VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Voorbereiden

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

De voorbereiding op een nieuw seizoen kon me altijd gestolen worden. Naarmate ik ouder werd leken de periodes tussen de laatste competitiewedstrijd en de eerste training van het nieuwe seizoen steeds korter te worden. Waarschijnlijk was het ook gewoon zo. Ik had altijd meer tijd nodig om de accu weer volledig op te laden. En toch stond ik negen van de tien keer, met weer een nieuw paar Adidasjes, netjes vooraan tijdens de eerste training. En zo hoort het ook. Toch vond ik de voorbereiding altijd verschrikkelijk. Voor mij konden de wedstrijden om 'het eggie' niet snel genoeg beginnen.


Ik kan me trainers herinneren waarbij je de eerste twee weken het gevoel kreeg klaargestoomd te worden voor de Olympische Spelen atletiek. Lopen, lopen, rennen en springen. De enige bal die je zag was een medicijnbal. En als er een keer een echte bal aan te pas kwam, dan was dat meestal aan het eind van de training en kon je door het melkzuur in je kuiten geen fatsoenlijke pass over drie meter meer geven. Nu had ik ook niet bepaald de reputatie om als beste uit de VO2Max testen te komen. Of dit nu te maken heeft gehad met een bepaalde levensstijl of dat ik als kind bronchitis had is mij altijd onduidelijk gebleven. Misschien een mix van beide. Een logisch gevolg was in ieder geval dat ik nogal eens geblesseerd raakte in de voorbereiding. En dit leidde natuurlijk vaak naar scepcis bij de rest van de ploeg. Althans zo voelde ik dat.


Om dit te voorkomen nam ik me elke zomerstop weer voor door te blijven trainen. Meestal begon dat in de eerste week vrij goed. Hier een duurloopje, daar een duurloopje. Maar na een week begon daar de klad in te komen. Op een zomerstop na. Dat was de zomerstop dat ik als broekie verhuisde van Kozakken Boys naar NAC Breda. Zes avonden per week was ik voor mezelf aan het trainen om zo fit mogelijk bij mijn nieuwe club te verschijnen. Ik zou namelijk van twee keer trainen per week naar twee keer trainen per dag gaan. Als ik foto's uit die tijd bekijk is het behoorlijk schrikken. Ingevallen wangen en een gewicht van 70 kilo. Bij NAC was wijlen clubicoon Ton Carton als hersteltrainer belast met de conditietrainingen. Ton Carton was een fantastische man met veel humor maar hield als oud sportinstructeur van Defensie er militaire methodes op na. Jezelf verschuilen tijdens het doen van vijftig sit-ups was er niet bij. Ton zag alles. Kon je er nog dertig bij doen. Na een shuttle-run test was er geen tijd om op adem te komen maar gingen we gelijk door naar een stevige duurloop. Ton hield wel van een geintje. Ik kan me herinneren dat onze aanvoerder een keer "zoek dekking!" schreeuwde tijdens het uitlopen van een training  en we met vijfentwintig man opeens op de grond lagen en verder kropen als echte militairen. Het was mijn beste voorbereiding ooit met als beloning twintig minuten meespelen tegen het Chelsea van Zola, Hasselbaink en Desailly.


Het enige voordeel van een korte zomerstop dat ik mij kan herinneren is dat de vakanties buiten de hoogseizoenen werden gepland. Inmiddels zou dat ook niet meer mogelijk geweest zijn met een kind dat naar school gaat. Het is voor mij nog altijd een raadsel waarom de KNVB nooit heeft overwogen om eens kritisch naar de speelkalender te kijken. Waarom niet een langere winterstop en daarna doorvoetballen tot en met juni. Nu beginnen de competities in de warmste dagen van het jaar. Ik werd altijd als 'mooiweer voetballer' bestempeld maar het moest ook weer niet te mooi weer zijn. Mogelijk dat de komst van de kunstgrasvelden hier iets mee te maken heeft. Een verschrikkelijke trend overigens die kunstgrasvelden, maar misschien daar later meer over.

 

Deze zomer begon de (school)vakantie op de dag dat de eerste trainingen van het seizoen weer begonnen. Vanuit Italië volgde ik de eerste verrichtingen van de Tweede en Derde divisie clubs. Vorig weekend ging een lange wens in vervulling en maakte ik voor het eerst een weekend Lowlands mee. Een andere 'voorbereiding' dan normaal. Ik geniet ondanks dat ik het voetbalspelletje zelf erg mis. Ik geniet ook van mijn nieuwe rol als hoofdscout bij IJsselmeervogels. Daar hoort ook het bekijken van voorbereidingswedstrijden bij. Wat dat betreft verandert er weinig. Gelukkig zijn de competities weer begonnen en staan er wekelijks mooie affiches op het programma. Ik vermoed dat de verschillen in de Derde divisie groter zullen zijn dan in de Tweede divisie.  Ik durf nog geen voorspellingen te doen;  ik ga het volgen op de voet.


 Hits  2985 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2