VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Waardeloos

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Mij was gevraagd het even aan te zien, voordat ik een oordeel zou vellen over de nieuwe competitie-opzet. Want de kritiek die ik op voorhand had, berustte op vooroordelen. En de KNVB-medewerker die mij tot geduld maande, was ervan overtuigd dat ik bij zou draaien. Nou, vergeet het maar.

 

De Tweede en Derde divisie zijn een half seizoen onderweg. VoZ-collega Rob Kemper schreef zaterdag in zijn verslag over Jong Volendam – IJsselmeervogels dat 'gewenning' het juiste woord moet zijn, omdat het duel het aankijken meer dan waard was. Ik heb dit seizoen de beloften van AZ, Vitesse en Sparta zien spelen, en die duels waren inderdaad het aankijken waard. De beloften teams spelen leuk voetbal, dat kan ik niet ontkennen. Maar eraan wennen zal ik nooit.

 

In de Tweede divisie staat Jong AZ bovenaan, mede dankzij de inbreng van inmiddels (en ook vorig seizoen al) volwaardige eredivisiespelers als Mühren, Tankovic en Seuntjes. Friday en Garcia hebben hun partijtje ook al meegeblazen en vorige week, toen John van den Brom boos was op Jong Oranje-international!!! Joris van Overeem mocht die opdraven in het duel tegen Lienden.
GVVV verloor dit seizoen bij Jong Vitesse, dankzij een grote inbreng van Dauda. Ook Zhang, dit weekend nog scorend voor de hoofdmacht, deed al diverse keren mee. Afgelopen zaterdag tegen Excelsior Maassluis speelden de Arnhemse beloften met een piepjong team. En ze verloren. Van de klap op de vuurpijl was ik deze zaterdag zelf getuige. Een kort gesprekje voor het duel Spakenburg – Jong Sparta, met oude bekende Leen van Steensel (ex FC Utrecht, ex Capelle, tegenwoordig in de technische staf bij Jong Sparta) leerde me dat zevenvoudig A-international David Mendes Da Silva, hersteld van een blessure, een half uurtje mee zou doen, 'om ritme op te doen'. Hij startte in de basis, als aanvoerder nota bene, en werd inderdaad na exact 30 minuten vervangen. "Tja, wij laten onze terugkerende spelers in oefenpotjes op dinsdag wat ritme opdoen", was de veel, zo niet alleszeggende reactie van Spakenburg-assistent Arnold Klein. Ritme doe je inderdaad op in oefenduels, niet in de competitie.
En wat te denken van, weliswaar nog een divisie hoger, de situatie bij Jong Ajax, waar El Ghazi ineens doelpunten kan maken in de Jupiler League?

 

Bovenstaande voorbeelden duiden op competitievervalsing, al heeft de KNVB nog zulke doortimmerde regels bedacht. Het is niet alleen dat de sterkte van de diverse beloften teams per week kan verschillen, maar het geeft ook aan dat de beloften teams met een totaal andere insteek hun potjes spelen. En natuurlijk zijn zij razend enthousiast, dat begrijp ik ook wel. Jong Volendam-trainer Berry Smit zei het mooi in het verslag van Rob Kemper: "in plaats van een man of 13 kunnen wij nu per weekend een man of 19 vol gas laten geven in goede competitiewedstrijden." Alles in het teken van de opleiding.

 

Maar nu de keerzijde. "Laat ze Jong AZ maar alvast de schaal geven", zei AFC-trainer Ton du Chatinier al vroeg in het seizoen. "Wij willen elke wedstrijd winnen, maar we willen niet promoveren", hoorde ik zijn Kozakken Boys-collega Danny Buijs bij FOX zeggen. En kijk eens naar de bezoekersaantallen. Honderd man bij Jong Sparta – UNA. Jong FC Twente – UNA viel samen met FC Twente – FC Utrecht en trok 80!! toeschouwers. Het is werkelijk om te huilen, topamateurvoetbal hoor je niet in zo'n ambiance te spelen.

 
Maar het ergste is, niemand in de Tweede divisie vindt het erg als Jong AZ dit seizoen kampioen wordt. En volgend jaar, als Achilles’29 is gedegradeerd, hopen we met zijn allen dat Jong Vitesse de stap naar de Jupiler League gaat zetten. Dat betekent dus twee seizoenen Tweede divisie zonder competitie, zonder strijd om de bovenste plaats. Want dit seizoen (en het volgende) zal elke achtervolger van de koploper een nederlaag schouderophalend verwerken. "Ik had best willen winnen, maar ik wil eigenlijk niet bovenaan staan", ook in 2017/2018 vrij naar Danny Buijs.

 

Ik vraag me af of dit is wat de KNVB voor ogen had, toen ze op het idee kwam om zich (niet voor de eerste keer) te schikken naar de wensen/eisen van de profclubs. De bond heeft de profclubs geholpen, en de volstrekt non-competitieve competitie voor beloften teams opgeheven, in ruil voor een volstrekt non-competitieve Tweede divisie (in de titelstrijd dan, onderin is er wel degelijk competitie). Een divisie waarin de toeschouwersaantallen nu al achter lopen bij de Derde divisie zaterdag. En dat wordt in de loop van het seizoen alleen maar erger, want niet al te lang na de winterstop zullen de nummers twee tot en met pakweg tien zich terugvinden in een serie wedstrijden voor spek en bonen, met navenante gevolgen voor de publieke belangstelling.

 

Begrijp me goed; ik ben niet tegen verplichte doorstroming van het amateurvoetbal naar de profs. En ik ben ook niet tegen samenvoeging van de top van de zaterdag- met de top van de zondagclubs. Maar ik ben en blijf tegenstander van de deelname van beloften teams aan de reguliere competitie. Het maakt die competitie waardeloos.
De KNVB kan het nog terugdraaien, onder het motto dat je beter ten halve kunt keren dan ten hele kunt dwalen. Geef de beloften teams weer lekker hun eigen non-competitieve competitie terug, en maak van de piramide een échte voetbalcompetitie, waarin elke week alles op het spel staat. Maar ik vrees met grote vreze. Veelzeggend in dit verband is, lijkt me, de enquête op de website van KNVB, waar je kunt invullen hoe je de Nederlandse voetbalcompetitie beter zou willen maken. De optie 'haal de beloften teams uit de standaardcompetitie' komt er niet in voor.

 


 Hits  4649 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2