VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Underdog

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

Wat is het toch een fijn gevoel wanneer de gedoodverfde verliezer de gedoodverfde kampioen uitschakelt. Als ik een bergetappe van de Giro d'Italia kijk dan schreeuw ik die ene renner die het aangedurfd heeft om vroeg aan te vallen naar de streep voordat de favorieten hem terugpakken. Of als ik na een avondje stappen op zondagmiddag naar roeien zit te kijken zonder dat het tot me doordringt dan hoop ik toch onbewust dat de laatste boot nog even een eindsprintje inzet en wint. De gunfactor lijkt een cruciale rol te spelen in het waarom we de underdog graag zien winnen. We gunnen het diegene van wie niemand iets verwacht of misgunnen het juist de partij die alles al eens gewonnen heeft.

 

In het voetbal hebben we Leicester City als mooiste voorbeeld. Behalve dat iedereen deze club het kampioenschap gunt geeft het de voetbalwereld ook hoop. Hoop op meer verrassing in plaats van dezelfde gebruikelijke top 5 elk jaar. Door uitstekende scouting hebben ze bewezen dat niet alleen geld een garantie voor succes is. Een mooie les voor mij als nieuwbakken scout. Dichterbij huis werd PSV toch wel verrassend kampioen. Op die laatste speeldag waren de Eindhovenaren toch echt de underdog al is dit misschien niet zo'n goed voorbeeld van een underdog met een hoge gunfactor. In sommige regio's dan. Zelf zat ik die bewuste warme zondagmiddag met vrouw en kinderen op een strand dicht in de buurt van Rotterdam. Dat PSV kampioen geworden was werd wel duidelijk toen een behoorlijk aantal mensen opstond en luid begon te applaudisseren op het tot dusver gemoedelijke strand.

 

De trainers van de drie clubs in de topklasse die vorige week streden om de titel zullen ongetwijfeld inspiratie gehaald hebben uit het kampioenschap van PSV. Het verschil met de ontknoping in de Eredivisie is dat er veel minder mensen zijn geweest die vooraf dachten dat Katwijk al kampioen was. En niet alleen omdat ze nog een lastige hindernis hadden te nemen met HHC Hardenberg. De topklasse heeft alle jaren van haar bestaan aangetoond dat er geen ploeg is die er bovenuit steekt. Geen ploeg is kampioen geworden met een groter gat dan drie punten ten opzichte van de nummer twee. Iedereen kan van iedereen winnen of verliezen. Met Barendrecht eindigden we enkele seizoenen geleden op twee punten van kampioen Katwijk. De vraag rees waar we het hadden laten liggen en ik denk dat dit er dit seizoen meerdere clubs zijn die zich hebben afgevraagd waar ze het hebben laten liggen. Er zijn meerdere verklaringen mogelijk over de nivellering in topklasse maar misschien moet ik daar in de toekomst een column aan wagen.

 

Wat Barendrecht niet lukte enkele seizoenen geleden, lukte Excelsior Maassluis vorige week wel. De overeenkomsten met Leicester City zijn aantoonbaar. Vorig jaar ontsnapten de 'Tricolores' ternauwernood aan degradatie. Aan de hand van John de Wolf zette Maassluis een aardig reeks neer waarmee bijna nog de periodetitel werd binnengesleept. Dit seizoen werd de doelstelling onder Jeroen Rijsdijk gezet op handhaving. Gezien het budget van de club ook een realistische doelstelling. De kern van de ploeg bestaat uit spelers uit eigen opleiding wat vrij uniek is voor een topklasser. En daar ligt gelijk de kracht van het team. De spelers uit eigen jeugd spelen al vele jaren samen en hebben een sterke onderlinge band. Jeroen Rijsdijk staat nog aan het begin van zijn trainersloopbaan maar weet als speler wat het is om kampioen te worden. Of beter gezegd, hij weet wat er voor nodig is om succesvol te worden. Zowel op het veld als in het maatschappelijk leven coach, trainer en inspirator. Rijsdijk is een man van metaforen. Hij heeft zijn team meegesleurd in een verhaal, een prachtig jongensboek. En het sprookje is nog niet ten einde gezien de 0-2 winst bij Lienden, de eerste wedstrijd voor de algehele titel. Alweer een gedoodverfde kampioen die het onderspit delft?

 

Hoe fijn ik het ook vind om verrast te worden, er is voor mij altijd één uitzondering. Barcelona. Ik ben een enorme bewonderaar van de passie en het werk van Diego Simeone bij Atletico Madrid. De spelopvatting is zeer effectief en realistisch. Mooi om naar te kijken? Mwoah.. Bij Barendrecht kregen we die kritiek ook vaak te horen maar we presteerden buitengewoon. De minste goals voor maar ook vaak de minste goals tegen. Kijk naar Excelsior Maassluis waar dat toe kan leiden. Onlangs schakelden de Madrilenen Barcelona uit in de Champions League. En de wijze waarop vond ik indrukwekkend maar ik merkte vooral dat ik erg teleurgesteld was. Dan wint mijn voetbalhart het toch van de drang om verrast te worden door een underdog.


 Hits  4022 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2