VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Rob de Boer is lid van de technische commissie van GVVV.

Klassiekers

 

Rob de Boer
TC-lid bij GVVV

 

Op de dag van twee geweldige klassiekers (wordt zappen) Ajax - Feyenoord en de ronde van Vlaanderen en na de amateurklassieker GVVV - Spakenburg (2-2) ben je aan de beurt voor een column. Over deze drie klassiekers ga ik eigenlijk niets zeggen. Wel over het woord amateurklassieker.

Er is al heel veel over gezegd en al heel veel over geschreven, maar je kunt sommige dingen niet vaak genoeg benoemen: Zorg dat we de amateurklassiekers behouden. Zorg dat we het amateurvoetbal behouden in al zijn schoonheid en rivaliteit. Want dat zijn we voor een deel aan het verkwanselen. En inderdaad komt dat door de belofteteams. Zij zijn toegelaten tot Tweede en Derde divisie, maar wat voegen ze nu daadwerkelijk toe? Ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg: Niets. Gewoon niets.

Ja, voor de belofteteams zelf wel. Spelen onder meer weerstand. Dat is goed voor hun opleiding. Ja, en wat hebben amateurclubs daar mee te maken? De meeste van die spelers zijn toch bij amateurclubs weggehaald uit de opleiding? En nu mogen we ze weer opleiden onder het mom van 'het feit dat het zo goed voor die jongens is dat ze tegen volwassenen' spelen?
Mooi en wat zien wij als amateurs daar voor terug? Minder publiek, minder inkomsten, een versnipperde competitie soms (maandagavonden). Rekening houden met interlandvoetbal? Iedere keer andere spelers die worden gebruikt?

 

Op 16 maart was er dan een tweedaagse KNVB-vergadering in Wageningen, onder leiding van het bureau Hyper Cube. Vergadering van de Eredivisieclubs. Daar werden maar liefst zeven competitiemodellen besproken. Er bleven er drie over. De kunst was om een balans te vinden tussen het grotere belang van het Nederlandse voetbal en tegelijk te kijken naar de individuele belangen van alle clubs. Nou, als je dat leest schept dat hoop en verwachtingen.

In één van de drie modellen wordt dan wel gesproken over inkrimpen van de Jupiler League, bijvoorbeeld naar 16 clubs. En nou komt het, let u goed op: "De belofte teams uit de Jupiler League zouden dan terug moeten naar de Tweede divisie", aldus de verschillende clubdirecties. "Alleen zo creëer je een aantrekkelijke Jupiler League met volwaardige profclubs." Huh dacht ik, lees ik dit nu goed? Dus eigenlijk lees je tussen de regels door dat je beter zonder belofteteams kunt spelen, want dat maakt de competitie veel aantrekkelijker. Dat staat er eigenlijk. Nou zeg, laat dat nu precies datgene zijn wat de tweede- en derdedivisieclubs ook bedoelen! Een aantrekkelijke competitie met volwaardige amateurclubs! Die clubdirecties hebben volledig gelijk, maar dan toch niet ten koste van ons (amateurs) toch?

Dat de eredivisieclubs die Jupiler League willen versterken door de beloftes dan maar bij ons (Tweede divisie) te dumpen is al een gedachte van een bedenkelijk niveau, maar dat terzijde.
Maar in de basisgedachte zit er dus eigenlijk niemand op die belofteteams te wachten, blijkt nu. De eredivisie niet, de Jupiler League niet en de Tweede en Derde divisie niet. Ik werd haast euforisch van blijdschap.

Als er nu eens iemand bij de KNVB dit wil overnemen in de verder te voeren discussie dan zijn we al een heel eind toch? Gewoon weer lekker bij elkaar die belofteteams, net als vroeger. Eigen competitie, lekker op de maandagavond, kan iedereen gewoon meedoen die je mee wilt laten doen. Geen competitievervalsingen meer. Gewoon weer lekker terug naar het oude. Soms (lang niet altijd) is terug naar het oude gewoon beter. In dit geval is dat overduidelijk. Zijn we ook gelijk af van dat extra toevoegen van belofteteams in bijvoorbeeld hoofdklasse of Derde divisie (tegen de afspraken in). Dat bijvoorbeeld DOVO en Quick Boys daar fel op tegen zijn vind ik niet meer dan terecht. O ja, er schijnt een compromis te zijn als dit wel gaat gebeuren (kan eigenlijk niet meer na het lezen van het bovenstaande). Maximaal 20% aan belofteteams in de verschillende competities. Heel bijzonder ook.
 

Even een voorbeeld. Stel vier belofteteams in de Tweede divisie worden 3, 4, 5 en 6 in de eindstand. En bijvoorbeeld Groningen-twee wordt kampioen in de Derde divisie. Dan kunnen die niet promoveren, want dan komt het aantal in de Tweede divisie boven de 20% uit! Wie bedenkt zoiets? Of gaan we dan zeggen dat het laagst geklasseerde belofteteam moet degraderen? Dus in dit geval nummer 6 uit de Tweede divisie? Dat kan toch niet?
Krijgen we dan een competitie in een competitie? Dat kan toch niet? Hoe wordt dit dan opgelost? Hoe gaat dit nu allemaal verder? Iedereen (zelfs bij betaaldvoetbaldirecties) is mordicus tegen die belofteteams. Nu, en ook als er weer een aantal bij gaan komen.
Het maakt de competities niet leuker, niet aantrekkelijker, alleen maar nodeloos ingewikkeld.

 

Ik denk niet dat we wereldkampioen worden over 10 jaar omdat wij een dergelijke competitieopzet willen gaan creëren. De algemene staat van het Nederlandse voetbal zou door deze competities weer verbeteren. Dat is een rare, nergens op gebaseerde illusie.

Toch ben ik wel benieuwd wat straks de uitkomst zal zijn van de vergaderingen die over dit onderwerp gaan volgen. Onder andere de evaluatie van de tweede- en derdedivisieclubs, maar ook het vervolg van dat Hyper Cube onderzoek. En hoe het er dan straks allemaal uitziet. Wel of geen belofteteams? Wel of geen competitie in een competitie? Toch maar wel een eigen beloftecompetitie?

 

Ik ben benieuwd of wij als amateurclubs baas in eigen huis blijven of dat we eigenlijk geen fluit te zeggen hebben. De conclusie hoe het verder moet is mijns inziens en die van velen met mij wel helder. Toch vrees ik het ergste...


 Hits  2594 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2