Column

Emoties

Natuurlijk begin ik met het feliciteren van alle kampioenen. Wat een mooie periode in het seizoen is dit toch. Alle beslissingen moeten vallen en de lijn tussen teleurstelling en geluk is vaak heel dun.

Die spanning en emotie aan het einde van een competitie maakt voetbal nog veel leuker. In het amateurvoetbal leven veel verenigingen nog tussen hoop en vrees, in het betaalde voetbal zijn alle beslissingen gevallen.

 

Feest in Doetinchem en Emmen, teleurstelling en boosheid in Almere en Rotterdam. Zeker bij Sparta liepen de emoties hoog op, niet alleen over de ondermaatse prestaties maar ook over de beslissingen van de scheidsrechter - met behulp van de videoscheids. Onvoorstelbaar natuurlijk dat er na het zien van beelden nog zulke fouten worden gemaakt, al blijft het beoordelen van de beelden ook altijd interpretatie. Nog nauwelijks afgekoeld van onze eigen wedstrijd, waar de scheidsrechter resoluut weigerde na de wedstrijd mee te kijken naar beschikbare - ontlastende - beelden van een vermeende 'elleboog' zag ik zaterdagvond na het raadplegen van de 'VAR' een echte 'elleboog' met slechts geel bestraft worden. Het wakkert de discussie over wel of geen videoscheidsrechter in ieder geval weer aan.

 

Hopelijk hebben wij straks de beelden niet nodig en volgt er vrijspraak op basis van de afgegeven verklaringen, want met Scheveningen gaan we nog even door en op voor het toetje. Na een indrukwekkende reeks, met 50 punten uit 19 wedstrijden, mogen we proberen te promoveren. Geweldig natuurlijk, net als de strijd om het kampioenschap in deze Tweede divisie dat in een onderlinge confrontatie tussen de grootmachten Kozakken Boys en Katwijk wordt beslecht. Opvallend is hier sowieso dat de bovenste zeven plekken allemaal worden ingenomen door 'zaterdagclubs'. En wat te denken van de strijd daar onderin. De degradanten zijn al bekend maar er knokken nog liefst vier ploegen om de nacompetitie te ontlopen.

 

In de Derde divisie is het al niet veel anders. Hier is slechts één degradant bekend en strijden ACV en Spijkenisse nog tegen directe degradatie en voor een herkansing in de nacompetitie. Capelle en ONS Sneek willen en kunnen dit juist nog ontlopen. In Spakenburg was het afgelopen weekend al feest. Twee kampioenen in het dorp lukte hier nog net niet omdat Eemdijk het nog even spannend maakt, maar Spakenburg promoveerde weer naar het hoogste amateurniveau. Spakenburg heeft de favorietenrol waargemaakt en de derby weer in ere hersteld.

 

In Noordwijk waren er wel twee kampioenen in één dorp en weekend te bewonderen. Noordwijk zelf maakt eindelijk de sprong naar het niveau waarop ze minimaal thuis horen. Na een geweldig seizoen treden ze volgend jaar, op een schitterend nieuw complex, aan in de Derde divisie. Ook dorpsgenoot SJC maakt, als promovendus in de Hoofdklasse, heel knap de sprong naar dit niveau. Een beloning voor het gevoerde beleid maar zeer zeker ook een bevestiging van de kwaliteiten van mijn oud-teamgenoot en voetbalvriend Sjaak Polak. Na een mooie carrière in het betaald voetbal is Sjaak zijn trainerscarrière gestart op een lager niveau bij echte Haagse volksclubs. Erg leerzaam maar Sjaak stak nooit onder stoelen of banken dat hij de ambitie had om bij een BVO of in de top van het amateurniveau te werken Dat er vervolgens via Quick Boys 2 eindelijk een kans kwam op een hoger niveau was een mooie beloning voor zijn geduld en doorzettingsvermogen. Dat hier meteen een kampioenschap uitrolt zal Sjaak zelf ook alleen hebben durven dromen, maar zorgde ook voor ontlading en mooie beelden.

 

Opvallend dit seizoen is de rol van de jong BVO's. Na de wisseling met Magreb '90 vlak voor dit seizoen werden de beloften van Vitesse met overmacht kampioen, pakte Almere City een periode en heeft ook Volendam hier nog alle kans op. Zou dat nog meespelen in de dubbel uitgestelde bondsvergadering van de KNVB? Bizar natuurlijk dat deze belangrijke vergadering nu zo laat is ingeroosterd dat het nog lastig beslissingen nemen is voor volgend seizoen. Er zal dus waarschijnlijk nog niet veel veranderen in de voetbalpiramide, al waren mijn verwachtingen al niet hooggespannen als ik lees dat de KNVB een "intelligence en dataspecialist" nodig heeft om te constateren dat de wereld van de zondagamateurs aan het opschuiven is naar de zaterdag.

 

Succes allemaal de laatste competitieronde en/of verschillende nacompetities. Ook daar zal weer de nodige spanning en emotie opgeroepen en verwerkt dienen te worden. Mocht het er al opzitten.... misschien wat minder emotie door het ontbreken van het Nederlands elftal, maar toch: veel plezier bij het WK!

 

John Blok