VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

'Werk aan de winkel'

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Ik beken het eerlijk. Toen ik zondag om 16.30 uur zag dat AFC in de slotfase van de wedstrijd tegen Jong FC Twente een 1-0 achterstand had omgebogen in een 2-1 zege kon ik een glimlach niet onderdrukken: op zaterdag en zondag in de Tweede en Derde divisie stonden dit weekend acht duels tussen amateurs en beloften teams op het programma, en in alle acht de gevallen wonnen de amateurs. Het is u al enige tijd duidelijk: ik ben en blijf een verklaard tegenstander van de deelname van de beloftenteams aan de standaardcompetities. Competitievervalsing ligt op de loer - let op: als we begin september een interlandweekend krijgen, dan stellen Jong Vitesse en Jong AZ ineens heel andere teams op - en die teams hebben bovendien een heel andere doelstelling: opleiden gaat voor presteren.

 

Maar goed, de bal rolt eindelijk weer en ik mocht zaterdag afreizen naar het altijd gastvrije Barendrecht voor de kraker tussen Barendrecht en Spakenburg. Altijd spannend, altijd leuk. Zeker met de belofte van de nieuwe Spakenburg-trainer Hans van de Haar, die altijd en overal aanvallend wil voetballen. Het aardige is dat zijn Barendrecht-collega Adrie Poldervaart er net zo over denkt. Dat beloofde dus een leuke middag te worden.

 

Wie de selecties en de nieuwe aanwinsten bekeek, was geneigd om Spakenburg voor aanvang als de favoriet te bestempelen. Ik deed dat ook; voor mij zijn de Blauwen op basis van hun spelerspotentieel de te kloppen ploeg in de Tweede divisie. Wie Kees Tol (licht geblesseerd) op de bank kan houden, terwijl Ismo Vorstermans en Olivier Pilon wegens blessures niet eens bij de selectie zaten, baadt in weelde. De nieuwkomers van Spakenburg komen van HHC Hardenberg, GVVV, FC Lienden, Go Ahead Eagles en Jong FC Utrecht. Die van Barendrecht van Zwaluwen en Sparta A1. Ook dat zegt wat. Maar de teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Ook dat was weer niet heel verrassend; we keken tenslotte naar de nummers vijf en zes van de laatste jaargang in de zaterdagtopklasse.

 

Spakenburg heeft iets recht te zetten na een dramatisch verlopen tweede seizoenshelft. De club wil voor het hoogste gaan, promotie dus. We mogen aannemen dat dat ook geldt voor in elk geval Kozakken Boys en Katwijk. Voor andere clubs zal eveneens gelden dat zij hun benen niet stil zullen houden om een eventuele promotie te voorkomen. Maar als ik kijk naar het niveau dat mij zaterdag door één van titelfavorieten werd voorgeschoteld, is er nog wel veel werk aan de winkel voordat de verwachte topteams uit de Tweede divisie de stap naar de Jupiler League kunnen zetten. En dan beperk ik me nog even tot het sportieve werk. In hetgeen er organisatorisch moet gebeuren heb ik - gelukkig - geen inzicht.

 

Ik heb me zaterdag kostelijk vermaakt in Barendrecht, laat dat gezegd zijn. De amusements-waarde was, mede door de al gememoreerde positieve spelopvatting van beide ploegen, hoog. Maar het was vooral een foutenfestival: acht doelpunten, waarvan je er minimaal vijf serieus op het conto van de defensies mocht schrijven. Spakenburg had de verdedigende fouten van Barendrecht afgedwongen, zei Hans van de Haar na afloop in mijn RTV Utrecht-microfoon. Dat zal misschien voor één of twee doelpunten opgaan, maar een keeper die over een vrije trap heen duikt of mistast bij een hoekschop dwing je niet af door 'hoog druk te zetten.'

 

Feit is dat Barendrecht - Spakenburg leuk was, maar zeker niet beter dan de gemiddelde top-zeven-wedstrijd vorig seizoen in de topklasse. Natuurlijk is het vroeg in het seizoen, moet het allemaal nog groeien en moeten de puzzelstukjes nog in elkaar gepast worden. Maar als je zo verdedigt als Spakenburg en Barendrecht zaterdag deden, is de stap naar de Jupiler League straks veel groter dan menigeen denkt.


 Hits  3154 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2