VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Eureka! Of toch niet?

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

Ooit zei Wim Kan; "Wanneer je de 'sport' niet beoefent moet je je ook niet met de spelregels bemoeien." De zaal gilde het uit! Hij nam hier de katholieke kerk en de Paus op de hak in verband met de discussie over abortus en de pil. Voor hen die niet weten wie Wim Kan was; een conferencier die op oudejaarsavond op televisie het hele jaar doornam. De politiek en hun beslissingen moesten het vaak ontgelden, maar ook allerhande zaken die het hele jaar de revue hadden gepasseerd werden komisch besproken.

 

Ik moest aan deze zin denken toen ik weer aan een nieuwe column begon. Moet het altijd gaan over het gedrocht gaan dat we nu de voetbal pyramide noemen dacht ik? En, mag ik het daar wel over hebben als je zelf maar op derde klas niveau werkzaam bent? Moet het dan weer gaan over de in mijn ogen kansloze missie van de KNVB om de aansluiting naar de Europese- en wereldtop te halen met deze pyramide?
Wanneer je het positief bekijkt zou je kunnen zeggen dat als je niets probeert er ook niets gebeurt of verandert. "Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je had." Dat kan soms goed zijn en dan verander je niet, maar in dit geval gaat die vlieger niet op als je naar de teloorgang van het Nederlandse voetbal kijkt.
Het is nogal geen dingetje. Geen EK, Geen WK en de kans op herstel klein. Tel daarbij op dat je tegenwoordig bij alle BVO's veel spelers hebt uit andere landen dan Nederland, dan moet je wel veranderen. Echter van begin af aan bleek dat hier mensen aan het denken en uitvoeren waren geslagen die in de verste verte de sport niet bedreven, om bij de woorden van Wim kan te blijven.

 

Waar heel (betaald) voetbal Nederland, vooral financieel, niet meer mee kan met Europa, maken we het ook voor de voormalige top van het amateurvoetbal duurder en duurder.
Ik vraag me echt af hoe die clubs dat toch elk jaar weer voor elkaar krijgen om jaar in jaar uit steeds grotere getallen in hun begroting te moeten opnemen. Dan heb ik het niet over winst. Maar goed ik vrees dat ik te ver ga en moet stoppen omdat ik die sport niet bedrijf. Klein dingetje nog dan.

 

We hebben nu vier divisies (geheel of gedeeltelijk) betaald voetbal. Ik snap dat je als club er alles uit probeert te halen wat mogelijk is, maar hoe lang kan dat en... wat blijft erover van je club wanneer het misgaat. Je creëert bij al die amateurclubs een grote afstand met de rest van de vereniging hoezeer je je best ook doet om dat niet te doen. Afstand met je tweede elftal, de aanvoer voor je eerste selectie, maar ook met je jeugdopleiding. Hoeveel jeugdspelers komen nu door naar je eerste selectie en spelen dan ook hun wedstrijden daar? Ik vrees erg weinig. Wat doen die jongens? Die gaan naar een andere club. Net even iets lager, maar wel elke week spelen. Een oplossing zou kunnen zijn dat die tweede elftallen van de tweede en derde divisie clubs niet in de reserve klasse komen te spelen, maar in de standaardcompetitie.

Op termijn zal de aansluiting naar de top dichter op elkaar komen en niet onbelangrijk, je creëert kansen om die clubs niet volledig kapot te laten gaan wanneer het bij de 'stichting' onverhoopt fout loopt. Daarmee is het niet willen promoveren naar de Eerste divisie nog niet opgelost.

 

De oplossing van een stokoude fan van Kozakken Boys die ik tegen kwam bij het uitlaten van mijn hond was er één in de categorie Eureka!
"Waarom doe je al die zaterdagclubs niet bij elkaar en dat doe je ook bij de 'zondag'. Die laat je een heel jaar voetballen en dan heb je bij de zaterdag een landskampioen en ook bij de zondag. Die laat je dan tegen elkaar spelen en dan heb je een algeheel landskampioen".
Eureka! Of toch niet?


 Hits  2045 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2