VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

De eerste periode

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Ongelooflijk hoe snel de weken voorbij gaan als je éénmaal in het ritme van de competitie zit. De bladeren zijn weer van de bomen, de avonden frisser, de trainingen weer bij kunstlicht en de eerste prijzen zijn verdeeld. Niet alleen in ons amateurvoetbal maar ook op het WK rugby waar de All Blacks voor de tweede keer op rij wereldkampioen werden. Wat een fantastische manier van sportbeleving hebben we de afgelopen weken kunnen zien. Passie, inzet, strijd en respect lijken tot standaardpakket te behoren, daar kunnen we in de voetbalwereld nog veel van leren. Toch kwam het mooiste sportmoment van de afgelopen tijd pas na de WK-finale toen Sonny Williams zich ontfermde over een jonge fan en hem ook nog eens zijn gouden medaille schonk. Kippenvel!

 

In onze eigen hoofdklasse veroverden ODIN '59, FC Rijnvogels en Harkemase Boys een periodetitel waarbij vooral de prijs voor Rijnvogels opmerkelijk en knap genoemd mag worden.

 

In de topklasse heeft Spakenburg de eerste periodetitel binnen, al zal men dit slechts als een prettige bijzaak zien op weg naar de hoofdprijs. Het verbaast niemand dat de strijd om de eerste periode tussen Spakenburg en Kozakken Boys ging, al had menig kenner verwacht dat ook Rijnsburgse Boys zich al in de strijd zou mengen. Daar waar het in het onderlinge treffen nog onbeslist eindigde pakt Spakenburg de tussenprijs nu met één punt meer. Als beloning zijn zij volgend seizoen de eerste ronde van de KNVB-beker vrijgesteld, maar als Spakenburg zich volgens verwachting plaatst voor de Landelijke Divisie is dit een sigaar uit eigen doos want alle BVO's stromen pas de tweede ronde in.

 

Met Kozakken Boys en de KNVB-beker zijn we gelijk bij het meest opmerkelijke nieuws van vorige week. Het invallen van Lukoki in de bekerwedstrijd tussen HBS en Kozakken Boys.
Lukoki werd pas in de rust op het wedstrijdformulier gezet en HBS diende daarop protest in.
Op dit moment is het  nog niet duidelijk wat de KNVB heeft beslist maar het neemt niet weg dat er straks in ieder geval één amateurploeg bij de laatste acht speelt omdat Capelle en VVSB tegen elkaar hebben geloot. Capelle plaatste zich door een fantastische goal van Pattinama ten koste van Dordrecht en VVSB schakelde heel knap het Emmen van oud VVSB-trainer Marcel Keizer uit. Daarnaast maken Kozakken Boys (of HBS), HHC Hardenberg  en  hoofdklasser Excelsior '31, dat de meest opmerkelijke prestatie leverde door eredivisionist Excelsior uit te schakelen, kans op de volgende ronde.

 

De eerste periode in de topklasse was op zijn minst enerverend te noemen. FC Lisse had en heeft het zwaar met het overlijden van de aimabele Han de Haan. Daarnaast moest het al snel opzoek naar een andere trainer nadat Arjan van der Laan koos voor een job bij de dames van de KNVB.
Robbert de Ruiter zwaait nu de scepter op Ter Specke, net zoals John de Wolf dat nu doet op sportpark Panhuis. Hij vervangt verrassend toptrainer Erik Assink die al snel te horen kreeg dat GVVV na ruim zes seizoenen geen gebruik meer wenste te maken van zijn expertise. Ook in Spakenburg was het onrustig waar enkele Blauwe supporters zich misdroegen na de wedstrijd tegen Kozakken Boys en in het Rode kamp was er onderling onenigheid na de wedstrijd tegen SteDoCo.

 

In Scheveningen is het rustig maar maken we ons wel zorgen over het grote aantal langdurig afwezigen. Vooral de kruisbandblessure van topspeler Mehmet Aldogan hakt erin. Een streep door de rekening voor Scheveningen maar bovenal een persoonlijk drama voor de kleine balvirtuoos. Natuurlijk is zo'n zware blessure voor iedere speler vervelend maar voor Aldogan is het extra zuur. Na lang wikken en wegen had hij net besloten er nog een seizoen aan vast te plakken en er met Scheveningen voor te gaan. Na een zware revalidatie van zijn hardnekkige enkelblessure was hij met de nodige voorzichtigheid teruggebracht toen er wederom onbedoeld een tegenstander op zijn been viel. Onfortuinlijk dus op meerdere manieren, maar gelukkig is Mehmet een vechter en kunnen we hopelijk volgend jaar weer genieten van zijn soms onnavolgbare acties.

 

Net als in het Betaalde Voetbal was er ook in de topklasse weer veel te doen over beslissingen van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters. Wel of geen strafschop en rood, wanneer vlag je voor buitenspel en ga zo maar door. Die discussies horen ook bij voetbal en iedereen mag daar, net als over trainers en spelers, uiteraard een mening over hebben zolang het maar netjes en met respect gebeurt. Gelukkig zijn er genoeg scheidsrechters die dat ook vinden. Zij zijn na afloop prima benaderbaar en bereid uit te leggen hoe ze bepaalde situaties hebben geïnterpreteerd en waarom ze bepaalde beslissingen hebben genomen. Natuurlijk word je het dan niet altijd  met elkaar eens maar het maakt het wel veel makkelijker om soms omstreden beslissingen te begrijpen en accepteren. Zo hebben we onlangs oprecht en in goede sfeer hartelijk kunnen lachen met het arbitrale kwartet dat ons een strafschop niet had gegeven voor 'gezocht contact'. We werden het niet eens, maar er was wel respect voor de tijd die de mannen nog even namen om hun beslissing toe te lichten, al moest ik wel gelijk aan de oud voetballer/trainer Willem Reijers denken die vroeger al zei "Pinantie is pinantie". Een mooie om na de tweede periode op terug te komen.

 

Veel geluk allemaal in die tweede periode!


 Hits  2433 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2