VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Cruijff

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

Ik reed op de weg tussen het trainingscomplex De Toekomst en wat nu nog de Amsterdam Arena is toen ik een appje kreeg. 'Johan Cruijff overleden'. Een korte en kille boodschap. Het bericht overviel me en ik moest slikken. Na de bekendmaking in oktober van vorig jaar dat Cruijff leed aan longkanker waren de laatste berichten over zijn ziekte positief geaard en gaf de bekendste Nederlander ooit zelf nog aan het gevoel te hebben 2-0 voor te staan in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet was gespeeld. Mijn blik week af naar het stadion van zijn club waar hij een aantal jaar geleden de zogenoemde 'fluwelen revolutie' inzette maar het voor gezien hield na het ontslag van hoofd opleidingen Wim Jonk.

 

Aan het begin van de avond reed ik naar huis en in de auto luisterde ik naar BNR radio. Veel mensen uit de voetballerij kwamen aan het woord. De interviewer vroeg Wesley Sneijder naar zijn gedachten en beelden bij de techniek en bewegingen van Cruijff. Sneijder: "Iets unieks, iets unieks, iets eh.. iets wat je eh.. niet in eh... wat je niet bij iedereen ziet in het hedendaagse voetbal, ik bedoel.. hij was een legende." Sneijder is van een generatie die Cruijff nooit heeft zien voetballen. Ik behoor ook tot die generatie. In tegenstelling tot Sneijder heb ik Nederlands beste voetballer aller tijden zelfs nooit mogen ontmoeten of maar een glimp van hem mogen opvangen. Ik had graag gewild dat ik een mooie Cruijff herinnering kon delen.

 

In mijn jeugd kreeg ik van huis uit weinig mee van het profvoetbal. Tegen de tijd dat ik de Voetbal International las was Cruijff al een aantal jaren gestopt. Mijn vader was en is een trouwe Feyenoord-supporter. Ondanks dat die club in 1984 kampioen werd met Cruijjf kan ik me niet herinneren dat ik mijn vader er ooit over gehoord heb. Aangezien mijn twee oudere broers voor respectievelijk Ajax en Feyenoord waren ging mijn sympathie van kleins af aan uit naar PSV. Maar da's logisch. In de vroege jaren 90 was ik op straat Romario of Maradona en mijn vriendjes Van Basten of Gullit. Het EK van '88 is de mooiste voetbal herinnering die ik uit mijn jeugd heb. Cruijff leerde ik pas op latere leeftijd 'kennen'. Eerst als trainer van Barcelona en later als analist bij de NOS. En natuurlijk kreeg ik later ook de vaak herhaalde beelden van Cruijff als voetballer te zien. Als voetballer kon ik me erg goed identificeren met Cruijff. Laat ik maar duidelijk zijn dat ik hiermee geen enkele illusie maak Cruijff te benaderen maar ik doel op zijn manier van spelen. Het passeren en uitspelen van directe tegenstander(s).

 

Maar ik heb hem pas echt de laatste dagen leren kennen door de immense reactie van alle media op het overlijden van Cruijff. De stukken in de kranten, de verhalen van kenners op radio en televisie, de nog nooit eerder vertoonde beelden.
De afgelopen dagen hebben niet alleen aangetoond wat hij heeft betekend voor het globale voetbal maar ook in veel persoonlijke levens. Bij mijn schoonvader hing zaterdag een Ajax-vlag halfstok. Even dacht ik vrijdagavond tijdens Nederland - Frankrijk dat alleen Cruijff dit Nederlands Elftal nog zou kunnen redden. Natuurlijk zou hij daar nooit aan begonnen zijn, maar toch was ik ergens altijd nieuwsgierig naar de mening van Cruijff. Ik denk dat dit de komende tijd ook nog wel even zo zal blijven. Want Cruijff had altijd gelijk...


 Hits  3761 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2