VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Voorzitter Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen

Leve de winterstop, weg met de zomerstop!

 

Jaap Bisschop
Voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen

 

Iedereen vindt er wat van, de winterstop. Te lang, te kort. In lente-achtige winters sluimert het onderwerp onder het maaiveld, maar als Koning Winter zijn dikke kop om de hoek steekt, laait de discussie weer op. Jaap Bisschop, voorzitter van de Belangenorganisatie van Amateur Voetbalverenigingen (BAV), schreef ook een overweging, niet nu, maar juist toen hij als voorman van de BAV een rondje maakte langs clubs toen het volop zomerde in het land.

 

...Wat liggen die velden er mooi bij. Plaatjes. Je krijg zo de neiging om de kicksen toch nog weer aan te doen en een balletje te trappen. Het zal bij de meeste clubs nog een maand duren voordat men weer op de velden mag. En ja, ik heb er al vaker over geschreven. En nee, het is voor mij geen kruistocht.

 

Wat hieronder staat is niet nieuw, maar het kwam simpelweg weer terug in mijn gedachten terwijl ik naar een wedstrijd van het EK zat te kijken. Al jarenlang wordt volop gediscussieerd over de winterstop. Iedereen vindt er wat van en dat mag gelukkig. Maar feitelijk hebben we het allemaal over de zomerstop. Die is te lang. Ik ben fervent voorstander van het Scandinavisch model. Ik vind de winterstop prima. Ik vind de zomerstop niks. Immers, in de periode wanneer de velden het mooist zijn, ligt het voetballen stil.

 

Zo ziet dat eruit, wanneer Koning Winter toeslaat. Hoofdklasser DFS (Opheusden) in de sneeuw.
Foto: Corné Meijering

 

En wat denkt u van de toeschouwers die in gure winterse omstandigheden aan de lijn moeten staan.  Vooral als het om een inhaalweekend gaat, dan is er vaak geen centrale afgelasting onder het mom: alles wat door kan gaan is meegenomen voor het competitieverloop. Er is veel willekeur van afgelasting in verband met slecht weer of slechte velden. In de winterse periode wordt ook schade aan de velden toegebracht, maar er is een langere herstelperiode nodig. En wat een frustratie bij vrijwilligers die in de week van alles voorbereiden om in het weekend te constateren dat veel werk voor niets is geweest.

 

Ja, je hebt makkelijk praten hoor ik u grommen, er zijn haken en ogen. Jazeker, maar ook mogelijkheden. Ik kijk graag naar de voordelen.

 

 • Als we in de periode maart t/m juni en september t/m november de competitie afwerken (of andersom), dan is er grote duidelijkheid over dit feit.
 • Juli en augustus: vakantiemaanden, terreinherstel, en voorbereiding competitie.
 • De nacompetities is voor een beperkt deel van de clubs weggelegd en dat mag best doorlopen tot eind juni.
 • Het is voor mij niet noodzakelijk dat de competitie klaar moet zijn als er een EK of WK is. Daar kan rustig omheen worden gepland.
 • Met de huidige technieken kan het onderhoud van de velden best anders gepland worden en kan men ook veel langer op het sportpark in de zomer.
 • En dan het onderwijs. Ik erken dat veel mensen uit het onderwijs onnoemelijk veel werk verzetten als vrijwilliger, maar we hoeven de competities toch niet om de (school)vakanties heen te plannen?
 • We kunnen rondom de vakanties als: krokus-, voorjaars-, mei-, hepi-, ingelaste, herfst-, en 'noem maar op' vakantie best voetballen. Spelers gaan immer in het reguliere seizoen ook gewoon een weekje op wintersport, weekendje weg, zonvakantie en halen gewoon hun schouders op als trainer, leider of medespelers daar wat van vinden.
 • December t/m februari: bekercompetitie, zaaltoernooien, tripjes naar warme oorden.
 • Wat een voordeel dat de clubs die uitgebekerd zijn lekker met een team in aan zaaltoernooitjes kunnen meedoen.
 • Wat een voordeel voor de clubs om sociale/sportieve nevenactiviteiten in het clubhuis kunnen ontwikkelen zodat de omzet in die periode ook doorloopt.
 • Inhaalwedstrijden: speel die op zomeravonden, gelijk in de week na de eventuele afgelasting.

 

Ik weet dat er horden voetballiefhebbers zijn die er anders over denken, ik weet ook dat er vele zuurpruimen vinden dat het allemaal wel zo mag blijven. En niet te vergeten; de tegenargumenten van de mensen die voor elke oplossing wel een probleem bedenken. Ook dat mag allemaal. Vrijheid van meningsuiting.

 

Begrijp me goed, dit is geen aanklacht tegen de competitieleiders, zeker niet. Ik weet van nabij welke puzzel ze wekelijks hebben op te lossen. Misschien wordt het zelfs wel gemakkelijk voor hen.

 

Weg met de zomerstop, leve de winterstop...


 Hits  2168 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2