VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Loting

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Nu de zomer ten einde loopt en bijna iedereen terug is van vakantie, komt heel voetballend Nederland weer langzaam op gang. Voor het eerst voor veel amateurclubs een langere zomerstop waarin op voetbalgebied genoeg gebeurde, zoals het opstappen van Hans van Breukelen bij de KNVB, de miljoenen overstap van Neymar en Mbappé naar PSG, de Europese uitschakeling van bijna alle Nederlandse ploegen en de moeizame interlands van het Nederlands elftal.
Gelukkig leverden de dames van het Nederlands elftal een topprestatie! Door in eigen land Europees kampioen te worden gaven ze niet alleen het vrouwenvoetbal een boost, maar was er eindelijk ook weer eens wat positieve publiciteit voor de KNVB. Een knappe prestatie van Sarina Wiegman en haar team. Zij slaagde erin een team te formeren dat eenheid, plezier en passie uitstraalde. Opvallend tijdens dit toernooi was het ontbreken van gezeur en schwalbes, de haast nostalgische sfeer op de tribunes en de acceptatie van beslissingen van de scheidsrechter.

 

Minder positief was het gedoe rondom de verdeling van het aantal jong BVO's over de verschillende Derde divisies. Nadat alle promovendi en degradanten bekend waren had de KNVB direct een probleem met de verhouding tussen het aantal jong BVO's op zaterdag en zondag. Veel praten, een aantal voorstellen en volkomen onverwacht alsnog een switch van een zondagclub met een jong BVO. Kenmerkend voor de organisatie van de voetbalpiramide tot nu toe, al dient daarbij wel gezegd te worden dat de starre houding van een aantal clubs ook niet meer van deze tijd is. Met enige flexibiliteit had een veel aantrekkelijkere regionale indeling zeker mogelijk geweest. Misschien kan bij een volgend overleg meteen eens naar een maximum voor het aantal buitenlandse spelers in de selecties van de jong BVO's worden gekeken. Lijkt mij niet onbelangrijk als de voetbalpiramide moet leiden tot betere Nederlandse spelers.

 

Ook over het transferwindow is veel te doen geweest. De ongekende bedragen die betaald worden en de periode waarin nog transfers mogen plaatsvinden leveren veel stof tot discussie. Er gaan nu gelukkig steeds meer stemmen op om de transferperiode in te korten. Naar ik heb begrepen een lastig verhaal, al denken ze daar in Engeland anders over. Bij de amateurs hebben we tegenwoordig ook te maken met verschillende deadlines. Bij Scheveningen hoopten we in deze laatste periode nog versterking uit het Betaalde Voetbal te krijgen. Er is afgelopen seizoen nogal wat ervaring gestopt of vertrokken en vervangen door voornamelijk jonge spelers. Deze versterking was, zeker gezien onze matige start, zeer welkom maar is helaas niet gelukt.

 

Toch ging het daar de afgelopen week niet over in Scheveningen, Den Haag en zelfs de rest van Nederland. Alle aandacht ging uit naar de bekerwedstrijd tegen Ajax, en dan vooral waar deze wedstrijd gespeeld gaat worden. Na de loting voor eerste ronde van de KNVB beker was iedereen in de ban van dit treffen. Enthousiasme bij supporters, bestuur en spelers. Voor veel mensen een geweldige kans om de spelers van Ajax van heel dichtbij te zien en een mooie gelegenheid voor de club om te laten zien wat een voortreffelijk gastheer het kan zijn. Als trainer was ik wat minder opgetogen, al keek niemand daar binnen de club van op. Natuurlijk begreep ik de opwinding, maar je kijkt toch in eerste instantie naar je kansen om te winnen. Dat we het voorheen clubs als Cambuur, Telstar en TOP Oss lastig hebben kunnen maken is leuk maar dit is toch van een andere orde. Daarnaast kunnen we de belasting op dit moment gewoon minder goed hebben en had ik direct twijfel over de haalbaarheid van dit duel op Houtrust. Toch maar proberen het grotere geheel te zien, de club positief in het nieuws brengen en inkomsten voor de club trachten te genereren.

 

Het is mooi dat amateurclubs in de eerste ronde altijd thuis mogen spelen, al is het krachtsverschil in dit geval natuurlijk te groot om echt over een thuisvoordeel te kunnen spreken. Daar waar we voorheen met een goede organisatie en veel duelkracht het sterker geachte ploegen lastig konden maken is dat nu verleden tijd. De grasmat op het "Arie de Jagerveld" op Houtrust is deze zomer helaas vervangen door kunstgras. Mooi voor de club dat het aantal uren dat het veld bespeeld kan worden fors toeneemt en de hele accommodatie rondom het veld een facelift heeft gekregen, maar dit nieuwe veld vraagt wel om een ander type spel. De landelijke discussie die nu gevoerd wordt om in de Eredivisie weer overal grasmatten neer te leggen juich ik toe. In het amateurvoetbal gaat dit nooit meer lukken en blijven we dus voetballen en opleiden op kunstgras. Misschien een mooi onderwerp voor een volgende column.

 

Ons thuisvoordeel vervalt namelijk door een andere reden. De nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke heeft na uitvoerig overleg met politie, OM en het bestuur van Scheveningen besloten de wedstrijd op Houtrust te verbieden en te verplaatsen naar het Cars Jeans stadion. Een besluit dat door het bestuur van Scheveningen gerespecteerd wordt vanwege het uitvoerig onderzoek dat is gedaan. Daar waar in Werkendam, Urk en Sneek Ajax op een amateurcomplex ontvangen kon worden lukt dat in 'sportstad Den Haag' helaas niet. Dit tot onbegrip van het bestuur van Ajax en tot woede van de fans omdat hen ook een verbod op het bezoeken van de wedstrijd is opgelegd. Dit leidde al tot protesten in de Arena en daarnaast maakte het bestuur van Ajax bezwaar bij de KNVB omdat het graag over een oplossing had meegedacht. Ook bij de bestuursleden van Scheveningen moet enige teleurstelling bestaan. De afgelopen week is er door iedereen, maar vooral door voorzitter Ron Kleijn, vele uren gestoken in overleg en werkzaamheden om deze wedstrijd op Houtrust mogelijk te maken.

 

Uiteindelijk lijkt een op het oog geweldige bekerloting op een anticlimax uit te lopen.
Natuurlijk is er begrip voor het standpunt van burgemeester Pauline Krikke maar een 'voetbalfeest' waarover zij het in haar toelichting heeft gaat het natuurlijk niet meer worden. De sfeer en entourage zal heel anders zijn dan op een volgepakt Houtrust. Ook het ontbreken van de supporters van Ajax en de vele mensen die nu juist niet komen halen bij voorbaat al een hoop van het plezier weg. Hoe mooi en puur was het EK voor vrouwen!

Veel voetbalplezier allemaal!


 Hits  2413 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2