VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Beste Marco,

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ik heb er, net als velen in voetbalminnend Nederland, heel veel vertrouwen in dat jij met je revolutionaire ideeën het voetbal eindelijk de 21e eeuw in zult helpen. En hoewel ik mij realiseer dat jij zelf enorm veel goede ideeën hebt om het voetbal te hervormen, wil ik je graag nog wat voorzetten geven. Met voorzetten wist jij tijdens je actieve voetballoopbaan immers ook wel raad. Zelfs de wat lastigere (die van Arnold in 1988 en die van Jan tegen Den Bosch) wist jij tot vrijwel onmogelijke doelpunten te promoveren. Dus wie weet waar deze voorzetten toe leiden.
Bij deze tien assists van mij, in willekeurige volgorde.

 

1. Verbied kunstgras. Voetbal spelen we op echt gras. Slidings en rondvliegende pollen horen bij voetbal. Dat er dan af en toe een wedstrijd op een slecht veld wordt gespeeld of wordt afgelast is dan jammer, maar dat wordt dan wel weer ingehaald. Amateurclubs mogen op 'bijvelden' kunstgras hebben, maar het hoofdveld moet puur natuur zijn.

 

2. Een speler die aanmerkingen maakt op de leiding krijgt direct geel. Herinner je je de rugbyscheids, die tegen een protesterende speler zei: "Mond houden tegen de leiding, dit is geen voetbal."? Zo denken ze bij andere sporten over onze mooie sport. Als elke beslissing van de scheidsrechter in stilte wordt geaccepteerd, verkleint dat ook de kans op excessen rond het veld, is mijn stellige overtuiging.
Wat mij betreft vallen gebaren ook onder aanmerkingen. Dus: een speler die in gebaar vraagt om een gele kaart voor de tegenstander, krijgt er direct zelf een. Weg met het matennaaien!

 

3. In vervolg op het vorige: Laat de tegenstander van de kaartontvangende partij direct voordeel hebben van die kaart en voer een tijdstraf in voor een gele kaart. Misschien kun je zelfs nog discussiëren over een automatische strafschop bij een directe rode kaart (dat is dus het omgekeerde van waar jij toen bij Heerenveen zo boos om was, een automatische rode kaart bij een strafschop).

 

4. Schaf buitenspel af. Er is geen regel die voor zoveel heisa zorgt (zie ook punt 2) als de buitenspelregel. Die afschaffen heeft alleen maar voordelen. De assistenten kunnen écht gaan assisteren, in plaats van voortdurend bezig zijn met te proberen iets waar te nemen wat (en dat is wetenschappelijk bewezen) menselijkerwijs niet waar te nemen is. Bijkomend voordeel: het speelveld zal groter worden, er komt dus meer ruimte om te voetballen.

 

5. Keek jij vroeger ook naar het minivoetbal in Ahoy? Nee, ik wil geen gaten waardoor je van achter het doel kunt scoren. Maar bij minivoetbal moest de verdedigende partij altijd één speler op de 'vijandelijke' helft houden. Dat betekent dat de aanvallende partij altijd de mogelijkheid heeft om een overtalsituatie in de aanval te creëren. Zelfs als dat niet gebeurt, is het aantal spelers op één speelhelft kleiner dan nu mogelijk is. Ook deze maatregel levert dus meer ruimte op om te voetballen.

 

6. Voer absolute speeltijd in. Tijdens het afgelopen EK zat mijn dochter bij een wedstrijd heel geconcentreerd met haar stopwatch (zelf basketbalt ze, daar moet je als taak soms ook de tijd bijhouden, dus ze is dat gewend) de tijd bij te houden. In de eerste helft werd er 26 minuten gevoetbald, in de tweede 23. In totaal liet de scheidsrechter bij die wedstrijd vijf! minuten extra spelen. Er werd bij dat duel dus 54 minuten gevoetbald. Die ene wedstrijd is geen incident. Hoe vaak zie je niet dat er na een schot dat net over ging drie herhalingen worden getoond. En als we dan terugkeren in de realiteit, moet de doeltrap nog genomen worden. Alleen zo'n doeltrap kost dus al zo'n 30 seconden.

 

7. Bij onder meer volleybal en hockey kan al een beroep worden gedaan op de videoscheids-rechter. In Nederland zijn onlangs de eerste proeven genomen. Nadere uitleg lijkt mij overbodig.

 

8. Bij een vrije trap hoef je niet te wachten tot de scheidsrechter het spel vrijgeeft (de administratie voor zo'n kaart kan door de 4e man worden bijgehouden, dus de scheids kan ook meteen het spel weer volgen). Deze regel heeft een paar voordelen: de door de overtreding benadeelde partij kan voordeel halen uit snel nemen. Bovendien moet de 'overtredende' ploeg direct georganiseerd staan, waardoor protesteren (zie ook punt 2) een extra domme actie wordt; een protesterende speler kan immers niet verdedigen (en krijgt volgens mijn punt 2 direct geel en een tijdstraf).
Een indirecte vrije trap zou je ook 'lopend' kunnen nemen. Analoog aan de self-passregel bij hockey, waarbij een speler de vrije trap aan zichzelf mag meegeven.
Bij deze regel zou je een ingooi ook als een indirecte vrije trap kunnen zien.

 

9. Maak de doelen groter. Toen de voetbalsport en de bijbehorende regels in de 19e eeuw ontstonden, mat de gemiddelde man 1.70 meter. Het doel was toen dus allemachtig groot. Tegenwoordig zijn keepers 1.90 meter. Keepen is dus veel makkelijker geworden, en het aantal doelpunten neemt af. Maar waarvoor komen mensen naar de stadions? Precies, doelpunten!

 

10. Voer een salarisplafond in. En bepaal een maximum aantal spelers dat bij een club onder contract mag staan. Leuk en knap dat Feyenoord van Manchester United kon winnen, maar Zlatan zat op de bank en Rooney was er niet eens. Maar ik ben liefhebber, en ik wil Zlatan en Rooney zien. Het stoort mij mateloos dat de grote clubs de Nederlandse clubs (en die uit andere 'kleine' voetballanden) 'beroven' van hun talenten en ze vervolgens op de bank zetten, waardoor ze hun kunsten niet meer kunnen vertonen.

 

Dit waren, gratis en voor niks, tien voorzetten van een voetballiefhebber. Beste Marco, al neem je maar één van mijn voorzetten mee… Het zou het voetbal leuker maken, en dan kan ik zeggen dat ik jou een assist heb gegeven…

 


 Hits  3290 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2