VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Live

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

In 1991 maakte ik mijn debuut als verslaggever bij Radio Utrecht. Advendo '57 en Geinoord streden om promotie naar de 3e klasse. Ik weet niet veel meer van die wedstrijd, maar het internet vertelt mij dat het beide clubs dat jaar niet lukte om de stap omhoog te zetten.

 

Inmiddels, bijna 30 jaar later, doe ik naast mijn radiowerk ook wat voor televisie. Maar radio is nog steeds het allermooiste. Toen ik vorig jaar in mijn kelder een doos met elpees vond, besloot ik maar weer eens een goedkoop draaitafeltje aan te schaffen. Eén van de eerste plaatjes die ik daarop draaide, was een compilatie van hoogtepunten van de wedstrijd Ajax - Bayern München, in maart 1973 in de kwartfinale Europa Cup 1. Luisterend naar Theo Koomen wist ik ineens weer waarom ik radioverslaggever wilde worden.

 

Toen eind jaren '70 mijn cluppie SDC Putten naar het hoogste zaterdagniveau promoveerde, kwam op zeker moment (ik meen bij de thuiswedstrijd tegen Noordwijk) NCRV Radio Sport naar het knusse sportpark aan de Schoonderbeeklaan. Wie zal het geweest zijn? Jaap Bax? Wim van der Gaag? Ik weet het echt niet meer, maar ik weet wel dat ik met ogen op steeltjes bij de tafel met apparatuur stond te kijken. En eigenlijk wilde ik helemaal niet met mijn vrienden achter het vijandelijke doel gaan staan, wat ik anders altijd wel deed. Ik wilde zien hoe die NCRV-man zijn verslag deed.

 

Met SDC ging het snel bergafwaarts, en in de jaren '80 verdwenen mijn radio-ambities in de ijskast. Ik wilde gaan schrijven. In de archieven van clubblad De Spil zullen nog enkele van mijn pennenvruchten te vinden zijn. Na mijn actieve voetballoopbaan, als mijn pogingen op het voetbalveld die naam tenminste verdienen, was ook het schrijven voorbij. Ik ging studeren in Utrecht, en zou leraar worden.

 

Tot het moment dat een kennis mij attendeerde op de zojuist opgerichte lokale omroep in Utrecht, met de prachtnaam Domroep. Ze zochten nog mensen voor de sportredactie. Ik meldde mij aan en zat een week later al langs het veld van het roemruchte Elinkwijk. Het ging schijnbaar wel aardig, want na anderhalf jaar bij de lokale omroep als vrijwilliger te hebben gewerkt kon ik als free-lancer aan de slag bij de regionale omroep.

 

Daar merk ik na al die jaren nog steeds, week in-week uit, dat live radio maken het summum is voor een sportverslaggever. En het gaafste onderdeel daarbij is het live doelpunt. U moet weten, als voetbalverslaggever ben je van de 90 minuten die een wedstrijd duurt er hooguit 20 aan het woord. Doelpunten vallen doorgaans als een collega verslag zit te doen bij een andere wedstrijd, als er een plaat gedraaid wordt, of -en dat is het vervelendst- in het nieuws. Als iemand anders zijn praatje houdt of er muziek klinkt en er wordt bij mij gescoord, horen de mensen die naast mij op de tribune zitten mij in de microfoon tegen de regisseur zeggen: "doelpunt bij Bert." In de studio wordt dan direct geschakeld, ik word aangekondigd en mag mijn verhaal doen. Dat gaat meestal zo snel dat het gejuich op de tribune nog niet helemaal verstomd is.

 

Dat is anders als het doelpunt in reclame of nieuws valt: dat kan niet onderbroken worden. Dan kan het gebeuren dat de mensen naast me op de tribune mij ineens een doelpunt horen beschrijven, dat ze zelf vijf minuten geleden hebben gezien. Als je pech hebt is er tijdens die beschrijving net een blessurebehandeling aan de gang, en is de tribune volstrekt sfeerloos.

 

Hoe totaal anders is dat als je zelf bezig bent aan een flits en er valt dan een doelpunt. Vooral en bij voorkeur een belangrijk doelpunt. Ik herinner me een kampioenswedstrijd van DOVO, waarin Arne van den Berg de rooie Veenendalers vlak voor tijd op 2-1 schoot: DOVO kampioen. Mijn mooiste live goal van GVVV was zonder twijfel die van Dennis van Meegdenburg, de 0-3 in de legendarische bekerwedstrijd uit tegen Excelsior.

 

Ook de winnende van Kees Tol van Spakenburg, in de beslissingswedstrijd tegen GVVV in Volendam was er één die me na al die tijd nog helder voor de geest staat. En afgelopen zaterdag had ik er weer zo één. Rond tien over 5 gaf IJsselmeervogel Ali Akla de bal aan invaller Dylan Chiazor. Die stond een meter of 25 van het doel van Excelsior Maassluis, waar doelman Van Leeuwen iets verder voor stond dan goed voor hem was. Dylan zag het en toverde een onovertroffen keiharde boogbal uit zijn rechter... Hij daalde precies op tijd en bezorgde de Vogels een dikverdiende 1-0 zege.

 

En mij een onvergetelijke middag. Deze vijftien seconden, daar verslag van mogen doen, gewoon ongeremd uit je dak kunnen gaan bij een mooie goal. Dat is radio in optima forma. Een leukere vorm van sportverslaggeving bestaat er niet.


 Hits  1728 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2