VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Net niet of net wel

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

Daar gaan we weer. We zijn weer van de kant. Terwijl de Olympische Spelen net zijn afgesloten, is onze nationale voetbalcompetitie al weer in bedrijf. Nog niet alle klassen, maar dat duurt niet lang meer. Nog veel te vroeg voor conclusies natuurlijk, maar toch kunnen we al een soort van de diepte in. Ik heb er de tijd voor want aan het eind van mijn actieve voetbalcarrière heb ik een soort van sabbatical ingelast en dus meer tijd om alles van de zijkant te bekijken.

 

Net niet of net wel. Daar gaat het over deze keer. Dat is niet nieuw, want daar gaat het eigenlijk altijd over. Zeker in de sport. Waarom eindigt een wedstrijd of competitie nou in net niet of juist net wel. Dat dubbele gevoel vooral bij net niet. Aan de ene kant dat jammergevoel en toch een beetje trots op de prestatie en aan de andere kant er zo dichtbij zijn en doordenken over waarom het net niet was. Was het een beetje ontbreken van geluk of was het toch meer. Hadden we niet beter... of als we dit....
Kijk wanneer je 80% van je wedstrijden verliest hoef je er niet dubbel in te zitten. Dan ben je gewoon te kort geschoten in kwaliteit. Dan zou het gek zijn om dan een dubbel gevoel te hebben en te denken dat je het toch had kunnen redden. Dan moet je realistisch zijn en je kwaliteiten kennen. Franz Krienbuhl (kent u hem nog) heeft nooit gedacht dat hij ook maar in de buurt zou komen van net wel!
Nee, het gaat meer over het net niet en echt net niet.  80% van de wedstrijd of competitie gaat het gelijk op en toch op het laatst net niet. Die laatste 20% zijn de details. Hele discussies over wat dan de details zijn. Discussies bij het publiek, de supporters en interne discussie in je team, je TC, je bestuur etc. Vergeet afhankelijk van het niveau waarop je speelt dan ook de media niet. Die kunnen er ook wat van. Ze kunnen je maken en breken en tot vijf cijfers achter de komma het net niet (of wel) 'analyseren'.

 

Als we het hebben over details, hebben we het vaak over containerbegrippen als kwaliteit (technisch/tactisch), inzicht, mentaliteit, scherpte, intrinsieke motivatie en nog veel meer. Wat we vaak vergeten is dat we meestal niet de informatie van binnenuit hebben en gewoon beginnen met de discussie. Wie dan het hoogste woord heeft,  heeft meestal gelijk en dat kan zelfs leiden tot een totale omwenteling van vooraf (goed doordachte) keuzes.


Ook de komende tijd gaat het dus bij iedereen weer en heel breed over dat kleine beetje verschil tussen winnen of verliezen. Tussen goud, zilver, brons of zelfs helemaal niets. Tussen drie punten, één of gewoon nul. Waar zit hem dat nou in? Dat kleine beetje verschil.
Wie het weet mag het zeggen. Ik licht er voor mij het meest ultieme moment/detail bij de Olympische Spelen uit waarbij in dit keer net wel aan de orde is. Kijk nog maar eens naar de finish van de 10 km open water zwemen. De finish van Ferry Weertman. Het trainen met dat in elkaar geknutselde finishbord zal tot in lengte van dagen als voorbeeld gelden. Wat een gouden detail!

 

Of net niet. De bal op de paal van Rensenbrink kennen we nog. Daar komt de halve finale handbal  Nederland-Frankrijk nu bij. Of moeten we hier een beetje verder terug in de wedstrijd? Binnen anderhalve minuut voor het einde krijgt Nederland, al heel de wedstrijd achter gestaan, bij 23-24 zeker drie keer de bal om een aanval op te zetten. Wat waren de afspraken bij dergelijke situaties? Eén keer een lange bal (op een door twee Françaises gedekte speelster) van (klasbak) Wester, die fout gaat en twee keer een slechte aanval en geen goal. Frankrijk scoort ook niet en Nederland gooit in de slotseconde op de paal. Dat zijn nog eens details die je kunt bespreken!

 

Ik heb trouwens nog een detail waar ik van gruw overigens. Feyenoord staat met hangen en wurgen op 0-1 bij Heracles en da's best lekker. In de allerlaatste minuut krijgen ze een vrije trap mee na een overtreding op Kramer. Vilhena en Toornstra bij de bal. Er volgt een waanzinnig slecht genomen vrije trap met weer simpel balbezit voor Heracles. Ben zo benieuwd of Van Bronckhorst of andere spelers hier nog wat van zeggen?
Je ziet wel, ik lijk ook wel zo'n analist van de televisie. Dat komt omdat ik nu teveel tijd over heb. Ga nog meer letten op gekke dingen. Sorry. Dan nog één gek ding dan. Over details gesproken. VV Sliedrecht, ambitieus en nieuw in de hoofdklasse A. Zij scoren afgelopen zaterdag in minuut 72 de 0-3 uit bij Jodan Boys. Kat in het bekende bakkie. Je zou zelfs overwegen om dan ook de materiaalman nog speelminuten te geven. Minuut 81 begint de ellende. Minuut 90+ is het over. Jodan Boys wint met 5-3. Zegt u het maar.

 

De competitie is al begonnen en de net niet en net welletjes zijn er al weer geweest. Heerlijk toch? Het houdt ons in beweging. Lekker ouwehoeren over voetbal. Kijken wie het hoogste woord heeft, kijken wie gelijk heeft. In mei volgend jaar zijn de punten binnen, de ranglijst(en) opgesteld en is duidelijk wie het net wel en net niet hebben gehaald.

Succes allemaal!


 Hits  2733 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2