Column

Zucht....

Daar was ie dan, eindelijk de eerste overwinning te pakken. Meteen maar goed ook, maar liefst vier goals in de plus en, inclusief voorbereiding, voor het eerst ook nog eens de nul.
Ik kan u zeggen dat ons geduld danig op de proef is gesteld. Na meerdere keren in de slotseconden de winst dan wel een punt uit handen te hebben gegeven, zelfs na twee goals voorsprong, leek het na een voorspoedige start tegen HZVV de tweede helft er toch nog op dat er weer geen soepel einde aan deze wedstrijd mocht komen. Een even ongelukkige als domme overtreding leverde een strafschop voor HZVV op en dus weer volop kans op een alles of niets offensief van onze tegenstander gedurende de slotminuten.
Dankzij een prima reactie van onze goalie bleef ons dat bespaard en konden we zelfs nog een iets ruimere uitslag neerzetten.
Eindelijk wat vrolijker gezichten in de kleedkamer; werkt beter dan de meeste medicijnen kan ik uit ervaring melden.
In ieder geval is de eerste driepunter over de dam en zijn de volgende van harte welkom.

 

Ik ben geen spelregelwonder geef ik onmiddellijk toe, zelfs bij een partijtje op de training krijg ik regelmatig onbegrepen blikken naar me toe geworpen; vaak gaat het dan om vermeende overtredingen in de ogen van betreffende spelers waar ik meestal kortaf op reageer "Niets aan de hand, doorspelen." Waar leg je de grens dus? Zou het nou zo zijn dat alle scheidsrechters exact dezelfde normen zouden hanteren werd het al iets makkelijker; zou ik me simpel eigen kunnen maken en dus de spelers exact de grenzen aan kunnen geven. Zou wel iets schelen maar is een utopie: kijk voor de gein maar eens onder het kopje scheidsrechters en zie daar de 'karige' kaartenmannen en daar tegenover de vrijgevige KNVB sponsoren die strooien met kaarten alsof ze al aan het oefenen zijn voor ons mooie zwarte pieten feest wat er aan zit te komen. Ik denk dat ik voor alle spelers spreek als de scheidsrechter helder fluit (niet te veel!), niet zichzelf graag vooropstelt en vooral de wedstrijd aanvoelt en zo dus ook de regels interpreteert.
Daar horen zo af en toe ook verkeerde beslissingen bij, all-in the game. In dit kader een paar voorbeelden onlangs beleefd:

  • tegenstander maakt overtreding waarbij veter van slachtoffer doormidden gaat en speler dus het veld moet verlaten om een nieuwe veter in te rijgen. Een mannetje minder op het veld dus (nadeel!) en, nog erger, de speler moest al klaar staand - ongeveer één minuut - om het veld weer in te gaan, wachten op controle of de veter wel netjes gestrikt was. En passant werd in deze periode door de tegenstander een beslissende goal gemaakt.
  • indien er een verzorger het veld in komt voor behandeling, is de afspraak/consequentie dat betreffende speler het veld moet verlaten en moet wachten op een seintje om weer mee te kunnen doen. Dat gaat niet op wanneer er een gele kaart voor de overtreding gegeven is, dan mag de speler blijven staan. Vind ik correct maar ten opzichte van de eerste situatie?
  • het mooie van aanwezige tv-beelden is dat je situaties kunt nabespreken met spelers en daarbij het beeld kunt stopzetten. Hoewel de scheidsrechter van dienst verder een keurige wedstrijd floot, zou ik hem en zijn assistent toch even willen uitnodigen de beelden van Staphorst - Huizen vanaf minuut 2.35 goed te bekijken en zo mogelijk even stil te zetten. Gevalletje Hans Anders (doelpunt!)... En buitenspel? Kun je ook buitenspel staan in het doel achter de lijn?

 

Dan nog even een zijsprongetje naar de 'grote' KNVB-beker: GVVV weer bij de laatste zestien en een behoorlijke kans om de laatste acht te halen. Voetballend kunnen ze zich zeker meten met Cambuur. Ik ben benieuwd wat Unibet daar op los gaat laten.
Daarnaast toch ook een compliment voor AVV Swift die, zeker op de radio, aardig tegenstand bood aan Feyenoord. Na de eliminatie van Vitesse zou dit de overtreffende trap geweest zijn. Jammer Bart, had super geweest.

Tenslotte, toeschouwersaantallen gezien? Wakker worden moet het credo zijn voor alle betrokkenen!

 

Erik Assink