Column

Hoezo KNVB vooruitstrevend?

Als klein landje op deze aardbol hebben wij een behoorlijke periode ons aardig laten gelden op het wereldtoneel van de voetballerij. Als voetbalgek jochie kan ik me glashelder de periode eind zestiger, begin zeventiger jaren herinneren, zittend voor de (zwart-wit) tv de successen van Feyenoord - Joop van Dale brilletje, 1-0 winst, Estudiantes - en natuurlijk de Europa cup finales van Ajax volgend. Soms met m'n vader samen. Ondanks dat hij in een ver verleden ook nog behoorde tot een select gezelschap profvoetballers - twee gulden en vijftig cent voor een training, vijf, tien en vijftien gulden voor respectievelijk een wedstrijd, gelijk en winst - nam hij zelden de tijd ontspannen een wedstrijd op tv te volgen.

 

Ik begreep dat destijds niet want wat was er nou mooier dan die gouden periode van Ajax. Practisch allemaal Nederlandse kerels, herkenbaar met lange haren en bakkebaarden. Foto's daarvan had ik natuurlijk gezien en onlangs in de twee boeken van Cruyff kwamen die beelden weer voorbij. Overigens was de kapper in Bunschoten-Spakenburg ook bekend met dit kapsel, want de gloriejaren van de 'rooien' werden ook gekenmerkt door deze haardracht. Zelfs de latere eminente voorzitter Arthur van den Berg is nog door hem onder handen genomen…

 

Verantwoordelijk voor al deze successen was een lichting topspelers van Nederlandse komaf, met een enkele buitenlandse aanvulling zoals Hasil, Kindvall, Vasovic of Blankenburg. Aansluitend op deze beginperiode volgden nog vele Nederlandse topspelers die overal in met name Europa op het hoogste niveau roem en lof oogstten. Ook als land profiteerden wij volop; EK- en WK finales waren ons deel en dat voor zo'n klein land. Winnend soms, 1988 met Van Basten/Gullit en op goal van Breukelen…

 

Die tijden zijn voorbij, tenminste voorlopig in ieder geval. Europees gezien hebben we te weinig punten gescoord om ons maximaal te verzekeren van deelname aan de diverse Europese competities; ik begreep dat de aanstaande kampioen van Nederland zich via een voorronde moet zien te plaatsen voor deelname aan de Champions League. Bizar hoe ver we verwijderd zijn van dit toneel. Logisch dus dat er actie ondernomen wordt daar in de burelen op Zeist.

 

Eerst maar eens de gezondheid van de betaalde competities onder de loep genomen. Hoewel er aardig wat profclubs in de loop der jaren verdwenen zijn (tuurlijk beginnen met Tubantia Hengelo - club van Pa -, maar bekendere clubs als 't Gooi, FC Hilversum, AGOVV, FC Amsterdam, SC Amersfoort, Be Quick, Blauw-Wit, Dos, DWS, FC Wageningen en recenter SC Veendam en FC Haarlem.) Om er maar een paar te noemen van de 114! die als betaald voetbal organisatie gespeeld hebben of nog spelen.
Vroeger veelal uitkomend op tweede divisie niveau, iets wat onlangs echter opnieuw in het leven geroepen is.
Aanleiding: opdracht een gezonde doorstromingsmogelijkheid betaald voetbal- amateurvoetbal te creëren wat Europees gezien een vereiste was. Leve de EU!

 

Over de tweede divisie is door velen al veel geschreven, er zijn voorstanders en tegenstanders te vinden met allerlei argumenten onderbouwd. Zoals u waarschijnlijk als regelmatige lezer van deze columns al wel hebt kunnen lezen behoor ik tot het 'kamp' der tegenstanders, niet op alle vlakken overigens. Zo vind ik tot op zekere hoogte de belofteteams toevoegen geen probleem, kan zelfs heel mooi zijn. De piramide opzet is ook niet verkeerd in deze maar zelf zou mij de competitie van de derde divisie veel meer aanspreken. Reden? Ik noem er een paar: door periodes veel meer spanning gedurende grootste deel competitie, alle wedstrijden worden zelfde moment/tijdstip gespeeld, nostalgie: zaterdagclubs die elkaar al tientallen jaren hebben bestreden en dus een rijk verleden hebben, vanuit verenigings oogpunt gezien een beter behapbare organisatie met vrijwilligers en, vanuit de penningmeester bekeken, een grotere inkomstenbron aan toeschouwers.
Bijkomend ook nog eens de verplichting een aantal spelers onder contract te nemen, wat naast de extra kosten ook de sfeer binnen een club/de kleedkamer kan beïnvloeden. Grote waanzin wat mij betreft en hulde aan de clubs die de rug recht houden. Jammer dat er clubs zijn die dan toch zwichten en dat het kennelijk onmogelijk is iedereen op een lijn te krijgen.

 

Vervolgens komt onze voetbalbond met een nieuw idee om Nederland voetballend weer terug te brengen op het podium waar we in de toptijd jaren gebivakkeerd hebben. 2-2 spelen op allemaal kleine veldjes is de oplossing.
Ik ben niet tegen vernieuwing, begrijp me goed, maar laat het dan zinvol en simpel zijn. Innovatie oké, zie Hawkeye bij tennis, video ref bij hockey en nu ook voetbal: doellijn technologie. Maar ook de spelhervatting bij hockey waarbij de bal voor zichzelf gespeeld mag worden; spel wordt veel sneller en verrassender. Dat zijn prachtige verrijkingen voor de sport. Zo kan dus ook Peter Blangé een toegevoegde waarde zijn voor onze sport.

 

Het verhaal wordt te lang. Jammer, want er valt nog wel wat meer te schrijven. Bewaren we nog maar even.

 

Erik Assink