VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Overwinteren

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

We zijn zojuist begonnen aan de vierde maand van januari. Er lijkt maar geen eind aan te komen. Gelukkig biedt februari al meer perspectief, al is de wintersport nog ver weg.  Op dit soort momenten mis ik het jaarlijkse trainingskamp naar het warme zuiden van Europa wel. Die paar dagen opname van vitamine D en ik kon er wel weer even tegenaan. Alhoewel, meestal zorgde de andere vitamine D(rank) dat ik vermoeider terug kwam dan dat ik was gegaan. Maar toch, ik was een beetje gewend geraakt aan die paar dagen Gran Canaria in de eerste week van het jaar. Een paar dagen was ook meer dan genoeg. Na drie dagen eten van het buffet van het all-inclusive hotel smaakte alles hetzelfde. Graag had ik daar een keer in de keuken gekeken. Volgens mij flikkerden ze alles in dezelfde pan. Aardappelen, groente, rijst, spaghetti, yoghurt. Alles smaakte na drie dagen naar kip. Behalve de frikadellen en kroketten die je tussen de middag kon bestellen. Al nam ik die uit principe niet. In het buitenland bestel je geen frikadel. Maar volgens mij hield ik me niet altijd aan m'n principes.

 

In het hotel werd ik eens aangesproken door een Nederlandse dame op leeftijd. Op de een of andere manier dachten mensen altijd dat wij een groep profvoetballers waren met onze uniforme kledij. Als je dan vertelde dat je bij BVV Barendrecht speelde dan zag je vaak de teleurstelling in hun ogen. Sommige buitenlandse mensen namen nog wel eens het zekere voor het onzekere en vroegen toch of ze met je op de foto mochten. De dame vertelde me dat ze overwinterde op Gran Canaria. Ze bleef maar liefst zes weken op het eiland en ook nog eens die zes weken in hetzelfde hotel. Ze vertelde me dat het klimaat goed voor haar was. Goed voor de spieren en gewrichten. Ze deed het al jaren en ze kwam ook al die jaren in dit hotel. Ik durfde haar niet te vragen wat ze van het eten vond. Het deed er ook niet toe. De weken in de zon deden haar erg goed en ik zei tegen haar dat ik er best jaloers op was.

 

Gelukkig was het voor ons meestal ook een mini vakantie. Een goede mix tussen arbeid en rust. Een aantal keer trainen en af en toe een wedstrijd. Die wedstrijden waren altijd wel geinig. Je speelde negen van de tien keer tegen een andere Nederlandse amateurploeg die was neergestreken op het eiland. Er waren genoeg stapavonden, maar op een avond voorafgaand aan een wedstrijd was het meestal niet geoorloofd de kroeg of club in te duiken. Natuurlijk gebeurde dit alsnog en het mooie was dat je ook altijd spelers van de tegenpartij tegenkwam. De volgende dag stond je dan met een kegel en slaaptekort tegenover elkaar in het veld en was vaak een knipoog voldoende om de ander te laten weten dat hij gewoon rustig aan moest doen. Al had je er altijd spelers bij die net zo hard liepen als normaal. Ook de trainingen werden daardoor nog al eens hilarisch. Heel af en toe werd er een ingewikkelde afwerkvorm bedacht door de trainer. Een afwerkvorm met veel looplijnen en overnames. Dat was vragen om problemen.

 

Ook kon je je lelijk vergissen in een tegenstander. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren tijdens een trainingskamp met IJsselmeervogels in Spanje. De oefenwedstrijd was ergens op een afgelegen kunstgrasveldje met heel slechte verlichting. We moesten spelen tegen een plaatselijke club. We deden een uitgebreide warming-up maar de tegenstander kwam pas tien minuten voor aanvang van de wedstrijd het veld op druppelen. Ze dribbelden wat en schoten een paar keer op de keeper die zo dik was dat we niet konden geloven dat hij naar een bal zou duiken. Dus we dachten een relaxte wedstrijd tegemoet te gaan. Het leek onze spits Kwong Wah Steinraht een goed idee om maar gelijk de eerste minuut door te jagen op die keeper. Die haalde vervolgens de bal achter het standbeen en kapte Steinraht op sublieme wijze uit. De rest bleek ook bovengemiddeld te kunnen voetballen en we speelden ternauwernood met 2-2 gelijk.

  

Het zijn de herinneringen die boven komen drijven in de maand januari. Inmiddels is het voetbalseizoen al weer herstart. De trainingskampen zijn weer achter de rug en natuurlijk is er vooral erg hard getraind. De koudste weken moeten waarschijnlijk nog komen en ik moet denken aan de dame die ik toen sprak. Zou ze er nog steeds zitten? Toch wel lekker.


 Hits  1482 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2