VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Nummer acht

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

Nummer acht zult u zeggen? Waar gaat dat nou weer over? Ik laat u niet langer in spanning.  Acht keer heb ik hem nu 'live' meegemaakt. Acht keer de spanning gezien, meegemaakt, genoten van de geweldige ambiance en alles wat er nog meer bij komt kijken.
De Derby. Het is echt net als Campari. Dat spul moet je een keer gedronken hebben zei de reclame. Dan ben je verkocht. Nu gaat deze vergelijking voor mij hier niet op, want dat drink ik dus echt nooit meer. Nee, geef mij maar een 'CoSo'.
Dat geldt echter niet voor de Derby. Daar kun je geen genoeg van krijgen. Ik was er deze keer weer een keer bij. Nummer acht dus. Zes keer heb ik 'hem' als trainer meegemaakt. De eerste vier verloren en de laatste twee gewonnen. Nu de tweede keer als toeschouwer, als gast van een trouwe supporter van 'Rood'. Enkele jaren terug was ik er ook een keer toen de 'Blauwen' honderden pleeborstels aan parachutes boven de Westmaat lieten droppen. Wat een geweldig ludieke actie was dat.

 

Het was weer een feest van herkenning. Geweldig om goed onthaald te worden en weer veel oude bekenden te spreken over enkele jaren terug. Allemaal wat ouder geworden, maar nog steeds dezelfde karakters. Vol voor 'Rood' (of voor 'Blauw') en mooi om te horen hoe zij die wedstrijd vooraf weer beleefden.

 

Wat een wereld van verschil voor en na de wedstrijd. Vooraf waren de meesten erg terughoudend en vreesden voor een afgang. Zo best ging het namelijk niet. Weer veel gezeik in de club. Geen punten, slechte sfeer, trainer er weer uit en ga zo maar door. Er werd niet getwijfeld aan het feit dat 'Rood' gedoemd was om de rest van het seizoen onder plaats acht te strijden. Kop rechterrijtje was maximaal haalbare.


Hoe anders was het na de wedstrijd. Wat een euforie. Interim Ruudje als 'man off the match' en overal aan de 'rooie' kant van de Westmaat een volle bak.
Toch was er tussen de regels ook realisme te bespeuren. De overwinning was verdiend althans wanneer je kijkt naar de uitslag. Het veldspel van de 'Rooien' was echter zwaar onder de (west) maat vond ik. Veel te onrustig, onsamenhangend en zonder vertrouwen. Tactisch ook niet goed na het vroege wegzenden van een 'Blauwe'. Teveel terug voetballend in plaats van juist druk naar voren te zetten. Zal wel met de afgelopen weken te maken hebben gehad. Is dit niet het geval dan moet er nagedacht worden of de kwaliteit van de selectie van de Vogels wel toereikend is voor de doelstelling. Natuurlijk heb ik een 'rood' gekleurd hart, maar ik was geschrokken van het algehele niveau van de ploeg. Spakenburg was de eerste helft in ondertal gewoon de beste ploeg en verdiende de gelijkmaker. Gelukkig proefde ik na de wedstrijd bij enkele 'gezagsdragers' ook hetzelfde. De overwinning was mooi, nodig, zelfs noodzakelijk, maar realisme was er ook. (Inmiddels heeft 'Rood' zich al geroerd op de transfermarkt en de twee topspitsen bij Kozakken Boys weggekaapt.)

 

Ik vond het geweldig om 'hem' weer een keer mee te maken. Oude herinneringen en anekdotes vlogen om de oren. Dan rijd je met een heerlijk gevoel terug naar huis. Dan kun je er weer een poosje tegen zou je bijna zeggen.
Voor diegenen die hem nog nooit in levende lijve gezien hebben; dat is een gemis in je voetballeven. Het is net als eerst Napels zien en dan sterven.

 

En nu, nu al weer een week na de Derby en de winst voor 'Rood'? De realiteit is er al weer. Verlies tegen Barendrecht en in de stand nu op nummer acht. Toeval? Ik weet het niet. Maar er moeten een paar zeilen bij op de toch zo succesvolle botter van IJsselmeervogels.
 
Binnenkort begint de Top 2000 weer. 'Una Paloma Vogels' zal niet hoog genoteerd staan, maar mocht het gebeuren dat 'Vandaag is Rood' binnen de top acht staat, zal alles nog goed komen. Ik ga gauw nog mijn favoriete nummers opgeven. 'Simply the Best' hoort daar ook bij.
Forza Vogels!


 Hits  3927 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2