Column

De laatste loodjes...

...Wegen het zwaarst! Ongetwijfeld zal dat voor velen van u opgeld doen. De stand op de ranglijst is dan een voorname factor waar echter ook wel onderscheid in te maken valt: speel je mee om de prijzen of speel je om weg te blijven uit de zorgen. De ene last is beduidend prettiger om mee te dealen dan de andere.

In de eerste plaats natuurlijk mentaal; het kost enorm veel energie om de 'negatieve' last te dragen, belangrijke pré in deze is ervaring. Ervaring in de spelersgroep om toch vooral dat te doen wat in de eerste plaats moet gebeuren, ervaring in de begeleiding om zodoende de juiste keuzes te maken en de rust te bewaren rondom het team, ervaring en kwaliteit ook bij het bestuur om vooral geen paniek uit te stralen. Tenslotte is een stevige achterban die en bloque achter het team/de club staat een enorme duw in de rug. Kritisch maar positief en ten koste van veel 'bloed, zweet en tranen' de boel opzwepen.

Zie hier wat ingrediënten waar de club Spakenburg op terug kan vallen en die ze bitter hard nodig zullen hebben om deze jaargang te overleven. Ik denk dat ze het redden.

 

In de tweede plaats speelt uiteraard het fysieke aspect. Veel kleine pijntjes komen aan de oppervlakte wanneer de eindfase van een seizoen in beeld is. Juist dan bepaalt ook de breedte van een groep, zeg maar de bank, of er nog wat extra's geleverd kan worden. Met name op dat vlak heeft IJsselmeervogels een dikke streep voor op concurrenten FC Lisse en Scheveningen, zoals eigenlijk al bleek toen in een rechtstreeks duel Scheveningen een pak slaag kreeg van de rooien uit Bunschoten-Spakenburg. Ook Lisse heeft niet die breedte in huis die IJsselmeervogels wel heeft en moet het dus doen met, wat dat betreft, een 'mindere' groep. Maar met de uitslag van afgelopen zaterdag is daar in die Derde divisie ook weer alles mogelijk.

 

Het zou zo maar kunnen dat de Spakenburgse derby in seizoen 2017-2018 weer aan de orde is, en dat op het hoogste amateurniveau. Het zou velen een groot plezier doen.

Een heel ander scenario, ook niet geheel ondenkbaar overigens, is dat beide Spakenburgse grootmachten elkaar volgend seizoen gaan treffen in de Derde divisie.

Moeten ze daar rouwig om zijn? Ik weet dat velen een voorkeur hebben voor een competitie met zaterdagtoppers en allerlei bijkomende randvoordeeltjes. Is dat reden om dan maar geen kampioen te worden? Nee, natuurlijk niet! Buiten kijf! Maar toch, mocht het onverhoopt mislopen daar bij (één van) beide clubs dan is er geen man overboord lijkt mij. Zou dus reden kunnen zijn om de negatieve mentale lading in deze eindfase iets te bagatelliseren en wat meer vrijuit te spelen.

 

Aan de onderkant van die Derde divisie heeft mijn nieuwe club Huizen het verrekte lastig. De stand op de ranglijst is niet oké, veel vertrekkende spelers ook nog eens. Hard werken om daar een goede selectie neer te zetten, wat overigens door een behoorlijke groep betrokkenen wekelijks met volle overtuiging ook gebeurt. Top dat de vertrekkers niet opgeven en in ieder geval strijden. We gaan het zien.

 

Twee hoofdklassen, twee voorkeuren wat mij betreft. Ter Leede behoeft geen verder betoog en mag omhoog. ACV: heb ik wat mee. Dateert al uit een heel ver verleden en hoort zeker voor het Noorden des lands weer mee te doen bij de topamateurs. Dat gaat dan wel ten koste van DOVO, die toch ook dat stapje dolgraag wil maken en die ik het ook wel gun. Dus Gert, niet boos worden. Het moet dan maar via de nacompetitie gebeuren.

 

Ten slotte mijn huidige club SVZW. Ik kan er niet omheen dat het seizoen niet gebracht heeft wat wij ervan verwacht hadden. Te vaak net niet en uiteindelijk zal de meest stabiele en overtuigende ploeg, wat mij betreft Berkum, aan het langste eind trekken. Nog een aantal weken de A1 afcrossen, nou ja, afbumperen is het meer momenteel en dan zit Wierden erop. Mooie mensen leren kennen daar en mochten ze bij Huizen een G-team hebben dan zijn de mannen van Jan de Voer van harte welkom. Op dit moment is er nog geen G-team bij Huizen maar, men wil het wel heel graag binnen de club.

 

Plezier, spanning en succes gewenst!

 

Erik Assink