VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Plezier

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Eindelijk is het herfst in Nederland. Met het ingaan van de wintertijd is het ook weer kouder en natter geworden. Mooier kan eigenlijk niet in een weekend waar in de Bollenstreek veel oude rivalen tegen elkaar stonden. Na jaren eindelijk weer eens Rijnsburgse Boys - Quick Boys. Op een volgepakte en sfeervolle Middelmors werd het door de hoge score direct een historische wedstrijd. Bij Katwijk - VVSB nam Katwijk revanche voor de bekernederlaag tegen cupfighter VVSB. En op Houtrust hadden wij de clash met de kersverse en ongeslagen periodekampioen FC Lisse.

 

Eerst maar eens terug naar de vorige mooie column van Arthur van den Berg. Natuurlijk heeft hij gelijk als hij zegt dat spelertjes vooral plezier moeten hebben en met de bal moeten trainen. Daar waar vroeger vele uren op straat werden gemaakt zijn kinderen nu vaak motorisch en technisch minder onderlegd. De verantwoordelijken bij de KNVB hebben dit ook geconstateerd en willen met ingang van het nieuwe seizoen de onderbouw dan ook stevig herinrichten. Onderdeel van het plan "Winnaars van morgen" is het spelen in kleinere ruimten en met een aangepast aantal spelers.
Vooral de jongste jeugd veel aan de bal laten en ze het met elkaar laten uitzoeken. Terug naar het straatvoetbal eigenlijk. Daarna volgens een logische en geleidelijke opbouw komen tot spelen op een heel veld, want in alleen kleine ruimten komen ook veel aspecten niet aan de orde.
Er zijn al een enkele pilots geweest en ook de Scheveningse jeugd heeft onlangs aan de zogenaamde "Twin games" meegedaan. De eerste geluiden zijn positief, al zal het straks de nodige organisatie van verenigingen vergen op dit goed op poten te krijgen. Tot wat voor spelers dit leidt zullen we moeten afwachten, maar dat het leuker is om vaker de bal te krijgen en meer voetbalacties te kunnen maken is duidelijk.

 

Maar plezier hebben in voetbal geldt natuurlijk niet alleen voor jeugdspelers. Je begint met voetballen omdat je het leuk vindt en je kan het ook alleen volhouden als dat plezier blijft, of je nu amateurvoetballer, betaald voetballer, scheidsrechter of trainer bent! Mooi dat er dan dit weekend een wedstrijd tegen onze aloude rivaal Lisse op het programma stond. In de voormalige hoofdklasse, en later in de topklasse, altijd een wedstrijd met veel strijd, rivaliteit, betrokkenheid, spanning en respect voor elkaar. Alles wat voetbal leuk maakt dus.

 

Knap overigens van FC Lisse om na een in alle opzichten zwaar seizoen op deze wijze de competitie te beginnen. Een mooie prestatie van trainers Robbert de Ruiter en Arno Lancel met dit slechts op enkele plekken versterkt team. Dit heeft ook al geleid tot contractverlenging voor beide trainers. Logisch, maar Lisse is zeker niet de eerste club die contracten verlengt in een seizoen waarin de spelers- en trainerscarrousel weer eerder lijkt te beginnen. Misschien ook wel nodig met het oog op alle licentie-eisen, mogelijke wintertransfers en verdere professionalisering van amateurclubs. Een aantal clubs heeft aangegeven hier niet achter te staan en niet aan alle voorwaarden te willen voldoen. Juridisch gezien lijken deze clubs ook sterk te staan. Maar wat gaat de KNVB hier straks besluiten? En komt er nog een evaluatie van dit eerste seizoen met eventuele aanpassingen en aanbevelingen voor volgend seizoen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het rechtstreeks op de buis brengen van wedstrijden, met de speelkalender of met het nog steeds grote verschil in bestraffen van gele en/of rode kaarten?

 

Het blijft lastig dat in de Tweede en Derde divisie teams spelen, en scheidsrechters fluiten, met tegengestelde belangen. De opleidingsgedachte voor spelers van de jong BVO's, en ook scheidrechters in het talententraject, is duidelijk en zullen we moeten accepteren. Over de hervormingen voor spelers hebben we het al gehad, misschien moet de KNVB ook nog eens kritisch naar het talententraject voor de jonge scheidsrechters kijken. Zij moeten nu al op wel heel jonge leeftijd, vaak onder de nodige druk, lastige wedstrijden leiden waar toch ook het plezier voorop zou moeten staan. Natuurlijk is dit een wisselwerking maar voor leidinggeven is toch ook enige ervaring nodig. Ex-toparbiter Mario van den Ende gaf al vaak aan dat hij het leiden van wedstrijden juist leerde in de moeilijke wedstrijden op een lager niveau in het Haagse voetbal.
Scheidsrechters Karremans en de Brito Roque lieten dit seizoen al zien dat topduels op het scherpst van de snede met een minimum aan kaarten geleid kunnen worden. Niet alleen de spelregels toepassen maar communiceren met spelers en begeleiding, een belangrijk onderdeel van leiding geven.

 

Afgelopen zaterdag is dat weer bewezen. Ouderwetse sfeer, heerlijke omstandigheden en vooral een scheidsrechter die begrijpt hoe hij leiding moet geven. Niet bezig met zelf nog promotie maken maar ook gewoon plezier hebben in zijn hobby en weten wat er speelt. Praten met spelers waar het kan in plaats van met kaarten strooien en zo ook het respect verdienen van iedereen. Het leidde tot een mannelijke en leuke wedstrijd met als resultaat dat wij eindelijk eens aan de goede kant van de score stonden tegen Lisse. Na afloop werd er door supporters, spelers en staf, van zowel Scheveningen als Lisse, nog lang nageborreld in de kantine. Ook dat kan dus gewoon in de bovenste regionen van het (amateur) voetbal.

 

Op die momenten besef je dan zelf ook weer hoe mooi dit spelletje is en dat je dit nog voor geen goud zou willen missen.

 

Veel plezier allemaal!


 Hits  3311 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2