VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Raam dicht!

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Het was een aparte gewaarwording voor mij als journalist, het transferwindow dat dit jaar voor het eerst ook gold voor topamateurclubs die spelers onder contract hebben. En het leverde nog leuke extra spanning op ook; wie gaan wat doen? En kan ik nog ergens één of meer primeurs scoren?

 

Het begon voor mij allemaal toen, nog in de winterstop, Spakenburg aanvoerder Danny van den Meiracker terugzette naar het tweede. Toen ik Danny benaderde voor een reactie, was mij al snel duidelijk dat hij zijn langste tijd op de Westmaat had gehad. "Als er een club komt, mag ik in deze transferperiode vertrekken", liet de spits optekenen. Hij voegde daaraan toe dat zich ook al wat clubs gemeld hadden. Mijn voelsprieten gingen direct uit. Eerlijk gezegd dacht ik gelijk aan GVVV: de spitsen daar behoren bepaald niet tot de topschutters van de tweede divisie. Maar een belletje naar collega columnist De Boer leerde me dat een overgang van Van den Meiracker naar Panhuis niet aan de orde was. Afwachten dus. En spitten.

 

Ondertussen begon de carrousel op volle toeren te draaien. TEC was erg actief, HHC Hardenberg ook. En Spakenburg en FC Lienden begonnen zich te roeren. Die laatste twee clubs kwamen tot een opmerkelijke deal over Van den Meiracker; Spakenburg ging akkoord met de transfer, maar de spits zou op 28 januari tegen zijn oude club niet in actie mogen komen. Gezien het resultaat van de wedstrijd (4-1 voor Lienden) en het optreden van Van den Meiracker tegen GVVV, waar ik een week later getuige van was, had Spakenburg beter kunnen eisen dat Danny 90 minuten moest spelen tegen zijn oude club.

 

Maar goed, TEC, HHC Hardenberg, Spakenburg, FC Lienden... Het geeft direct aan waar de spanning zit in de tweede divisie. Vier clubs die de degradatiestreep dichterbij zien dan hen lief is, doen (wanhopige?) pogingen het tij te keren. De clubs uit het linkerrijtje kunnen in alle rust toekijken, want Jong AZ wordt fluitend kampioen en de nummers twee tot en met acht hoeven niet meer voor lijfsbehoud te vrezen. Overigens: in het linkerrijtje was GVVV wel actief, het haalde twee spelers.

 

Verreweg het opvallendst, en tekenend voor het gebrek aan spanning, was natuurlijk het gemak waarmee Kozakken Boys topscorer Berry Powel naar IJsselmeervogels kon laten gaan. Het argument van de in Amersfoort wonende spits dat hij bij IJsselmeervogels tenminste ergens om speelt, vind ik nog best geloofwaardig ook. In de top van de tweede divisie zit geen enkele spanning, in de derde divisie des te meer. Bovendien spaart Powel ook nog eens circa tien uur reistijd per week uit.

 

In het eerste weekend na 31 januari bleken TEC en IJsselmeervogels de beste kopers. Berry Powel bezorgde zijn nieuwe club met een hattrick een benauwde 4-3 zege op Rijnvogels, en TEC speelde met een sterke nieuwe as (twee centrumverdedigers, een centrale middenvelder en een nieuwe spits) HHC Hardenberg van de mat. Ook het terughalen door Lienden van Frank Wiafe had effect. Met drie goals in twee duels leverde hij de Kraaybrigade drie punten en broodnodig scorend vermogen op.

 

De degradatiestrijd is nog lang niet beslist. In de eredivisie waren de laatste zes seizoenen 37 à 38 punten nodig voor de - in de tweede divisie veilige - 14e plaats. Gezien de kleine verschillen is het voor UNA en Barendrecht te hopen dat zij niet alsnog in de panieksituatie verzeild raken die vier concurrenten de transfermarkt op dwong. Het raam zit namelijk sinds 1 februari potdicht; daar komt geen reddende speler meer door!

 

PS: Los van dit alles moet mij nog één ding van het hart. FC Lienden beklaagde zich onlangs over het feit dat Spakenburg zo actief shopt in de Betuwe. Vorige week haalde FC Lienden twee spelers weg bij Hercules. Nummer vier en vijf in drie jaar tijd. Gevalletje van de pot die de ketel iets verwijt?


 Hits  2343 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2