VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Mag het wat luchtiger?

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

Sparta pakte afgelopen weekend in de slotfase een punt tegen Willem II. Sparta trainer Alex Pastoor sprak van een tragische wedstrijd om naar te kijken. En oh ja, tranen trekkend was het ook. Wat een (h)eerlijke analyse. Het woord alleen al: tragisch. Als ik denk aan voetbal en tragiek dan denk ik aan de Hillsboroughramp en het Heizeldrama.
Nee, het ging hier om de wedstrijd Sparta - Willem II zelf. Ik verbeeldde me de mensen op Het Kasteel die steun bij elkaar zochten omdat ze getuige waren van het tragische feit dat er nauwelijks kansen gecreëerd werden, balletjes breed of naar achteren gingen en voorzetten die over de achterlijn vlogen. Dat Pastoor hier sprak over het spel van zijn ploeg waar hij hoofdverantwoordelijk voor is, getuigt van een behoorlijk staaltje zelfkritiek.

 

Waarschijnlijk had ik deze ietwat gechargeerde doch haarscherpe analyse nooit gelezen als de kop van het stuk niet was gegaan over een andere uitspraak van diezelfde Pastoor over, jawel daar is ie weer, de kunstgrasdiscussie. Volgens de nieuwskop van VI zou Pastoor ophef zaaien met zijn uitspraak over kunstgras. Sparta had zomaar in de extra speeltijd de drie punten kunnen pakken en "Dan had ik echt alle kankerverwekkende kunstgraskorrels zo opgesnoven" aldus Pastoor. Wat precies de ophef was kwam verder niet ter sprake in het stuk. Niets over de clubvoorzitter die de trainer publiekelijk corrigeerde. Niets over kanker patiëntenorganisaties die eisten dat Pastoor zijn woorden zou terugnemen. Natuurlijk is het een misplaatste grap maar laten we het wel in de context blijven zien. Wordt de ophef veroorzaakt door de uitspraak van de trainer of wordt ophef alleen gesuggereerd en op gang geholpen door de kop van het artikel?
Wat mij in ieder geval aantrekt in de uitspraken van Pastoor is dat ze in tegenstelling tot wat 99,9% van de voetballers en trainers te vertellen hebben ongenuanceerd en echt zijn.

 

Eigenzinnige types in de voetballerij. Ze zijn bijna op een hand te tellen. De oudere generatie voetballers en voetbalkenners op TV klagen wat af over de huidige generatie voetballers. Ik zag het ook gebeuren. Allereerst verschenen de onderbroeken onder de douche. Tegenwoordig is dat de norm. Toen kwamen de Playstations, de Beats koptelefoons en getatoeëerde lichamen. Elk jaar werd het lastiger om drie man te kunnen strikken voor een potje klaverjassen in de bus. Ok, laat ik realistisch blijven voordat ik voor de zoveelste zure columnist wordt aangezien met zijn vroeger-was-alles-beter.

 

De komst van sociale media heeft een grote impact. Alles wordt gelezen en gezien. Meningen en indrukken worden gevormd door sociale media te gebruiken. En die wijken vaak sterk af van de optredens die de media-getrainde spelers hebben na afloop van een wedstrijd voor de TV camera's. Alle antwoorden zijn voorgekauwd. Daar kunnen we over klagen met z'n allen maar is dit niet ook een gevolg van een klimaat dat door de media is geschapen? Spelers zijn bang om iets verkeerds te zeggen dat vervolgens uit zijn context getrokken wordt.

 

Ik maakte het zelf ook mee aan het begin van mijn voetbalcarrière. Daar had ik wel van geleerd. Later in mijn IJsselmeervogels periode mocht ik een paar keer aanschuiven in de studio bij RTV Utrecht net zoals vele andere spelers uit de regio. Niet veel later stopte het programma met het uitnodigen van voetballers in het voetbalprogramma. Toen ik presentator René van den Berg vroeg waarom dit zo was zei hij dat de voetballers inhoudelijk zo weinig toegevoegde waarde hadden aan het programma. Zij hadden het dus al vroeg door.

 

Het komt het imago van de sport niet ten goede. Er mogen meer types als Alex Pastoor, Ron Jans en Nathan Rutjes opstaan. En ook de Sierd de Vossen van deze wereld. Het mag allemaal wat luchtiger. Anders blijven we maar telkens weer dezelfde riedeltjes aanhoren. En die hebben mijn aandacht al lang verloren.


 Hits  2316 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2