VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Nostalgie

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

In juni van dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat Scheveningen kampioen van Nederland werd. Naar aanleiding hiervan verscheen afgelopen week op De Haagse Voetbalhistorie het tweede deel van een lang interview met Martin Jol. Mooi om deze toptrainer te horen zeggen dat deze ploeg het beste Haagse amateurteam ooit was en nog steeds liefdevol over zijn tijd bij onze club te horen vertellen. Direct komen mooie herinneringen naar boven, al blijft het lastig om jezelf ineens weer met haar en een snor te zien. Ondanks dat ik weet dat mijn vroegere maatjes daarvan zullen zeggen dat het nu ook niet veel is verlang ik nu al naar de reünie die deze zomer plaatsvindt. Ondanks alle mooie herinneringen komt ook gelijk de trainer in mij naar boven en borrelen vergelijkingen op met de huidige tijd.

 

Een belangrijke les was in 1995-1996 al snel duidelijk. Een succesvol seizoen begint bij het samenstellen van je selectie. Die selectie was van een heel hoog niveau, zowel kwalitatief als kwantitatief. Natuurlijk hadden we bij Scheveningen al een aardige (spelers-) groep staan maar alle nieuwkomers, en de nieuwe staf, maakten Scheveningen echt goed. Een mooie mix van ervaring en goede jonge spelers zorgden voor een selectie met veel concurrentie en mogelijkheden. Een erg belangrijk aspect was dat er niet alleen op voetbalgebied chemie was maar iedereen ook buiten het veld veel lol met en respect voor elkaar had. Elke training en wedstrijd beter willen worden door de gewone dingen steeds opnieuw goed te willen doen. Elkaars kwaliteiten willen zien en willen benutten maakten van Scheveningen een zeer succesvol team.

 

Martin stipt in het interview enkele zaken aan, maar de beste verhalen halen nooit de pers.
Dat geldt natuurlijk voor het hele voetbal en zo hoort het ook. Toentertijd waren de clubavonden op donderdagavond berucht. Na de training eten, de toto invullen, kaarten of gewoon lekker wat met elkaar drinken en over voetbal praten. Dat het dan vaak al vrijdag was voor je naar huis ging zorgde er alleen maar voor dat je 's zaterdags je verantwoordelijkheid nam en nog scherper aan de start verscheen.
Op zaterdag na de wedstrijd de kantine in om bij de winst de felicitaties in ontvangst te nemen maar zeker ook bij verlies om de mening van de supporters over de wedstrijd aan te horen. Daarna met het grootste gedeelte van de ploeg naar de kroeg om wat te eten en de wedstrijd te analyseren.
Tot laat discussiëren en soms schuiven met bierviltjes en glazen hoorde bij de hele beleving van het voetbal. Voordeel was natuurlijk wel dat niemand nog over een mobiele telefoon beschikte.
Dat zorgde er niet alleen voor dat je op verzoek die avond niet aanwezig was maar ook dat je veel meer echt met elkaar communiceerde.

 

De hele maatschappij is natuurlijk veranderd en veel individualistischer geworden. Dat betekent ook dat de voetballerij er anders uitziet. Voetballers zijn, vooral in Nederland, mondiger geworden en ook niet altijd bereid om eerst naar de eigen prestatie te kijken. Natuurlijk is dat menselijk, maar toch heb ik het idee dat de sociale controle vroeger wat groter was en mensen kritiek wat beter konden verwerken. Punt is daarbij wel dat je vroeger werd aangesproken in de kantine of dat je in een krantenartikel werd aangepakt. Tegenwoordig is er veel meer publiciteit door alle sites en sociale media. Daarbij is het amateurvoetbal, in navolging van het Betaald Voetbal, steeds commerciëler geworden. In de top bestaan de teams bijna niet meer uit jongens uit het dorp aangevuld met spelers van buitenaf. Vaak is het nu juist andersom, al weten veel clubs wel een grote kern lang bij elkaar te houden.

 

Aan het voetbal op zich is natuurlijk niet veel veranderd, al moeten spelers wel steeds fitter en fysiek sterker zijn. De medische begeleiding is geavanceerder en ook de inzichten om ploegen conditioneel op orde te krijgen zijn geëvolueerd. We werken meer met analyses en wedstrijdbeelden en het mentaal begeleiden van spelers en trainers wordt steeds meer geaccepteerd.

 

Vroeger was dus zeker niet alles beter, het was wel anders. De beelden in de reportage en het interview met Martin deden me weer even naar vroeger verlangen. Dit was slechts van korte duur want elke tijd heeft zijn charmes, het vraagt slechts een andere benadering. Eén ding zal echter nooit veranderen en zal altijd hetzelfde blijven: met elkaar een teamprestatie leveren blijft het mooiste wat er is. We zullen het straks met mooie anekdotes moeten doen waarna ik er dan misschien toch maar een paar met u moet delen.


 Hits  7348 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2