Nieuws

Magreb '90 de perfecte soapserie

Nieuws
Derde divisie
Competitie

 

30 december 2017

In een soapserie lopen verschillende verhaallijnen door elkaar en er lijkt nooit een einde te komen aan alle verwikkelingen. En om de spanning voor de kijker erin te houden eindigt iedere aflevering in een cliffhanger, met als boodschap kijken naar de volgende episode. De voetbalclub Magreb '90, uitkomend in de Derde divisie zaterdag, is wat dat betreft een perfect onderwerp voor een feuilleton.

 

Het verhaal begint in januari 2016 met de arrestatie van Najim el H. in Turkije waar de voorzitter annex geldschieter van Magreb '90 met de club op trainingskamp is. De aanhouding geschiedde op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel. Turkije leverde El H. vervolgens uit aan Marokko. Ook de Nederlandse justitie had al eerder een appeltje geschild met El H. vanwege witwassen van criminele gelden uit drugshandel.

 

In juni 2017 kwam de belastingdienst op de proppen met een navordering van ruim zes ton euro. De naheffing ging over de periode onder voorzitterschap van El H. Magreb '90 heeft willens en wetens geen administratie bijgehouden van betalingen aan spelers, zo stelde de dienstdoende belastinginspecteur vast. Van die zes ton is inmiddels met aftrek van boete ruim de helft overeind gebleven, maar ook dat verlaagde bedrag hangt als een zwaard van Damocles boven de club.

 

Met dat somber perspectief voor ogen toonde Magreb '90 zich in juli bereid om met Jong Vitesse van plek te ruilen, waardoor er een iets evenwichtiger verdeling ontstond van de belofteteams van de BVO's over de Derde divisie zaterdag en zondag. Bijzonder was deze overstap wel. De switch van zondag naar zaterdag komt wel vaker voor, maar clubs dienen dan wel te starten in de vierde klasse. Maar nood breekt wet en de kritiek vanuit de Derde divisie zaterdag op het hoge aantal BVO's was fors. De KNVB toonde zich in ieder geval verguld met de ruil om aan die kritiek tegemoet te komen.

 

De Prins Clausbrug in Utrecht. Magreb '90 zou graag de competitie afmaken onder een andere naam. De SV Prins Clausbrug is daarbij een optie.
Foto: Wikipedia

 

In de maand december heeft de berichtenstroom niet meer stilgestaan. Eerst kwam voorzitter Tino Klein met de mededeling dat Magreb '90 de belastingnaheffing niet kan betalen en dat er twee opties zijn, beroep aantekenen, wat een maandenlange procedure inhoudt, of het faillissement aanvragen. Met Klein is iets bijzonders aan de hand. Zijn verbintenis met de politieke partij Forza staat op gespannen voet met het voorzitterschap van Magreb '90. Forza is een uitgesproken tegenstander van de bouw van moskeeën in Nederland en dat valt lastig te rijmen met een voetbalclub met een Marokkaanse achtergrond. Maar ondanks een bepaalde anti-stemming vanuit de club heeft Klein nog steeds de voorzittershamer in handen. Het clublid dat eiste dat Klein moest opstappen is zelfs geroyeerd.

 

Ondertussen hanteerde de KNVB wel de geldende licentieregels en legde Magreb '90 drie punten in mindering op omdat de club niet de vereiste drie spelers onder contract heeft. Voor 8 januari moet Magreb '90 aantonen dat die licentie-eis haalbaar is. Blijft Magreb '90 andermaal in gebreke, dan volgt er mogelijk opnieuw een puntenstraf en blijft er van het dit seizoen verzamelde puntentotaal misschien wel helemaal niets over.

 

Nog voor de kerstdagen ook een opwekkend bericht, of althans een poging daartoe. Penningmeester Mo Osrouti kwam met het nieuws dat er in ieder geval budget zou zijn om de spelers reiskostenvergoedingen te kunnen blijven betalen. Bovendien meldde Osrouti dat de club geen faillissement gaat aanvragen en in overleg met de KNVB de competitie onder een andere naam wil afmaken. SV Papendorp en SV Prins Clausbrug zijn daarbij opties. Papendorp is de thuisbasis van Magreb '90 en het in de weekeindes volstrekt doodse bedrijvenpark aan de zuidwest kant van Utrecht. De genoemde brug is de verbinding met de bewoonde wereld van het Kanaleneiland.

 

Of spelers nog de animo kunnen opbrengen voor Magreb '90 te spelen, staat nog maar te bezien. Die zouden maar één uitweg zien uit de ellende en dat is het faillissement van de club, waarna ze kunnen overstappen naar een andere club. Bij RTV Utrecht zei Omar Boukhari te verwachten dat Magreb '90 na de winterstop niet meer in actie komt. De aanvoerder, die al zes jaar uitkomt voor de Utrechters, liet verder weten zich door het bestuur aan het lijntje gehouden te voelen. Bij het informatieve gesprek met de selectie, dat eerst werd afgeblazen, maar in later stadium toch wel plaatsvond, waren slechts vijf spelers aanwezig.

 

Dus kijken maar weer hoe het verder gaat met Magreb '90. Het bestuur moet in ieder geval ook nog op zoek naar een nieuwe trainer. Jamal Yahiaoui, die in mei 2017 erin slaagde de club te behouden voor de Derde divisie, begon ondanks het ontbreken van vergoedingen vol goede moed aan een nieuw seizoen, maar kondigde voor het duel met Jong Almere City FC (16 december) aan dat dat zijn laatste wedstrijd zou zijn als trainer van Magreb '90. In het door Yahiaoui zelf opgestelde persbericht waarin hij zijn aanstaande vertrek bekend maakte, liet de coach blijken dat hij het de hoogste tijd vond zichzelf uit de soapserie te schrijven.

 

Tekst: Aad van der Graaf