VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Erik Assink maakte furore als trainer van IJsselmeervogels, waarmee hij drie zaterdagtitels, een algeheel amateurkampioenschap en de landelijke beker veroverde. Voor deze periode trainde Assink zes seizoenen lang de Drachtster Boys. Na IJsselmeervogels verkaste Assink voor drie jaar naar Sparta Nijkerk en was hij  werkzaam bij Bennekom en Spakenburg. Op dit moment is Assink trainer van GVVV.

Sinterklaas... in het land

 

Erik Assink
Trainer-coach van Huizen

 

Een tijdje geleden kwam, na het nodige gesteggel, Sinterklaas weer in het land. Gesteggel om vooral zijn knechten, waar een beperkt aantal mensen zich druk maakt om de kleur zwart. Grote mensen die in staat zijn om met allerlei kul-argumenten een kinderfeest in de war te schoppen tot een enorme politie inzet aan toe. Politiek over correcte partijen die toch vooral deze lui willen horen en tegemoet komen door ook afwijzend te staan tegen zwarte Piet. Bedrijven die er in mee gaan en maar geen Piet met een zwarte kleur in de winkel hangen. Piet kan ook wel een witte, gele, rode of zelfs een regenboog uiterlijk hebben, alles behalve zwart in de ogen van de tegenstanders. Wat mij betreft en gelukkig vind de grote meerderheid in ons land ook dat Pietje zwart is. Niet voor zwichten dus lijkt mij, lekker vasthouden aan het oude vertrouwde beeld van zwarte Piet dus. In Wierden zagen wij in ieder geval een eminente Sint met prachtig zwarte Pieten en vele blije kindergezichten.
Vasthouden aan traditie en vooral ook eigen normen en waarden. Helaas is ons polderland behoorlijk verdeeld en levert dat ruimte voor diverse groeperingen om daarvan te profiteren. En dan heb ik het niet over de 'zwarte Piet' discussie alleen...

 

In voetballand is de uitdrukking "we hebben voor Sinterklaas gespeeld" een regelmatig terugkerend iets. Gedoeld wordt dan met name op het simpel weggeven van doelpunten, iets waar wij in Wierden ook last van hebben. Dat was overigens al het hele jaar 2016 het geval. Nu gaan goals wel vaker gepaard met fouten van de tegenpartij, sterker, zelden worden de credits voor de volle 100% aan de scorende partij toe bedeeld. Die discussie zal er altijd blijven maar toch, als je (heel) veel wedstrijden ziet en vergelijkt dan heb ik zeker de indruk dat er buitenlandse competities zijn waar in ieder geval veel meer moeite gedaan moet worden om tot scoren te komen dan bij ons (in Nederland) het geval is. Op professioneel en amateurniveau.

 

Verdedigen is een kunst en een kunde, ik denk echter dat we in Nederland iets doorgeslagen zijn door 'eisen'/competenties aan verdedigers te stellen die niet ophouden bij bal afpakken en inleveren maar verder gaan in bv mee doen in de opbouw/aanval. Op zich ben ik een groot voorstander van de meerwaarde die een mee- en door voetballende verdediger heeft voor een team. De man meer situatie creëren, de aanvaller die achter de verdediger aan moet, absoluut te verkiezen boven de verdediger die louter en alleen maar verdedigt. Echter, de volgorde moet wel heel duidelijk zijn: eerst en vooral verdedigend je paadje schoon vegen en alles wat daarnaast meer gedaan kan worden is meerwaarde. En dat verdedigen dan graag meedogenloos, hard maar fair uitvoeren. Waar zijn die echte slopers gebleven a la Rinus Israël, Theo Laseroms, Jaap Stam? Het lijkt wel of het ook amper meer gepropageerd wordt om louter en alleen bezig te zijn met verdedigen, met het mes tussen de tanden dus, iets wat jonge spelers op trainingen best mee kunnen pakken naast veel balcontacten die ze vooral een betere voetballer kunnen maken.

 

Zou kunstgras daar ook een rol in kunnen spelen? Ik vermoed het wel eerlijk gezegd: een soort veredeld zaalvoetbal op het veld gespeeld. Natuurlijk kent kunstgras, en dan vooral de betere kwaliteit, behoorlijk wat voordelen maar toch, er gaat niets boven een goed onderhouden, egaal en kort gemaaid grasveld wat mij betreft. Spelers raken verwend aan de stabiele staat van de ondergrond, helemaal als er ook nog eens op getraind wordt doordeweeks. Gewend aan wat ze aan zullen treffen is slechts een paar schoenen voldoende om het jaar door te komen, vaste nop(jes) dus want dat is de beste (of lekkerste) keus. Bijna vreemd wordt het dan om op natuurgras aan te treden, ook nog eens in een periode dat de velden wel wat minder erbij liggen.

Tot mijn grote verbazing en afschuw eigenlijk trad mijn ploeg dit weekend bij de Esch massaal op vaste nop aan, een enkeling uitgezonderd, waar de keuze voor pinnen logisch was en verstandig voor de hand lag. Geen puntverlies tot gevolg, wel een aantal spelers die een beduidend hoger niveau konden halen mits het juiste schoeisel gekozen zou zijn. Altijd persoonlijke argumenten aanwezig maar voorbeelden genoeg aan te wijzen waar het mis ging bij diverse spelers.

 

Al met al hebben wij in de tijd dat de Sint weer in het land is nog niet voor Sinterklaas gespeeld en hoop ik dat dat verder in deze periode ook niet aan de orde zal zijn. Nog twee potjes scheiden ons van een wat langere winterstop, mooie tijd om de accu op te laden voor een ongetwijfeld spannende tweede competitiehelft. Naast de twee potjes spelen natuurlijk beginnende gesprekken over contracten- spelers/trainers- verlengen of stoppen een rol. Keuzes die lang niet altijd duidelijk en eenvoudig zijn. Ik wens alle betrokkenen wijsheid en een goede keus.

 

Alvast fijne Kerstdagen en een prachtig 2017.


 Hits  3163 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2