VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Geen verplichte contracten!

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Ik zou het hier, en mijn vingers jeuken, dolgraag over de voetbalpiramide en de belofteteams willen hebben. Mijn vingers jeuken om de instanties die hiertoe hebben besloten er op schrift weer eens flink van langs te geven. Maar ik doe het niet, omdat er, ook op deze plaats, al heel veel over geschreven is en ook omdat ik vrees dat al dat geschrijf en gelobby richting de bond geen enkele zin heeft. In dat kader kreeg ik anderhalve maand geleden van voorlichter Koen Adriaanse van de KNVB de toezegging dat ik over mijn opvattingen eens mocht komen discussiëren met de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee. Ik wacht nog steeds. Als ik ben geweest (als...), zal ik daarover berichten.

 

Ik wil het nog wel even hebben over de licentie-eisen. In het onvolprezen voetbaltijdschrift Hard Gras (editie 111) viel mijn oog onlangs namelijk op een artikel over de Schotse club Queens Park, na Celtic en Rangers de derde club van Glasgow, en niet te verwarren met het Londense Queens Park Rangers. Queens Park speelt in de op-één-na-hoogste divisie van Schotland, onze Jupiler League dus. EN DIE CLUB HEEFT DE AMATEUR-STATUS!!! Queens Park betaalt volgens het artikel in Hard Gras niet, en dat hoeft ook niet van de bond aldaar.

 

Navraag via een mailtje aan de Schotse FA leerde mij dat de schrijver van het artikel geen poep praat: Queens Park heeft in de statuten staan dat het een amateurclub is, en hoeft daarom geen spelers onder contract te hebben. Dat ze desondanks goed genoeg zijn om in de Championship te spelen is hun verdienste, en niet zoals Nederlandse profclubs redeneren competitievervalsing. Je zou het namelijk ook competitievervalsing kunnen noemen dat er clubs zijn die wèl betalen; zij vervuilen namelijk de markt voor de clubs die dat uit principe niet willen of die het niet kunnen.

 

Laat de situatie van Queens Park een steun in de rug zijn voor alle clubs in de Tweede en Derde divisie die zich te weer stellen tegen de licentie-eisen om een x-aantal spelers als prof in dienst te hebben. Niet akkoord gaan, verwijs naar het Schotse precedent: als je de amateurstatus in je statuten hebt staan hoef je geen spelers te betalen, ook niet als je sportief zo goed bent dat je doordringt tot de rangen waar wel betaald wordt. Want laten we het eens omdraaien en stellen dat alle clubs, van welke pluimage dan ook, er voor mogen kiezen om te betalen. Dus niet: betalen als verplichting, maar als optie.

 

Ik heb zo'n vermoeden dat de penningmeesters van Telstar en FC Den Bosch en nog heel wat andere zieltogende clubs uit de Jupiler League dit stiekem ook heel graag zouden willen. Want als betalen voor hen facultatief wordt, hoeven zij geen geld meer uitgeven dat ze niet hebben, en kunnen ze naar eigen draagkracht de spelers belonen. En clubs die uit principe niet betalen, die hoeven dat niet te doen.

 

Nu is de situatie zo dat de clubs in het betaalde voetbal gedwongen worden te betalen, en dat leidt er met name in de Jupiler League toe dat bij veel clubs het water aan de lippen staat. En ik geef u op een briefje dat dat met de licentie-eisen die nu zijn vastgesteld ook in de Tweede en Derde divisie gaat gebeuren. Al was het alleen maar omdat clubs, hoe je het ook wendt of keert, met contracten voor langer dan één seizoen risico's lopen. Geldstromen kunnen opdrogen, maar als je dan toch nog financiële verplichtingen hebt door lopende afspraken, krijg je problemen. En wat zou het bezwaar zijn om over de hele linie de verplichting af te schaffen en clubs toe te staan spelers een profcontract aan te bieden?

 

Licentie-eisen op het gebied van accommodatie? OK, een kind kan zien dat het ontzettend knusse Houtrust in Scheveningen niet geschikt is om eredivisiewedstrijden tegen Ajax of Feyenoord te spelen. Maar als John Blok er met zestien amateurs in slaagt om Scheveningen naar de eredivisie te loodsen, wie doet er dan iets fout? Scheveningen, of de clubs die heel veel betalen en onder Scheveningen eindigen?


 Hits  2981 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2