VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Leve DVS

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

De mensen die mij goed kennen weten het; ik was in het verleden een zeer onverdienstelijk voetballer bij SDC Putten. Als supporter kwam ik veel beter tot mijn recht. Maar in welke hoedanigheid ik ook optrad, er was één club waar ik helemaal niets van moest hebben. Dat had met twee zaken te maken. Ten eerste was het de eeuwige rivaal voor ons allen, en ten tweede zat ik zo'n beetje in de achtertuin van die club op school. Bijgevolg waren veel van mijn klasgenoten daar lid. En de ongeschreven regel was: als je van SDC bent heb je een hekel aan DVS '33, en andersom.

 

Geel-zwart, ik heb er nog steeds moeite mee. Hoe goed Borussia Dortmund ook speelt, hoe goed ik het in zijn FC Utrecht-tijd ook met de huidige NAC-trainer Stijn Vreven kon vinden, en al was Vitesse in mijn Puttense tijd na het faillissement van SC Amersfoort de dichtstbijzijnde profclub. Ze spelen in geel-zwart, en dan heb je bij mij een streepje achter, zullen we maar zeggen.

 

Tot deze week. En dat is te danken aan Aart Goossensen, de voorzitter van de DVS '33. Aart gooide de knuppel in het hoenderhok, door na de wedstrijd van DVS '33 in de Derde divisie tegen Jong FC Twente een brandbrief te sturen over de deelname van beloften teams aan de voetbalpiramide. Of misschien beter: over de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Het is wat mij betreft al enkele seizoenen duidelijk (ook toen de jeugdteams alleen nog maar in de Jupiler League speelden) dat je niet eens over de voorwaarden moet praten, maar dat je het gewoon niet moet willen. Het is en blijft competitievervalsing.

 

Dat laatste is inmiddels ook duidelijk geworden uit een officieel onderzoek. En DVS '33 ervoer het vorige week zaterdag aan den lijve. Mooie passage in de brief trouwens over de rol van trainer Gertjan Verbeek. Ik vroeg vorig seizoen aan Jong Vitesse-trainer Theo Janssen of hij bepaalde welke spelers hij op zaterdag mee mocht nemen en op mocht stellen. "Wat denk je zelf?" was zijn reactie.

 

De brief van Aart Goossensen is koren op mijn molen, en op de molen van vele anderen. De amateurafdeling van de KNVB heeft de afgelopen jaren nagelaten te doen wat zij zou moeten doen: de belangen van het amateurvoetbal behartigen. Alles wat er de laatste jaren is veranderd, is ten koste gegaan van het amateurvoetbal. Ontzettend veel beslissingen zijn genomen terwijl je de problemen al kon zien aankomen. "Wie dan leeft, dan zorgt", hoorde je de bond denken.

 

In dat kader moet ik ook hard lachen om het voorstel dat nu lijkt te worden uitgewerkt met een Tweede divisie voor beloften teams, waarvan de kampioen naar de Jupiler League gaat promoveren ten koste van de laagst geëindigde beloften ploeg. Ten eerste haal je daar de competitievervalsing (dat dat er is, is uit bovengenoemd officieel onderzoek gebleken) niet mee weg. Ten tweede bestaat in dat plan de theoretische mogelijkheid dat we de krankzinnige situatie krijgen dat de nummer vier van de eindstand degradeert, terwijl de nummer vijf promoveert.

 

Want stel je voor, in het seizoen 2020/2021 wordt Jong Ajax kampioen van de Jupiler League, voor Jong PSV, Jong Feyenoord en Jong AZ. Jong AZ eindigt dus vierde maar moet als eindigende beloften ploeg degraderen naar de Tweede divisie voor beloften. De nummer vijf, laten we zeggen De Graafschap, mag als 'kampioen' naar de eredivisie. Wie bedenkt dit in vredesnaam? Alleen iemand die ten koste van alles de beloften teams in de competitie wil houden. Wat een waanzinnig slecht plan is dat! 

 

De bond zal wel weer denken dat het zo'n vaart niet loopt en dat wie dan leeft, dan zorgt. Maar voor die houding gaat de KNVB door de clubs nog eens keihard worden afgestraft. Toen een aantal jaren geleden de Tweede en Derde divisie er tegen de zin van de clubs doorgedrukt ging worden, hoorde ik wel eens gekscherend roepen dat er maar weer een 'wilde' competitie moest komen. Na de brief van de DVS-voorzitter is dat niet eens meer zo'n gekke gedachte. Ik hoop dat de KNVB bijtijds de koers verlegt en met het echte onderzoek en deze brandbrief in de hand beseft dat het de voetballerij (op de eredivisieclubs na) ernst is met het weren van de beloften teams.

 

Leve DVS!


 Hits  2323 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2