Column

Beleving...

Op het puntje van de stoel gezeten bij alweer zo'n Engelse topwedstrijd, dit keer na vorige week Chelsea - Arsenal, was het nu Liverpool - Manchester City. Wat een tempo, wat een beleving binnen en buiten de lijnen. Eigenlijk ging het bijna van quitte af heen en weer, telkens met veel spelers ten aanval trekken maar evengoed toch weer 60/70 meter in sprint terug om verdedigend arbeid te leveren. Hoewel veel duels op het randje toch geen gemeen spel en ondanks het enorme tempo toch voetbal van zeer hoog niveau in de combinaties. Liverpool volop aan het forechequen, continu druk op de bal en diep op de City helft al druk zettend, uiteindelijk ook resulterend in een dik verdiende winstpartij van 'the Reds'. Wat een genot om zo de zondagmiddag door te kunnen brengen. Een verademing vergeleken met veel eredivisiewedstrijden waar balbezit houden vaak de voorkeur krijgt boven spektakel. Er moet wat gebeuren in en om de zestienmeter, dat is wat ik in ieder geval graag wil zien. En met mij vele anderen!

 

Eigenlijk wilde ik met de titel 'beleving' ook wel een klein beetje verwijzen naar een ontwikkeling die ik in ieder geval niet als positief ervaar. Waar vroeger praktisch elke speler wel een potje kon kaarten is dat nu amper meer aan de orde. Juist die gezelligheid, lekker met elkaar na de training nog even een kaartje leggen is het nu vaak snel contact maken met de mobiel wat er allemaal speelt. Armoede wat mij betreft. Typerend een tijdje geleden: foto van een meisjes hockeyteam, gezellig rond de stamtafel... allemaal, niemand uitgezonderd, loerend naar hun eigen mobieltje. Geen gezellig samenzijn en lekker ouwehoeren maar ieder in zijn, in dit geval haar, eigen wereldje.

 

Juist in teamsporten is dit moment van samenzijn hartstikke belangrijk, niet onderschatten de waarde van dit moment. Een goed team wordt gevormd op het veld en in de kantine.
Weten wat er speelt in het leven van je ploegmakker maakt begrip en bokje staan voor elkaar vele malen simpeler. Lijkt voor iedereen een abc'tje maar is in de praktijk lastiger voor elkaar te krijgen dan hier geschreven. In ieder geval werd er in het begin van mijn trainersloopbaan wel volop gekaart. Bij Drachtster Boys altijd klaverjassen, fanatiek tot op het bot en een stevig biertje op tafel. Bij IJsselmeervogels was het kaartje leggen in de bus ook een vastigheidje. Vanaf die tijd werd het in mijn beleving al wat minder met het kaarten.
Trainen en dan snel naar huis lijkt het wel. Met moeite komen sommigen af en toe nog een kijkje nemen in de kantine na de training; het lijkt wel of iedereen het maar druk heeft. Van vroeger kan ik me ook nog wel herinneren dat er na de wedstrijd altijd wel een paar tafeltjes waren waar gekaart werd. Staat gezellig vind ik: lekker ontspannen wat nakeuvelen over de gespeelde wedstrijd en ondertussen toch bezig met elkaar.

 

Verder is het woord beleving natuurlijk altijd aan de orde in trainingen en wedstrijden. Zonder de juiste beleving kun je het vergeten. Dat moet een basiswaarde zijn waar iedere speler mee doordrenkt moet zijn. Soms heb ik het idee dat spelers makkelijker overgaan tot de orde van de dag dan ik. Wellicht extreem maar nog niet zo heel lang geleden werd er op zaterdagavond maar geen visite afgesproken in huize Assink: kans was aanwezig dat ofwel de visite gecanceld werd of het werd niet heel gezellig… In ieder geval werd het dan meestal niet laat. Uiteraard speelde dat met name bij een geleden nederlaag! Gelukkig is de acceptatie iets beter geworden hoewel het best pijn blijft doen. De vele verliespartijen het laatste jaar hebben wel voor iets meer eelt op mijn ziel gezorgd.
Erbij neerleggen is natuurlijk niet aan de orde. Zowel binnen als buiten de lijnen zullen wij er alles aan doen om van die verrotte onderste plaats af te komen.
We gaan het zien, een beetje mazzel mee en voor de rest moeten we het zelf doen! Als de beleving er is zijn we al een eindje op weg.

 

Ik wens u allen een fijn, gezond en gelukkig 2018!

 

Erik Assink