Nieuws

Blunders bij Katwijk voeren de boventoon

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

14 januari 2018

KATWIJK - Alle tekenen wezen erop dat de wedstrijd op sportpark De Krom een boeiende confrontatie zou worden. Katwijk - Kozakken Boys was niet alleen een topper, er stonden ook twee aanvallend ingestelde ploegen tegenover elkaar. De intentie van aanvallend voetbal was er zeker, maar het spel leidde niet tot uitgespeelde kansen. De vele toeschouwers die op spektakel hoopten, kwamen letterlijk van een koude kermis thuis.

 

Over de volle negentig minuten amper kansen voor beide doelen. Kozakken Boys trok uiteindelijk aan het langste eind: 0-2. Voor rust leek het onwaarschijnlijk dat Kozakken Boys drie punten mee naar huis zou nemen. Katwijk was de bovenliggende partij. Na rust hielp de thuisclub Kozakken Boys in het zadel. Twee persoonlijke verdedigende foutjes in de Katwijk verdediging werden koelbloedig afgestraft. Verstokte Katwijk supporters repten nog wel over aanspraak maken op een gelijkspel, maar het is al zo vaak geconstateerd: de doelpunten tellen. Twee nul, duidelijke cijfers en die liegen niet. Weet ook Katwijk trainer Dick Schreuder. Maar hij kaatste de bal snel terug: "De stand van de ranglijst ook niet."

 

Jeffrey Nuland houdt controle over Kilian Berkhout.

 

Katwijk als nummer één en Kozakken Boys als nummer drie was vooraf al de kraker bij uitstek als openingswedstrijd na de korte winterstop in de Tweede Divisie. Op het veld allemaal topspelers. En welk onderdeel voerde gek genoeg de boventoon? De blunder. Beide trainers, Dick Schreuder namens Katwijk alsook Danny Buys van Kozakken Boys, waren het er na afloop over eens dat het voetballend tegenviel. Daar kon Buijs natuurlijk wel met leven, winst was het allerbelangrijkst. Met een grote glimlach liep de winnende trainer dan ook rond in de catacomben. Zijn ploeg pakte de volle buit. "We kwamen hier om te winnen en dat hebben we gedaan. De manier waarop had ik van tevoren iets anders in gedachten omdat ik had gehoopt en verwacht dat we wat meer aan het voetballen toe zouden komen." Dat dit niet gebeurde daar had Buijs wel een logische verklaring voor: "In een topwedstrijd krijg je weinig ruimte, je moet snel handelen en er wordt snel druk gezet."

 

Ondanks de nederlaag zat Schreuder zeker niet bij de pakken neer. "Vandaag waren wij, zeker aan de bal, niet goed. We speelden te snel de lange bal en dat hebben we na rust niet verbeterd", zo karakteriseerde de coach de afknapper voor hem en zijn spelers. "Maar we blijven hier rustig. Iedereen verliest wel eens een keer. Wat wij met Katwijk neerzetten is heel goed en daar ben ik heel tevreden over."

 

Vanaf de aftrap nam Katwijk het initiatief maar grote kansen vielen er niet te noteren. Marciano Mengerink, vaak de gevaarlijkst man bij Katwijk, lag volledig aan de ketting bij verdediger Sanny Monteiro. In eerste instantie kon Kozakken Boys zich niet onder de druk van Katwijk uit spelen. Het leek bij Kozakken Boy sachterin een beetje onwennig. Dat had misschien ook te maken met het feit dat in de winterstop afscheid is genomen van Wesley Pollemans en tijdens de warming-up ging het mis bij Quentin Jakoba. Jeffrey van Nuland en Sven van Ingen kregen het vertrouwen van trainer Buijs. In de beginfase kleine mogelijkheden aan Katwijk kant. Maar de doelpogingen van Mengerink konden keeper Arends niet verontrusten.

 

Buijs moest voor rust al twee keer (gedwongen) wisselen. Mahmut Sönmez en Leon Bot gingen geblesseerd naar de kant. De Kozakken-coach bleef daar erg nuchter onder: "Dat gaat snel, dacht ik alleen maar. Dit hoort ook bij voetbal." Dat Kozakken Boys een brede selectie heeft werd hierna snel duidelijk. Gaandeweg de eerste helft kwamen de Werkendammers steeds beter in de wedstrijd. Ahmed Mendes Moreira snelde een paar keer met zijn bekende snelle rushes langs Omar Hamdi, maar rondde die niet doeltreffend af. Ahmed El Azzoutti timede verkeerd op een voorzet Moreira, met als gevolg een logische 0-0 tussenstand.

 

Intiem Kozakken-feestje.

 

Ook na rust meer boeiend dan goed voetbal. Lukte het Katwijk voor rust nog wel een paar keer om via het middenveld voetballend gevaarlijk te worden, na de spelhervatting lukte dat niet meer. Gedwongen door het spel van Kozakken Boys werd veelvuldig de lange bal gehanteerd. Kozakken Boys zette Katwijk op eigen helft al onder druk en liet daarbij bewust Katwijk rechtsback Bennie van Noord de spelopbouw verzorgen. Met Van Noord eenmaal aan de bal werd er door Kozakken Boys collectief druk gezet. Een bewuste keuze volgens Buijs: "We wilden hun wat meer over hun rechterflank dwingen en daarvan uit druk zetten en dan hadden wij de as ook wat beter bezet, dus toen ging het een stuk beter."

 

Katwijk kreeg steeds minder grip op hun tegenstander. Dat de winst uiteindelijk naar Werkendam ging, had de koploper aan zichzelf te wijten. Katwijk hielp Kozakken Boys op het paard met twee verdedigende blunders. Na een dik uur werd de wedstrijd onderbroken. Grensrechter Assili kon niet verder vanwege een spierblessure en werd vervangen door vierde 'man' Shona Shukrula. Dit duurde enige minuten en direct na die onderbreking scoorde Kozakken Boys. Op een ingooi van Kozakken Boys werd slecht geanticipeerd door de Katwijk verdedigers waarna El Azzouti de kans kreeg om de bal langs Kieboom te schieten (0-1). Niet veel later aan de andere kant nog een grote mogelijkheid voor Mengerink maar die zat na rust, evenals vele medespelers, niet meer in de wedstrijd en liet de mogelijkheid onbenut.

 

Schreuder wilde de laatste twintig minuten alsnog de wedstrijd doen kantelen. Hij kwam met een driedubbele wissel. Middenvelders Stefan Plat en Mark de Loor werden vervangen door Damiano Schet en Frank Tervoert. Voor verdediger Omar Hamdi kwam Raoul Esseboom binnen de lijnen. "Meestal wissel ik anders, ik houd liever één wissel achter de hand", verklaarde Scheuder na afloop. "Nu dacht ik door die achterstand 'wissel drie keer' en ga gewoon iets anders proberen. Uiteindelijk heb je de stand van de competitie een beetje in de rug. Je kunt wat risico nemen, waardoor je ook met twee of drie nul kunt verliezen. Met zo'n wissel moet je ook een beetje geluk hebben."

 

Kozakken-doelman Richard Arends wint het in de lucht van Robbert Susan.

 

Katwijk dwong dat geluk duidelijk niet af. Drie minuten na de alles of niets wissel de tweede verdedigende blunder. Esseboom, koud binnen de lijnen, greep halfslachtig in en dat moet je nooit doen met de gevaarlijke Moreira in je rug. Als een sluipmoordenaar besliste hij dan ook de wedstrijd (0-2). Schreuder: "Dat is gewoon niet goed verdedigd, weet Raoul zelf ook. Wij wilden het gevaar Moreira beteugelen en dan maakt hij juist de fout." Schreuder had weinig krachtsverschil gezien en weet de nederlaag louter aan de twee verdedigende blunders. "Je weet dat je in een topwedstrijd weinig kansen krijgt. Diit waren in mijn ogen ook geen kansen, want wij hebben ze gewoon aan hun gegeven en zij hebben dat goed uitgepakt."

 

De nieuwe nummer twee Kozakken Boys heeft de achterstand teruggebracht naar zes punten. Is de competitie daarmee gered? Schreuder lachend; "De competitie is nog zo lang. Je kunt nog eenenvijftig punten halen. Maar als wij vandaag wel hadden gewonnen was ik nog steeds van mening dat zij niet ver weg zouden zakken. Vorig seizoen is Kozakken Boys ook na de winter heel sterk teruggekomen."

 

Buijs nam het bedankje dat de competitie gered was met dank in ontvangst en was in woorden ook lief voor de tegenpartij. "We hebben de competitie zeker weer spannend gemaakt. Ik snap ook wel dat Katwijk zegt dat als zij vandaag wel hadden gewonnen de competitie nog steeds niet beslist is. Het ging mij erom indien zij met twaalf punten voorstaan en dat met een selectie die Katwijk heeft die voorsprong niet zo snel meer zouden weggeven. Nu is het zes punten en als Katwijk volgende week nog eens verliest dan is de competitie helemaal weer spannend." Die hoop was duidelijk de vader van de wens van de gedachte, de glimlach en de ondertoon verraadde echter dat Buijs dat niet allemaal meende.

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures