VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Hereniging of annexatie

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

In 1989 viel de Muur en een jaar later waren West en Oost Duitsland (de DDR) na 40 jaar herenigd. Hoewel de nieuwe Duitse regering er alles aan deed om te doen geloven dat beide landen waren samengegaan, voelde (en voelt) de hereniging voor veel Oost Duitsers nog steeds als een annexatie. Het westen heeft de macht gehouden, en ook de goede dingen (en die waren er echt in de DDR) als gratis gezondheidszorg en gratis onderwijs zijn opgelost in de hereniging. Alleen de iconische 'Ampelmännchen', de stoplichtmannetjes in Berlijn, bleven na veel gesoebat, als soort van DDR-curiosteit behouden. Hoe moeilijk de Oost Duitsers het daarmee hebben gehad, komt treffend en humoristisch naar voren in de film Goodbye Lenin.

 

In 2016 valt de Muur tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal en zijn de profs en de amateurs na ruim 60 jaar herenigd. En de KNVB doet zijn uiterste best om het op een hereniging te laten lijken, maar voor de amateurs voelt het als een annexatie. Ook de goede dingen, en die zijn er echt in het amateurvoetbal, gaan straks oplossen in de hereniging. Over welke curiositeit uit het amateurvoetbal we straks gaan soebatten, is nog even afwachten. Maar ik weet nu al dat er straks amateurvoetballiefhebbers zijn, die moeite hebben met de nieuwe situatie.

 

Zo hebben we volgend jaar geen beslissingswedstrijden meer. Te belastend voor de amateurs, oordeelt de KNVB. Diezelfde KNVB laat de clubs in de Jupiler League, die in competitie-verband vier wedstrijden meer spelen dan die in de Tweede en de Derde Divisie, wel gewoon zes of vier play-offwedstrijden spelen. Maar een beslissingswedstrijd om kampioenschap of degradatie in de Tweede of Derde Divisie, dat is te belastend. Dus nooit meer prachtige finales als GVVV - Spakenburg in Volendam, of Quick Boys - Noordwijk om het kampioenschap van de Derde Divisie. Gelukkig nog wel in de hoofdklasse en lager.

 

Maar, beste KNVB, waarom is dat te belastend? Omdat we straks in een competitie van 18 clubs 34 wedstrijden gaan spelen? Maar waarom dan niet gekozen voor Tweede en Derde Divisies van 16 clubs, met dus 30 wedstrijden? Dat is een mooi aantal, zeker in de Tweede Divisie, waarin volgend seizoen alleen de kampioen promoveert. Het risico dat daar komend seizoen heel veel clubs na de winterstop voor de spreekwoordelijke baard van de keizer lopen te ballen, met navenant teruglopende recettes, is gigagroot. En als je dan bedenkt dat de Betaalde Tak van de KNVB ons ook nog trakteert op vier beloftenteams (die amper publiek trekken), en dat de gemiddelde zondagclub toch al minder fans meeneemt dan de gemiddelde zaterdagclub, dan zou ik volgend jaar denk ik liever penningmeester zijn van een Derde Divisionist (IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys én Quick Boys, dat wordt smullen) dan van een Tweede Divisionist. 

 

Een ander 'cadeautje' dat de Tweede Divisionisten straks krijgen van de Betaalde Tak van de KNVB zijn de wekelijks wisselende aanvangstijden. Als iets dodelijk is voor toeschouwersaantallen, is dat het wel: voetbalfans zijn gewoontedieren, die willen alle thuiswedstrijden op hetzelfde tijdstip op het fietsje naar het veld. Als je cluppie dan de ene week om 14.30 uur speelt en twee weken later om 18.00 uur, gaat de gewoonte eruit, staat het eten op tafel, komt er 's avonds visite en voor je het weet ga je nooit meer. Als volger van het betaalde voetbal word ik persoonlijk gestoord van al die wisselende aanvangstijden. Ook hier zeg ik: KNVB, laat alles tegelijk aftrappen, 16.00 uur lijkt me een prima compromis.
 
Begrijp me goed, in tegenstelling tot velen ben ik niet mordicus tegen de invoering van de nieuwe voetbalpiramide. Maar het binnentrekken van de beloften teams gaat straks hoe dan ook competitievervalsing opleveren. Stel dat Jong Sparta meedoet om het kampioenschap in de Tweede Divisie en tot vier duels voor het einde vol gas geeft tegen elke tegenstander, en dan wordt geconfronteerd met degradatie van Sparta 1 naar de Jupiler League. Dan speelt het de laatste vier duels nergens meer om. Noem dat maar eens geen competitievervalsing.

 

En ik hoop dus dat de KNVB, die zo nu en dan toch ietwat totalitaire trekjes vertoont, straks het eerste jaar evalueert onder het motto: 'onderzoekt alle dingen en behoudt het goede.' En dat de bond dan ook zo eerlijk is om als vastgesteld wordt dat de toelating van beloften teams een blunder eerste klas was, dat besluit dan ook terugdraait. Ik vrees alleen dat er tegenover alle goede argumenten om de beloften teams er weer uit te knikkeren één heel groot argument staat om ze erin te houden: de centen van FOX, want daar geloven ze nog steeds dat de Nederlandse voetbalkijker zit te wachten op Jong PSV en Jong Ajax. Als ik kijk naar het gemiddeld aantal toeschouwers, heb ik daar zo mijn twijfels bij.


 Hits  3733 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2