VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Jelle Loosman speelde een voetballeven lang in het eerste elftal van Urk. Nu balt hij nog voor zijn plezier in een lager elftal.

Roland van Hezel

 

Jelle Loosman
Ex-speler van Urk

 

Belofte maakt schuld. In mijn column van medio eind september ("We 're getting too old for this shit") kondigde ik al aan dat SC Joure 2, de koploper uit onze competitie, de borst nat kon maken voor de return op Urk. De beschamende 6-0 nederlaag van de heenwedstrijd moest recht gezet worden door SV Urk 4. Na een lange winterstop, met welgeteld één oefenwedstrijd, een paar trainingen en meerdere teambuildingsactiviteiten, waren we er helemaal klaar voor. Iedereen had zich dermate opgepept en voorbereid dat er een puike 5-3 overwinning uit de bus kwam rollen. En passant werd hierdoor ook de tweede periode gewonnen, waardoor een nieuwe promotie, naar de reserve tweede klasse, tot de mogelijkheden behoort. Of dit wel verstandig is qua leeftijd, fitheid, aanvangstijdstippen en reisafstanden, dat is van latere zorg.

 

Wie een eventuele promotie zeker aan zou kunnen in onze selectie is voorstopper Roland van Hezel. Ik zal hem nader aan u introduceren. Roland is een veertigjarige verdediger, die er al een lange carrière bij SV Urk op heeft zitten. Na de standaard jeugdteams te hebben doorlopen speelde Roland jarenlang in het tweede en derde elftal, waarmee hij vele kampioenschappen vierde. Er zullen niet veel mensen te vinden zijn binnen de club die meer titels gewonnen hebben dan Roland. Zijn hoogtepunt is zonder twijfel het behaalde Nederlands Kampioenschap met het tweede elftal. Roland is een ouderwetse verdediger, een echte mandekker, niet van de Hollandse school, beter vergelijkbaar met de betere kleefpasta en lijm. Heel vervelend om tegen te spelen. Als Roland in Italië was geboren had hij waarschijnlijk jarenlang in de Serie A gespeeld en had niemand ooit gehoord van Marco Materazzi.

 

Roland heeft meerdere bijnamen. De een is wat vleiender dan de andere. "Ro" of "Rootje" behoeft geen nadere uitleg, andere bijnamen wel. "Rolo", is vanwege zijn fysieke gelijkenissen met de ronde chocolaatjes. "Roland Kusadasi", de Turkse badplaats, als gevolg van zijn ontelbare vakanties. Roland is op vakantie, gaat op vakantie of komt net terug van vakantie. En daarom mist hij helaas wel eens een wedstrijdje. Vorig jaar tijdens het EK is er door de successen van IJsland ook de bijnaam "Roland Cockson" bijgekomen. In IJsland zijn de achternamen patroniemen (een woord dat je niet vaak hoort) oftewel vadersnamen. Simpelweg, je achternaam is de voornaam van je vader met son erachter. En dan heb je er zomaar een ludieke bijnaam bij als je vader Cock heet.

 

In het dagelijks leven is Roland een modelburger. Al bijna 30 jaar een relatie met dezelfde vrouw, voorbeeldig gezinnetje, prima baan, al jarenlang vrijwilliger bij de club en een engelengezicht, kortom onberispelijk. Binnen de witte lijnen transformeert Roland echter in een zuiger die met cynische opmerkingen en rigoureus ingrijpen het bloed onder de nagels van tegenstanders weghaalt. Als er onder onze tegenstanders een enquête wordt gehouden, wie ze de vervelendste tegenstander vinden van de 3e klasse G, gooit Roland hoge ogen om te worden genomineerd (al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat er meer kanshebbers zijn binnen onze selectie). Voor ons als Urk 4 is het heerlijk om Roland in de selectie te hebben, een echte winnaar, die alle facetten van het willen winnen, van het op de tenen staan van tegenstanders, subtiel bedreigen van de vijandelijke spits met een paraplu na het laatste fluitsignaal, als twaalfde speler aan de aftrap staan bij een wisselbeurt, afvlaggen van een kansrijke aanval tot het bespelen van de scheidsrechter aan toe, beheerst. Zeg maar het type, dat je lachend doormidden zaagt of uit de wedstrijd praat en daar ook vaak mee wegkomt. Zo 'n type heb je liever bij je dan tegenover je.

 

Ook zijn medespelers aanpakken schuwt Roland niet. Op trainen, in het veld of in de kantine weet hij met vileine bewoordingen en practical jokes iedereen op scherp te zetten. Opmerkingen tegen iets te zware medespelers als: "haal even die bal onder je shirt vandaan", of een medespeler afvallen bij de  scheidsrechter tijdens de wedstrijd door tussen neus en lippen door te zeggen "stuur maar weg hoor die kerel, wij weten ook soms niet wat we met hem aan moeten, dan hebben we ook geen last meer van hem" zijn gemeengoed en zorgen altijd voor interactie. Ook afgelopen zaterdag toen ik bij het tweede elftal stond te kijken wist hij voor wat spanning langs de lijn te zorgen. Roland kwam aangelopen en zei "fout van de keeper wel die eerste tegengoal", terwijl hij vanuit zijn ooghoeken al had gezien dat de vader van de Urker doelman een meter naast mij stond. Het begin van een onderhoudend gesprek was gemaakt.

 

Als ik de nieuwe bondscoach een tip mag geven, Roland van Hezel direct selecteren, goed voor de sfeer, betrouwbaar, winnaar, defensieve zekerheid en garantie voor succes. Laatste tip aan de opvolger van Danny Blind, wel vooraf even de internationale voetbalkalender naast de vakantie agenda van Roland leggen.


 Hits  3247 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2