VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Terug naar af

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

Normaal wacht ik het weekend af om na een rondje langs de velden de pen weer op te pakken. Nu niet. Om twee redenen gelijk maar doen dacht ik. Je kunt lekker vers 'los gaan' direct na de definitieve uitschakeling van Oranje en gewoon omdat ik er na zaterdagvond een paar dagen tussenuit ga.

 

Dat we niet meededen aan het EK van 2016 was al erg, maar werd gezien als een incident. Trouwens weet u nog waar het werd gehouden en wie de finale won van wie? Of weet u nog wie er derde werd? Ik weet zeker dat u nu even de websites in duikt om te lezen dat Portugal van thuisland Frankrijk won en dat de troostfinale helemaal niet werd gespeeld! Zo gaat dat als je er niet bij bent. Dan vergeet je snel hoor. Ik wel in ieder geval.

 

Kwalificatie voor het WK 2018 was toen het doel. Eén stap achteruit om er twee vooruit te maken. Niets is minder waar gebleken. De zeer, zeer matige periode van kwalificatie voor het EK kon niet worden doorbroken. Slechte wedstrijden, Oranje onwaardig, zorgden voor de uiteindelijke en definitieve tik.

 

Weer geen Oranje straten. Geen André Hazes en geen Wolter Kroes. Hun hits hoor je alleen nog op FM Nostalgie en bij andere sporten in Nederland. Heel soms gooit een warrige DJ deze nummers er nog in bij een polonaise, maar daar waar vroeger dan het dak er af ging, gaat iedereen zitten en gaat aan de koffie en broodjes.

"Nederland oh Nederland, we zijn de kampioen" of "We zijn er weer bij en dat is priiiihiiiima" . Wat een tijden en komen die nog terug?

 

De driepunters op Wit-Rusland en Zweden waren noodzakelijk, maar bleken slechts een 'bloemetje voor de dood'. Een noodzakelijke opleving die te laat kwam. Wat zich al tijden aandiende gebeurde. Luxemburg krijgt de schuld nog voor de acht tegengoals tegen Zweden. De vele blessures worden als excuus gebruikt en de 'echte' analisten vertellen van minuut tot minuut wat er fout is gegaan met de spelers en trainers. Geen WK en dus de bekende rapen gaar. Waar en hoe ging het fout? Lag het aan de spelers, de trainers, de KNVB, het beleid, de opleiding? Zeg het maar.

 

Meest voor de hand is het dat de trainer de hoofdverdachte is in de ogen van velen. Hij kiest spelers, speelwijze etc. etc. Hij moet stimuleren, motiveren en de juiste keuzes maken. Veel gehoord is ook de kwaliteit (in de breedste zin van het woord) van de spelers. Vorm, fitheid, niveau, maar ook de of hun mentaliteit zijn begrippen waar je niet omheen kunt.

 

Daar waar Oranje-sporters in verschillende andere takken van sport de ladder van succes bestijgen, krijgen we bij het 'grote' Oranje klap op klap te verwerken. Dat is moeilijk te verteren als je zo lang bij die internationale top hoorde. De overdadig aanwezige, vooral aanvallende individuele kwaliteiten werden gekoppeld aan speels gemak, goed teamwork en plezier. De basis om te winnen. Nu leggen we het vooral verdedigend af. Niet meedogenloos, niet in staat de aanvallende kwaliteiten van de tegenstander te onderdrukken. We kunnen nu ook niet meer een goal meer maken dan de tegenstander. Volgens Cruijff was dat genoeg om te winnen. Kortom, we hebben een probleem of beter gezegd uitdaging.

 

Terug naar af of terug naar de basis zou ik zeggen. Discipline terug. Graag of in het geheel niet. Hand op je hart, volle borst Wilhelmus, meer wedstrijden in de Kuip, (onderlinge) sfeer terugbrengen en dan de wedstrijden in.

 

Holland, Holland, Holland!! We zijn er weer bij!!
Groetjes uit Turkije.


 Hits  2088 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2