Column

Grijze rook

Zo, men is eruit. De eerste contouren van het nieuwe piramide-plan zijn na maanden van de tekentafel gerold. Laat ik positief beginnen. De regels voor de jong teams worden aangepast als het gaat om wie er nog wel en niet mee mogen doen tijdens de competitie. Dat betekent ongetwijfeld dat het aantal mogelijk te gebruiken spelers omlaag zal gaan. Dus vooral in de tweede helft van de competitie minder gevaar voor 'competitievervalsing'. Vaker moet men dan met nagenoeg hetzelfde team aantreden. Prima!

 

Nog een positief punt. De KNVB denkt na over feit dat men de club die promoveert uit de Tweede divisie ook op zijn favoriete speeldag kan laten spelen. In dit geval dus zaterdag- of zondagmiddag. Ik neem aan gewoon 14.30 uur. Waarschijnlijk dat er dan meerdere ploegen de stap willen wagen. Niet op vrijdagmiddag of maandagavond richting Noord of Zuid Nederland, maar gewoon in het weekend!
Ik zeg, gewoon besluiten. Maar dat duurt dan nog twee jaar... Waarom? Ligt het betaalde voetbal nog dwars? Dat zal toch niet, als je twee keer per jaar op een andere dag moet spelen dan de vrijdag of de maandag? Kan sneller. Dus ook de bevriezing van de promotie kun je daarmee sneller opheffen.

 

Wat wel gek is dat men een vast aantal belofteteams wil in de verschillende competities.
In 2019-2020 bijvoorbeeld in de Tweede divisie twee belofteteams. Dat zijn er nu drie (Almere, Sparta en Vitesse) komend seizoen. Stel, die drie handhaven zich alle drie. Moet er dan toch een team uit? Of wordt er dan weer gezocht naar een compromis? Wordt het dan dus alweer schipperen met de piramide? In de zaterdag Derde divisie twee belofteteams. In de zondag Derde divisie geen enkele volgend seizoen. Als er dan geen jong teams inzitten, worden die dan toegevoegd het jaar daarna of laten we het dan zo. Dat is niet duidelijk. Geen witte maar grijze rook wat mij betreft.

 

Een ander probleem wat nu ontstaat in de piramide is het feit dat er teveel zondagclubs zijn voor de Derde divisie. Moet De Dijk van de zondag naar de zaterdag? Maar die hebben al een zaterdag. Of TEC? Maar die willen zo snel mogelijk terug naar de Tweede divisie. Dan is de keuze voor de zondag wellicht handiger. De Derde divisie zaterdag is er namelijk weer sterker op geworden met Noordwijk, SteDoCo en Hoek erbij. Laatste twee clubs zullen er na promotie nog wel wat (Belgen) bij gaan halen vermoed ik.

 

In de Tweede divisie vier nieuwe clubs erbij. En wat wil het geval, er spelen er in ieder geval drie op de zaterdag. Gewoon om half drie of drie uur. Best fijn al zeg ik het zelf. De landelijke tendens dat het zondagvoetbal toch wat op de achtergrond verdwijnt (men kiest steeds vaker voor de zaterdag) doet ook hier zijn intrede. Dat sterkt mij ook in de gedachte, en ik val in herhaling, dat we straks tot en met de Eerste divisie gewoon op zaterdag spelen. En niet omdat dat heilig is maar gewoon omdat dat het handigste is!

 

Nog even een ander gek dingetje. FOX zendt het hele jaar de Tweede divisie uit inclusief samenvattingen op de zondagmorgen. Houden zo! Alleen als er dan beslissingswedstrijden zijn in verband met promotie of degradatie, dan wordt er niets meer uitgezonden. Dat vind ik gek. Vaak zijn dat spannende wedstrijden tot het laatst. Neem bijvoorbeeld TEC - Scheveningen van afgelopen zaterdag. Voor de poorten van de hel weggesleept door Scheveningen. Je moet erbij geweest zijn. Wellicht was een live-uitzending ook op zijn plaats geweest. Even iets om over na te denken voor de FOX-programeurs.

 

Zo, nu op naar de vakantie. Rust tot half juli. Selectie rond, naar volle tevredenheid. En straks weer op voor nieuwe uitdagingen.
Een prettige vakantie allemaal!

 

Rob de Boer