VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Fenomeen of falende scouting?

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Afgelopen zaterdag, even na drieën, schalde hij weer over Panhuis. De onvolprezen klassieker van Annie MG Schmidt uit de al even onvolprezen tv serie 'Ja zuster, Nee Zuster', dat er in heel Europa niemand is zoals als hij. De aanleiding mag bekend worden verondersteld; 'Opa' had gescoord. Een 41-jarige spits maakte de 1-1 voor GVVV tegen DVS '33.

 

Je kunt de tweede rentree van Dennis van Meegdenburg op twee manieren benaderen. De ene is als voetballiefhebber. Dennis is een fenomeen, Dennis bewijst dat als je maar goed voor je lichaam zorgt en voor je sport leeft, je ook op je 41-ste nog een waardevolle topklassevoetballer kunt zijn. En misschien ook wel dat we in Nederland voetballers (of topsporters in het algemeen) al gauw te oud vinden. Zodra je in ons land de 30 bereikt, beginnen ze al te vragen wanneer je gaat stoppen.

 

Als je dat vergelijkt met andere landen, is dat erg vroeg. Ik herinner me een verdediging van Arsenal ergens vlak voor het tijdperk Wenger met Nigel Winterburn, Martin Keown, Tony Adams en Lee Dixon. Zij waren allemaal dik in de 30 en volgens mij draaide Arsenal in de top van de Premiership mee. Bij ons waren die vier al lang met pensioen gepraat. Denk ook nog eens aan de woedende reactie van Rintje Ritsma op de vraag van Bert Maalderink of het niet eens tijd werd om te stoppen.

 

Wat telt is hoe fit je bent, en GVVV-trainer John de Wolf stelde vol bewondering vast dat Dennis ondanks zijn 41 jaren nog topfit is. Daarbij is mentale fitheid natuurlijk ook heel belangrijk. Ik denk dat het grootste deel van de sporters die stoppen er mentaal klaar mee is. Soms wel 20 jaar aan de top, en er alles (of veel) voor hebben gelaten: veel trainen, letten op je eet- en drinkpatroon, en een forse inbreuk op je sociale leven. Ook voor Dennis van Meegdenburg was dat twee jaar geleden reden om te stoppen: hij wilde zijn zoon vaker zien spelen.

Dennis bewees tegen DVS '33 dat het met zijn fitheid en met zijn neus voor doelpunten inderdaad nog wel goed zit. Mentaal is er ook niets op hem aan te merken. Zijn aanwezigheid gaf GVVV en de fans een enorme boost en de Veenendalers scoorden zowaar drie keer in één wedstrijd. Dat was deze competitie nog niet gelukt.

 

En daarmee kom ik langzaamaan bij de andere manier waarop de rentree van Van Meegdenburg bekeken kan worden. En dat is, sorry mede-columnist Rob, als een ongelofelijk brevet van onvermogen van de technische commissie op de blauwe kant van het Panhuis. Want laten we eerlijk zijn, GVVV is er al twee jaar op rij niet in geslaagd een opvolger voor Opa te vinden. Vorig seizoen werden de Veenendalers, behalve door Van Meegdenburg, die na het auto-ongeluk van Joey Snijders terugkeerde in het eerste, aanvallend nog gered door het scorende vermogen van Sherwin Grot. Maar die speler was het seizoen ervoor in eerste instantie afgeserveerd door de TC van GVVV. Net als Maurice van der Wilt, die van de technische staf mocht blijven, maar van de beleidsbepalers niet. Hij maakte er vorig seizoen een stuk of 20 voor Spakenburg.

 

In de zomer stopte Opa opnieuw en vertrok Sherwin Grot alsnog. GVVV haalde Jasmin Ramic en Roy Talsma als spitsen (en Patrick Heesakkers, maar die kwam van eerste klasser JSV Nieuwegein naar de topklasse, die verdient krediet). Ramic, in het verleden een zeer waardevolle spits, had bij IJsselmeervogels al bijna twee jaar geen wedstrijden gespeeld vanwege een kruisbandblessure en daarop aansluitend een bijna structurele reeks ham-stringblessures. Die speler aantrekken als je eerste spits, is als je naar de 2e divisie wilt promoveren een bijna onaanvaardbaar risico. Ramic is nog steeds niet fit en heeft nog geen waarde gehad voor GVVV. Talsma evenmin.

 

Het falende spitsenbeleid is Erik Assink als trainer fataal geworden. Als hij een scorende spits had gehad (ik denk dat Peter de Lange van Spakenburg afgelopen zomer had toegehapt, nadat bekend werd dat hij er met Danny van den Meiracker een stevige concurrent bij kreeg), had GVVV zes punten uit de eerste twee duels gehaald, in plaats van één. Kansen genoeg tegen Katwijk en ONS Sneek, maar te weinig treffers. En dan had GVVV een paar weken later ook gewonnen van SteDoCo; opnieuw kansen genoeg maar te weinig treffers. GVVV zou in dat geval (minimaal, want ik vergeet nog een paar duels) acht punten meer hebben gehaald uit de eerste negen duels en fier bij de eerste zeven hebben gestaan. Geen zinnig bestuurder van welke club dan ook zou in dat geval hebben besloten een icoon van een trainer aan de dijk te zetten.

 

Op welke manier ik de rentree van Dennis van Meegdenburg bekijk? Vooral als voetballiefhebber. 'Opa' is een fenomeen en nog steeds een prima spits. Dat is zijn verdienste. Op de tribune bij IJsselmeervogels - Excelsior Maassluis veerde ik overeind toen ik afgelopen zaterdag collega Corné Hendriks live op de 93.1 de treffer van 'Opa' hoorde bejubelen. Maar de TC van GVVV moet zich maar eens goed achter de oren krabben. Want zij hebben er een groot aandeel in dat Dennis terug moest komen en zijn zoon dit seizoen weer bijna niet ziet spelen.


 Hits  4401 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2