VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Hoe?

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

In de Ere, Eerste, Tweede en Derde divisie is de voorbereiding al een heel eind op weg richting de wedstrijden om het 'eggie'. De rest volgt snel. Een beetje later dan normaal begint dit jaar de (echte) amateurcompetitie. Maar let op, voor we het weten zitten we alweer midden in de 'hoe-vraag' periode.

 

De hoe-vraag periode? Wat is dat dan? Nou, die spreekt voor zich.
Hoe-veel spelers er uit de Eredivisie verkast zijn naar het buitenland weten we al. Hoe er op gereageerd is weten we inmiddels ook. Hoe het nu is met het niveau van de vaderlandse competitie ten opzichte van de rest van Europa is voer voor de analisten. Hoe het grote Oranje zich (alsnog) kan kwalificeren gaat meer in de richting van weer een 'Hoe-dini-act'.
De 'hoe-vraag'; dat is wel een dingetje.

 

Hoe hoog moeten de transfersommen nog gaan? Hoe ver zijn wij weg gedreven van hoe de Europa Cup in het verleden was. Hoe over het algemeen meer ploegen uit verschillende landen, met haast evenveel kansen, streden voor de Cup met de grote oren? Hoe leuk was dat dan!

 

De hoe-vraag periode. Hoe staan we er voor na twee maanden competitie voetbal? Hoeveel gaat er goed, hoeveel fout, hoe hoog is de druk, hoe hoog hebben we de lat gelegd?
Hoe gaat het met het team? Hoe is de sfeer? Hoe gaan we de periode tot aan de winterstop in? Hoeveel hebben we geleerd van het vorig seizoen? Hoeveel hebben we veranderd, willen/kunnen/moeten we nog veranderen? Zo maar een paar voorbeelden, rijp en groen door elkaar.

 

Voor mij is de 'hoe-vraag' (en niet alleen in het voetbal) belangrijker geworden dan ooit. Teveel worden visies besproken, afspraken gemaakt, beslissingen genomen, plannen voorbereid, etc. etc. waarbij pas veel later en vaak ook te laat de invulling van de 'hoe-vraag' wordt meegenomen. Met alle gevolgen van dien. We kennen allemaal onze voorbeelden. Plannen moeten dan toch worden uitgevoerd, maar de (operationele) basis ontbreekt. Je komt veel sneller in conflict situaties en de sfeer wordt er dan niet beter op. En dat terwijl sfeer toch de basis voor succes is lijkt me.

 

Ik heb het er dan niet over dat je geen nieuwe dingen mag bedenken, maar neem in ieder geval de reële, operationele mogelijkheden mee in de besluitvorming, waarbij je de mensen die nooit vooruit willen, 's morgens rem-olie drinken in plaats van thee, buiten sluit.

De hoe-vraag is ook hoe al die vrijwilligers bij al die clubs en verenigingen het toch maar weer voor elkaar hebben gekregen om alles perfect klaar te zetten voor weer een nieuw seizoen. Hoe geweldig is dat dan! Hoe goed moet je clubhart dan op de goeie plek zitten! Hulde voor al die vrijwilligers. Misschien wel het belangrijkste team van je club!

 

Hoe mooi is het dan dat we toch weer de wei in kunnen! Ik ga na een sabbatical ook weer beginnen. Bij de vv Schelluinen. Een mooie, leuke en vanuit haar mogelijkheden, ambitieuze club onder de rook van Gorinchem. Vanuit een 'lucky-loser' situatie alsnog gepromoveerd naar de 3e klasse. Hoe mooi was dat!

 

Allemaal heel erg veel succes en vooral veel plezier in dit nieuwe jaar. Dat de beste moge winnen!

 

O ja, hoe mooi waren de interviews met de trainer van de Deense dames! Hoe mooi zou het zijn als we als trainers daar wat van overnamen. Hoe leuk zou dan een nabeschouwing worden!


 Hits  2974 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2