VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Clubliefde

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

Een voetballoos weekend. Afgelopen weekend was er weer zo een. Als speler weet je dat je de wedstrijd in het weekend voorafgaand aan het inhaalweekend alles moet geven. Verliezen mag, maar niet zonder dat je minimaal zes slidings per helft maakt, af en toe schreeuwt naar een medespeler of publiek en altijd achter je tegenstander blijft aanrennen mocht hij er vandoor gaan. Grote trainer die dan zegt dat je de komende week niet op maandag en zaterdag vrij bent. 
Ik denk trouwens dat het niet lang duurt tot de KNVB de inhaalweekenden helemaal uit het programma kan halen, want dan spelen alle clubs op dat ellendige kunstgras.

 

Weinig inhaalwedstrijden dus dit weekend. Ik volg het wel, het topamateurvoetbal. Er gebeurt van alles. Er komen de laatste tijd vermakelijke verhalen naar boven. De term 'clubliefde' valt aan een stuk door. En de term staat onder druk. Zo was daar het opstappen van suikeroom Heino Braspenning bij ASV De Dijk. De geldschieter van het zielloze clubje uit Amsterdam Noord had een vrije interpretatie gemaakt van zijn vaders wens om goed voor de club te zorgen. De club moest van de vierde klasse binnen afzienbare tijd doorstomen naar het betaalde voetbal. Ze waren goed op weg maar dat gaat niet meer gebeuren. De club gaat op zoek naar andere investeerders maar wie gaat hier nog geld in stoppen? Niemand. Je moet of gek zijn of van de club houden. Ik vond het vermakelijk om te lezen dat de spelers allemaal achter Braspenning staan. Wie had dat gedacht?

 

Enkele supporters van Kozakken Boys toonden ook weer hun enorme clubliefde door hun eigen spelers op niet misverstane wijze de les te lezen bij het vertoonde spel. Lees: verrot te schelden. Onbegrijpelijk als je beseft dat diezelfde spelers al jarenlang fantastisch presteren en de club enorme successen hebben gebracht. Trainer Buijs ging de confrontatie aan en daar heb ik grote bewondering voor. Hij beschermde zijn spelers. Hij weet waarschijnlijk ook dat het zinloos is om deze dorpsidioten te overtuigen van hun wangedrag. Lekker anoniem schelden vanuit een groep kunnen ze goed, maar op een speler afstappen na de wedstrijd en het gesprek aangaan is een drempel voor een bepaald deel van de Kozakken aanhang.

 

De meest pikante vorm van zogenaamde clubliefde kwam op het conto van FC Lienden spits Danny van den Meiracker. De oud spits van Spakenburg verkast na dit seizoen naar aartsrivaal IJsselmeervogels. Danny was in zijn zoektocht naar een nieuwe club bij IJsselmeervogels uitgekomen, en IJsselmeervogels bij hem. Het liefst had IJsselmeervogels Katwijk-spits Mengerink aangetrokken maar die is onhaalbaar voor de Rooien door de informele afspraken die beide clubs met elkaar hebben. Er wordt niet bij elkaar geshopt. Spakenburg kan hier wel eens lachende derde worden als zij Mengerink weten te strikken. Lukt dat niet dan zou ik bij Berry Powel aankloppen als ik Spakenburg was. Ik denk dat de speler, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat IJsselmeervogels weer op het hoogste niveau speelt, uit de pers heeft moeten vernemen van de komst van Van den Meiracker en zal dus zijn conclusies trekken. Hij zal een lagere aanbieding krijgen want IJsselmeervogels zal beide salarissen niet willen betalen.

 

Bij Spakenburg werd minachtend gereageerd in alle geledingen van de club bij de transfer van Van den Meiracker. Op Twitter verschenen de meest beschamende reacties van supporters. Van den Meiracker wilde dichter bij huis voetballen en had contact met Spakenburg, IJsselmeervogels en jawel De Dijk. Maar De Dijk is niet dicht bij huis en Spakenburg wilde hem niet terug dus IJsselmeervogels bleef over. Naar eigen zeggen heeft hij lang getwijfeld over de vraag of het wel kon om naar de Rooien te verkassen. Onzin natuurlijk, en niet meer dan een dappere poging om het leed nog een beetje te verzachten. Hij is eerder op een vervelende manier vertrokken bij Spakenburg. IJsselmeervogels is een prachtige club dichtbij huis, die voorlopig op het hoogste niveau speelt en die aan zijn salariswensen kon voldoen wat voor een stukadoor een leuke bijverdienste moet zijn. Hem aanspreken op zijn eergevoel is nog grotere onzin. Welke supporter zou zo'n aanbod van een concurrerende werkgever afslaan?

 

De ploeg van trainer Willem Leushuis haalt in ieder geval een uitstekende spits binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik verbaasd was toen ik hoorde dat Leushuis trainer werd van IJsselmeervogels. Onder hem pakten we in 2006 de landstitel bij de amateurs. Hij werd letterlijk op handen gedragen toen hij afscheid nam. Om dat te evenaren of te overtreffen is haast onmogelijk. Misschien won hier toch ook de clubliefde van Leushuis het van het verstand.

 

Clubliefde tja, ik weet het ook niet meer. Mijn voetballoze zaterdagmiddag loopt ten einde. Ik voetbal alweer een tijdje op zaterdagmiddag maar dit weekend hebben we geen wedstrijd. Ik heb een heerlijke dag met mijn zoon gehad. We rijden naar huis. Het begint al donker te worden en we rijden langs de plaatselijke voetbalclub. Het waait en het stroomt van de regen. Op veld drie zie ik een man de cornervlaggen ophalen. Natuurlijk bestaat er nog clubliefde.


 Hits  1954 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2