, periodisering in plaats van even horen aan het gehijg van de spelers of ze moe zijn. Je kunt het niet opnoemen of het is er inmiddels. Zo was ik een paar jaar geleden ooit blij dat op de licentiepunten avonden, de VVON eindelijk afstapte van het oeverloos gezeur over de verschillende oefenvormen, helemaal uitgewerkt van pion tot pion. Ik herinner me nog de avond bij ASWH waar trainer Willem Leushuis met zijn toenmalige assistent Jeroen Rijsdijk het amateurvoetbal meenam in het belang van video analyse. Een sterk hulpmiddel in het duidelijk maken bij senioren en jeugdvoetbal wat er goed en fout ging. Bij de profs was het er al, maar voor amateurvoetbal toen nog best ver weg. Een mooie avond.

 

Nu zijn de vernieuwingen niet meer bij te houden. Ooit keken we in Nederland gek op dat de Duitse trainer Meier bij FC Twente lactaatmetingen deed door in de oorlellen van de spelers te laten prikken. Nu lopen spelers met meetapparatuur op trainingen en in wedstrijden en kan het zijn dat er nu spelers niet mogen spelen omdat ze in het 'rood' staan. Nu komt de inspanningsfysioloog met de voedingsdeskundige naar de kamer van de trainer en zegt dat de veel scorende spits niet opgesteld kan worden omdat de uitslagen van zijn meetapparatuur doorslaan en wijzen op een aankomende blessure. Niet even zeggen tegen die spits dat hij even niet in alle gaten hoeft te sprinten, maar in de buurt van de '16' moet blijven en moet wachten op zijn kansen. Kansen die doelpunten kunnen worden en winst voor de club opleveren. Die tijd is over. Niemand nog die die verantwoording durft te nemen om niet uit te gaan van de meetapparatuur. Zou het overigens een gekke gedachte zijn dat een club een hacker in dienst neemt en er voor zorgt dat bij de tegenstander meer spelers in het 'rood' komen en dan niet kunnen spelen? Sorry ik draaf door. Ga te ver, sorry.

 

O ja, de voedingsdeskundige. Ik keur het niet af hoor, maar moet nog denken aan mijn tijd bij Kozakken Boys. Bij alle thuiswedstrijden vooraf eten bij 'Moe' Meulenberg in restaurant de Brabantse Biesbosch. Altijd biefstuk en brood soppen in de heerlijke jus. En wat te denken van de kalkoenragout. Good Old Hannes van den Heuvel stond wissel en likte alle pannetjes leeg. Na een kwartier invallen en vijf minuten later lagen zijn ingewanden achter de reclameborden. Dat waren tijden!

 

Mooi die doellijntechnologie ook. Wat had ik die graag gehad bij Spakenburg - Kozakken Boys in Huizen. 2-0 achter. Legendarische commentatoren voor het zaterdagvoetbal Jaap Bax met Ron de Rijk spraken de historische woorden dat Kozakken Boys nooit op zou geven. Het werd 2-2 toen de bal niet zomaar over de doellijn, nee van bijna achter in het doel werd weggeslagen door een speler. "Niet gezien", zei de altijd tegen het arrogante aan fluitende scheidsrechter Floor Baas (nooit meer gefloten in Werkendam!) en zijn toen nog grensrechter. Waar ben je dan voor zou je zeggen. Het werd een penalty die door Ger Klop op de skibaan werd geschoten. We kwamen de klap niet meer te boven. De Blauwen werden landskampioen bij de zaterdagamateurs. Hadden we toen maar een videoscheidsrechter gehad. Nee hoor, ik ben de teleurstelling te boven. Goed dat het er toen nog niet was. De tijd was er gewoon nog niet rijp voor.

 

Vorige week zat ik naar een wedstrijd van 1 miljard te kijken. Ongelofelijk toch? Dat vind ik nou wel weer te ver gaan, maar niet meer tegen te houden en voor ons in Nederland niet meer bij te houden. Maar goed, het gaat zoals het gaat. Ik zou nu nog willen dat er met exacte speeltijd wordt gespeeld. Tijd stil bij spelhervattingen, wissels etc. Dat zorgt ook voor veranderingen waar weer op moet worden ingespeeld.

 

De aankomende en nieuwste ontwikkeling in de schoenenbranche vind ik overigens wel dubieus. Eén topmerk, waarvan ik de naam nog niet mag noemen (hoorde het via een niet nader te noemen bron die op een symposium in Marbella was geweest) komt aan het einde van week 13 van dit jaar uit met een schoen die zijn weerga niet kent. Deze schoenen worden op trainingen ingemeten (eerst nog voor pass over langere afstand en vrije trappen/strafschoppen) en later voor de pass over kleinere afstand. Het gaat om onnodig balverlies te voorkomen en de zuiverheid bij het schieten. Via een laser punt kan met de juiste trapsnelheid de bal (mits voorzien van juiste druk) in bv de kruising geschoten worden. Inmiddels zijn handschoen fabrikanten hierop aan het inspelen door storingspaneeltjes aan te brengen om de laserstraal te verstoren. Ben erg benieuwd of de FIFA en of UEFA dit toe gaat staan.

 

Nu eerst maar eens onze eigen competitie afmaken. We gaan naar het eind. Succes allemaal hooorrrr!

 

Philip den Haan