Nieuws

Competitie hervat met gemankeerde clubs

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

12 januari 2018

De Tweede en Derde divisie hervatten dit weekeinde de competitie. Wie denkt dat alles weer gewoon normaal zijn gangetje gaat krijgen, heeft de berichtgeving van de laatste weken totaal gemist. Achilles '29 in de Tweede divisie en Magreb '90 in de Derde divisie zijn toch twee gemankeerde clubs.

 

Achilles '29 is door de rechter failliet verklaard en Magreb '90 hangt naar alle waarschijnlijkheid op termijn een soortgelijk vonnis boven het hoofd. De KNVB hoopt dat beide clubs wel het seizoen afmaken. Daar zou de bond dan lekker mee wegkomen zonder allerlei verwikkelingen op de ranglijst, zou besloten moeten worden om clubs uit de competitie te nemen. Maar het is wel de vraag met welk team Achilles '29 aan de aftrap zal verschijnen bij FC Lienden. Is het team nog wel representatief voor de Tweede divisie? Of wordt het matchfixing in een nog nooit eerder vertoonde vorm?

 

Achilles '29 was eerder dit seizoen tegen plaatsgenoot De Treffers nog een gedreven ploeg, die de Groesbeekse derby met 2-1 won.
Foto: Orange Pictures

 

Spelers met een gecertificeerd contract mogen naar een andere club. Boy van de Beek heeft al overschrijving geregeld naar De Treffers. Pikant in zijn geval, want naar de aartsrivaal van Achilles '29. De curator eist van De Treffers wel een afkoopsom. Diezelfde curator zal ook aan contractspelers die Achilles '29 wel trouw blijven iets moeten overmaken dat op een salaris lijkt. Er was al een achterstand in betaling van maanden en als die situatie voortduurt, zal geen speler nog trek hebben het zwart-wit gestreepte shirt aan te trekken. Die zijn de periode van list en bedrog meer dan zat.

 

Een staaltje liegen bracht de NRC  recentelijk naar buiten. Guyon Philips kwam na de gewonnen wedstrijd tegen De Treffers (4 november 2017) op de parkeerplaats maar vond daar zijn geparkeerde auto niet terug, een lease-auto van de club. Philips, die ook zijn salaris nog nooit op tijd had gekregen, kreeg een vermoeden en stelde de inmiddels afgetreden voorzitter Harrie Derks de vraag of het lease-bedrijf wel op tijd was betaald. "Dat is gebeurd", zo luidde het antwoord. Niet dus en het autobedrijf haalde gewoon zijn eigendom terug. De club had wel de afspraak gemaakt dat alle persoonlijke spullen in de auto bij de rechtmatige eigenaar terecht zouden komen en dat is wel keurig afgehandeld.

 

Magreb '90 heeft wel een nieuwe trainer aangesteld. Mo el Abdellaoui, in 2016 bij Magreb '90 nog weggestuurd vanwege tegenvallende prestaties, is de opvolger van de in december vertrokken Yamal Yahiaoui. Maar de Utrechste club heeft wel een hele rits schuldeisers aan de deur staan. De belastingdienst, die een bedrag claimt van ruim vier ton, staat vooraan in de rij. De club gaat die eis aanvechten en is van plan hangende de beroepsprocedure de competitie te vervolgen. Naar verluidt krijgen de spelers een reiskostenvergoeding. En dan is er nog De Dijk. Geen faillissement bij de Amsterdamers, maar wel onrust naar de toekomst toe, nadat hoofdsponsor Heino Braspenning de contacten had afgesneden. En Braspenning keert ook niet terug onder het kersvers aangetreden nieuwe bestuur, zo heeft de geldschieter laten weten. Wel komt Braspenning zijn verplichtingen van dit seizoen na. Maar of de spelers nog wel zo gemotiveerd zijn na alle commotie in de afgelopen maanden, staat maar te bezien.

 

Over naar clubs die geen andere sores hebben dan de ranglijst. In de Tweede divisie ontvangt koploper Katwijk nummer drie Kozakken Boys. Kunnen de Werkendammers de soeverein leidende Katwijkers iets minder soeverein maken? Alleen De Treffers haalde dit seizoen punten weg op de Krom (0-1). Kozakken Boys houdt in doelsaldo enigszins gelijke tred met Katwijk, maar leed wel drie nederlagen buitenshuis. Tot zover in het kort het voorafgaande van een topontmoeting op de Krom.

 

Nummer twee van de Tweede divisie is Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers zijn in een 'winning mood', want ze sloten de eerste helft van de competitie af met een serie van vijf driepunters. Ook tijdens het wintertrainingskamp toonde de ploeg van Pieter Mulders een gezonde gedrevenheid in de oefenwedstrijd met Capelle (5-1). De Koninklijke HFC, de hoogst geklasseerde zondagclub in de Tweede divisie op dit moment, is de tegenstander op de Middelmors. De Haarlemmers oefenden in hun traditionele nieuwjaarswedstrijd met oud-internationals, die met 2-5 wonnen. De 'Koninklijke' verloor ook een tweede oefenduel, dat hoofdklasser Ter Leede met 1-0 wist te winnen.

 

De topper in de Derde divisie is zonder enige vorm van discussie de clash tussen Jong Almere City FC en Spakenburg. De 'blauwen', die de ranglijst aanvoeren met een punt voorsprong, moeten naar het hol van de leeuw. De Almeerse beloften eindigden afgelopen seizoen vlak boven de rode streep in de Derde divisie. Spakenburg moest via de herkansing  afscheid nemen van de Tweede divisie. Als duo maken beide clubs op dit moment de meeste aanspraak om een stapje hoger te gaan voetballen. De rest van het veld volgt op eerbiedwaardige afstand. Het Yanmar Stadion aan de Competitieweg (what's in the name?) zal naar verwachting 'blauw' kleuren.

 

Onderin de Derde divisie maakt Spijkenisse een zwaar seizoen mee. De debutant staat op de voorlaatste plaats wat aan het eind van het voetbaljaar weer rechtstreekse degradatie zou betekenen. Het duel met Capelle kan een sleutelwedstrijd genoemd worden, want de tegenstander heeft veel van een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. Capelle loopt nog wel twee uitslagen achter. Het wordt nog inhalen tegen DOVO (10 februari) en het restant uitspelen (27 februari) van de bij 0-0 gestaakte wedstrijd tegen Magreb '90.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Katwijk - Kozakken Boys

Rijnsburgse Boys - Koninklijke HFC

Jong Almere City FC - Spakenburg

Spijkenisse - Capelle