VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Veranderingen

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Het is alweer november. De velden liggen weer vol met bladeren, de wintertijd is ingegaan en dus vinden alle trainingen weer bij kunstlicht plaats. Sommige dingen blijven altijd hetzelfde, al lijkt het ook of bepaalde zaken steeds eerder plaatsvinden. De oliebollen zijn al volop verkrijgbaar, de eerste contracten zijn weer verlengd of opgezegd en de eerste opmerkelijke en pikante transfer heeft ook plaatsgevonden. Maar er zijn natuurlijk ook dingen die veranderen. Zo hadden we zaterdagmiddag op ons eigen Houtrust een primeur. Door het regenachtige en sombere weer speelden we voor het eerst een competitiewedstrijd op ons hoofdveld met kunstlicht.

 

Gelukkig konden we eindelijk weer eens drie punten bijschrijven. Noodzakelijk nu de eerste periode er bijna opzit en we een korte tussenbalans kunnen opmaken. Het heeft ons nog niet meegezeten met steeds een lange lijst aan afwezigen. Met meniscusproblemen, privéomstandigheden, gebroken vingers en tenen zijn alle variaties voor absentie wel aanwezig, maar geen excuus voor de toch wat tegenvallende plek op de ranglijst. Dat kunnen we niet zeggen van de positie van Spakenburg en Jong Almere City. Deze twee ploegen gaan uitmaken wie de zo felbegeerde eerste periode gaat pakken. Opvallend en knap van Almere City, net als de andere jong BVO's die veel beter gestart zijn dan vorig seizoen. In de Tweede divisie, waar aanmerkelijk meer regioclubs spelen, leidt Katwijk soeverein. Erg knap hoe deze ploeg, en eigenlijk de hele club, zich manifesteert. In de hoofdklasse heeft Noordwijk het ticket voor de nacompetitie al binnen. Mooi voor deze ambitieuze grootmacht die vanzelfsprekend nu zal willen doortrekken naar het kampioenschap. Directe promotie naar de Derde divisie, het niveau waar ze minimaal thuishoren, zal het doel zijn.

 

Opmerkelijk in het begin van de competitie zijn de, wederom tegenvallende, toeschouwersaantallen. Natuurlijk al vaak aan bod geweest maar toch opvallend en in schril contrast met de derby's die dit weekend gespeeld werden. VOZ was dit weekend voor het eerst  aanwezig bij een traditionele derby tussen zondagclubs. Om een uitzending op Fox Sports mogelijk te maken werd uitgeweken naar zaterdagmiddag half vier. In Groesbeek stonden Achilles '29 en De Treffers voor flink wat toeschouwers tegenover elkaar. In Den Haag werd op dezelfde dag, maar dan om half zeven, ook een derby tussen twee echte oude traditionele zondagclubs gespeeld. Voor het eerst in veertien jaar stonden HBS en Quick in competitieverband weer eens tegenover elkaar.

 

Al weken werd er in het Haagse uitgekeken naar de burenruzie tussen de Kraaien en de Haantjes. Omdat ADO op zondag thuis tegen Feyenoord speelde werd al snel besloten naar zaterdagavond half zeven uit te wijken. Net als bij derby's in Katwijk, Veenendaal en Spakenburg ging het al weken over deze plaatselijke burenruzie. Veel aandacht van de media, beleving binnen de club en uiteindelijk een volgepakt en sfeervol "Craeyenhout".  Alle ingrediënten die de vroegere Hoofdklasse zo leuk maakten waren aanwezig: veel supporters, sfeer, betrokkenheid, rivaliteit en emotie. Zo werd weer eens duidelijk waar het in het (amateur)voetbal eigenlijk om zou moeten gaan en waar het nu vaak aan ontbreekt.  Juist in deze tijd waarin het verenigingsleven onder druk staat zou het amateurbestuur van de KNVB voor het belang van de amateurclubs moeten kiezen. Dat supporters graag een regionale indeling willen lijkt me duidelijk. Gelukkig is de eerste stap gezet en zijn de bestuurders weer in gesprek met hun achterban of zoals de KNVB het omschrijft 'terug aan de tekentafel'.

 

Maar spelers, en ook trainers, die vaak door alle veranderingen steeds meer van het verenigingsleven zijn af komen staan zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Juist in dit "twee duimentijdperk", waarin een generatie opgroeit die geboren is met internet en sociale media, is het belangrijk om binnen een vereniging persoonlijk contact te hebben. Dat ze naar de sportparken te krijgen zijn bleek afgelopen weekend weer in Groesbeek en Den Haag. We zullen de juiste manier moeten vinden om die jongeren geïnteresseerd te krijgen in het verenigingsleven. Tijden zijn veranderd en vragen soms om een andere benadering. Maar meer aandacht, betrokkenheid en waardering tonen voor de supporters en vrijwilligers binnen een club door trainers en spelers is van alle tijden en juist nu belangrijk.

 

Hopelijk volgt er straks, "terug aan de tekentafel", constructief overleg en worden er beslissingen genomen in het belang van het amateurvoetbal. Het is dan wel zaak dat de vertegenwoordigers van amateurverenigingen voor alle oplossingen open staan en niet alleen naar het belang van hun eigen club kijken.


 Hits  1669 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2