VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Rob de Boer is lid van de technische commissie van GVVV.

Erbij! (4)

 

Rob de Boer
TC-lid bij GVVV

 

Als je wint heb je vrienden. Dat hebben we wel gemerkt de afgelopen weken bij GVVV. Veel op TV, veel interviews van allerlei mensen, allerlei uitspraken op allerlei sites, kortom het kon niet op. Veel op TV is logisch. Als je bovenaan staat en je speelt respectievelijk tegen de nummers drie, twee en de medekoploper dan ben je drie keer achter elkaar op TV. Mooie exposure voor sponsoren en vereniging. Het leverde ook nog een extra shirtsponsor op dus al met al niets om over te klagen. 
Verder mag je dan overal je mening geven over het promoveren naar de Jupiler League.
Willen jullie dat? Heb je daar rekening mee gehouden bij de verlengingen van contracten? Gaan jullie dan meer trainen? Allemaal dingen die men je vraagt als je erbij staat. Dat was twee weken geleden en inmiddels staan we op iets verdere afstand van de koploper. Neemt niet weg dat er nog wel iets over te zeggen is. Maar dan meer in algemene zin.

 

Meer trainen en andere contracten is sowieso niet aan de orde. Promoveren moet altijd het doel zijn als je sport op niveau bedrijft. Maar daar wringt hem nu net de schoen. Stel dat je als zaterdag- of zondagamateurclub kampioen wordt in de Tweede divisie. Dan heb je mijns inziens sowieso een logistiek probleem. Want laten we eerlijk zijn mensen, bij alle clubs in de Tweede divisie, behalve bij de 'Jong' teams, hebben de spelers gewoon een baan. En de meesten gewoon een 40-urige baan! Dan heb je natuurlijk een probleem als je uit moet naar bijvoorbeeld MVV, VVV, Cambuur of Fortuna Sittard op vrijdagavond. Betekent dat de hele selectie een middagje vrij moet nemen, want in ons geval moeten we dan toch om zeg maar 14.00 uur verzamelen. Bespreking, drie kwartier later in de bus, onderweg even ergens wat eten en 18.15 uur proberen op de plaats van bestemming te zijn. Worden die vrije dagen vergoed door de KNVB? Ik ben bang van niet.

 

Dit is dus van toepassing voor 14 van de 18 clubs. De conclusie mag dan toch wel zijn dat het spelen op vrijdagavond (en soms op maandag, hetzelfde probleem!) eigenlijk helemaal niet kan. Dus kan de KNVB mijns inziens niets anders doen dan de Jupiler League ook  verplaatsen naar de zaterdag. Tenminste als men de doelstelling wil waarmaken: namelijk een zo goed mogelijke 'doorstroming'. Dit jaar zal dat nog geen probleem opleveren, want AZ lijkt de gedoodverfde kampioen te gaan worden. Dat komt mooi uit, dan kan men in Zeist nu alvast gaan nadenken in welk jaar we de Jupiler League op vrijdag- en maandagavond definitief gaan afschaffen.
Ik zou zeggen wacht niet  te lang!

 

Nog even wat over AZ. Er is genoeg over gezegd. Er zou sprake zijn van competitievervalsing omdat men gebruik kan maken van spelers uit de A-selectie. Ik moet het dan toch voor ze opnemen deze keer, want afgelopen zaterdag misten zij al met al 15 spelers die geselecteerd waren voor allerlei nationale teams wereldwijd, dan wel allerlei Oranje teams onder 17, 18, 19 en 20 jaar. Martin Haar vroeg zich voor de wedstrijd tegen GVVV nog af of hij sommige spelers voor aanvang nog even de billen moest poederen. Moest het noodgedwongen toch doen met een op papier veel minder team dan de afgelopen weken. Als je de uitslag ziet geloof je dat niet. De praktijk was anders. 5-5 was terecht geweest, maar dat maakt in deze context even niet uit.
We hebben te dealen met de 'Jong' teams en met hun verschillende opstellingen. Niet meer over klagen nu. Het zij zo.

Laten we hopen dat de KNVB straks ook komt met een 'Het zij zo'. De Jupiler League naar het echte weekend en niet op die surrogaat voetbalavonden. Want kunnen de amateurclubs het wel rond krijgen met vrijwilligers als ze thuis  moeten spelen op die avonden? Vinden burgemeesters het wel leuk als er gevoetbald wordt op vrijdagavonden in hun dorp? Ik hou er mee op. 'I rest my case'.

 

Nog even iets anders over de Tweede divisie. Het lijkt erop dat de zaterdagclubs toch iets meer boven komen drijven dan de zondagclubs als we kijken naar de stand. Nog geen eindconclusie natuurlijk, maar toch. Dat geldt trouwens, het zij nog maar eens gezegd, zeker voor de toeschouwersaantallen. Op deze site levert men iedere week een vergelijking af tussen de verschillende divisies als het gaat om toeschouwersaantallen. Het gemiddeld aantal toeschouwers ligt in de tweede divisie rond de 750 per wedstrijd. Ik weet toch zeker dat alle zaterdagclubs denken, huh dat klopt niet wij hebben er per thuiswedstrijd toch echt veel meer…

 

Zou de conclusie wel mogen zijn dat de zaterdag eigenlijk gewoon een prima dag is om te voetballen als het gaat om de Tweede divisie en de Jupiler League? Bijkomend voordeel is:  geen concurrentie van de Eredivisie op zaterdagmiddag.
Dus vanaf seizoen 2018-2019 allemaal naar de zaterdagmiddag. Aanvang: 15.30 uur.
'k Ben benieuwd. 


 Hits  2552 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2