VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Gegijzeld?

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Op de website tweededivisie.org betoogt René Waning dat de voetbalpiramide wordt gegijzeld door het zaterdagvoetbal. De zaterdagclubs zijn volgens Waning star en niet van zins om te integreren met het zondagvoetbal. Dat klopt denk ik, en al was de redenering van Ter Leede om het zondagvoetbal maar helemaal af te schaffen en naar de zaterdag over te hevelen op zijn zachtst gezegd wat prikkelend, heb ik zo'n idee dat de zaterdagclubs gelijk hebben.

 

Het zondagvoetbal is van origine de tak geweest die zorgde voor de doorstroming naar het betaalde voetbal. Dat was vroeger zo, toen de piramide nog in tact was, en dat is nu nog zo. RBC, RKC, Emmen, Vlissingen, TOP, AGOVV, Almere en Achilles '29 (vergeet ik nu niets?) stroomden stuk voor stuk vanuit het zondagvoetbal de eerste divisie (of Jupiler League) in. Nooit in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal trad een zaterdagclub toe tot de rangen van het betaalde voetbal.

 

Aanvankelijk was de reden daarvoor sportief; het zaterdagvoetbal stelde sportief gezien lange tijd geen moer voor, hoe populair het ook was. Later werden de argumenten vooral religieus van aard; profvoetbal vond plaats op zondag, en zelfs anno 2017 is voetballen op de Dag des Heeren voor veel zaterdagclubs, die voor het grootste deel hun wortels hebben in het protestant-christelijke deel van Nederland, uit den boze. Het argument van zondagclubs dat de meeste spelers van die zaterdagclubs daar geen boodschap aan hebben gaat voorbij aan een veel belangrijker deel van die clubs: hun achterban. Toen spelers van Spakenburg zich een paar jaar geleden tijdens een Zuid Europees trainingskamp van geen kwaad bewust lieten overhalen tot een vriendschappelijk potje voetbal op zondag, was het dorp te klein.

 

Maar er is natuurlijk veel meer aan de hand. De zaterdagclubs zien hun toeschouwersaantallen teruglopen, nu ze in de Tweede divisie tegen zondagclubs spelen. Ook het spelen van wedstrijden om 18.00 uur lokt minder mensen naar de velden. En blijkbaar zien ook heel veel zondagclubs in dat spelen op zaterdag nog niet zo'n raar idee is. In district West 2 bestaat over een paar jaar de 4e klasse zondag niet meer, omdat elk jaar een stuk of tien clubs met hun eerste elftal overstappen naar de zaterdag. Op die dagen is de jeugd aanwezig en sneller geneigd om bij 'het eerste' te blijven kijken. Diezelfde jeugd (en hun ouders, die op zaterdag toch al op het sportpark zijn om de wedstrijden van zoon- of dochterlief te zien) komt op zondag niet terug om alleen even een potje van het eerste te zien. En waarom spelen best veel Brabantse topamateurclubs hun thuiswedstrijden vrijwillig op zaterdagavond?

 

Is het veelzeggend dat ik constateer dat het andersom niet voorkomt? Ook dat is niet raar en heeft niet alleen met het geloof te maken. Je hoeft er geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben om vast te stellen dat de clubs in de top van het zaterdagvoetbal (veel) meer toeschouwers trekken dan de zondagtopclubs. Het afgelopen jaar was ik voor wedstrijden in de Tweede divisie regelmatig te gast bij diverse zondagclubs. De tribunecapaciteit daar is vaak veel kleiner dan die bij de traditionele zaterdagtoppers. Dat is geen verwijt, dat is ook niet het wegzetten van zondagclubs als tweederangs, het is gewoon een feit, waar de clubs in kwestie ook niets aan kunnen doen.

 

Dat de zaterdagclubs geen zin hebben in promotie (zijn er trouwens nog zondagclubs die graag de Jupiler League in willen na het overweldigende succes van Achilles '29?) is ook al niet verwonderlijk. En dat ze eigenlijk het liefst terugwillen naar de oude situatie, met oude bekenden als tegenstander en veel meer toeschouwers, kan je ze ook niet verwijten. Dat gijzelen noemen, gaat voorbij aan de belangen van de zaterdagclubs.

 

Als er sprake is van gijzeling, dan is het amateurvoetbal het slachtoffer en heet de gijzelnemer profvoetbal. De beloftenteams en de nieuwe voetbalpiramide zijn er doorgedrukt door een directeur die het hele Nederlandse voetbal heeft bedonderd. Bert van Oostveen wilde zo graag de voetbalpiramide, dat hij de goegemeente wijs maakte dat de UEFA een 'gesloten systeem' verbood. En iedereen geloofde hem! Ik heb hier al eerder geschreven over mijn contacten bij de Schotse bond, en uit diezelfde contacten heb ik geleerd dat het Schotse systeem net zo open is als het in Nederland tot voor kort was. Als de amateurkampioen wil promoveren, speelt die kampioen aan het einde van de competitie een p/d-wedstrijd tegen de ploeg die als laatste is geëindigd in de onderste professionele divisie.

 

Ik bedenk me ineens: zou het niet een idee zijn om de beste zaterdagclubs in één afdeling onder te brengen en op zaterdag te laten voetballen? En dan gaan de beste zondagclubs in één klasse op zondag tegen elkaar spelen. Aan het einde van het jaar laten we de beste zaterdagclub tegen de beste zondagclub spelen om het amateurkampioenschap van Nederland. En als die kampioen dan wil promoveren, gaat dat ten koste van de onderste uit de Jupiler League. Het lijkt mij het Ei van Columbus. Ik denk dat ik dit plan ga voorleggen aan meneer Van der Zee!


 Hits  3140 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2