Nieuws

Spakenburg zit op een warme zetel

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

14 januari 2018

ALMERE - Spakenburg heeft door een verdiende 1-4 zege op medetitelkandidaat Jong Almere City FC een voorzet genomen op promotie naar de Tweede divisie. In het Yanmar Stadion in Almere waren de mannen van trainer John de Wolf vooral in de eerste helft een maatje te groot voor de jongens van trainer Ivar van Dinteren.

 

Spakenburg had voorafgaande aan deze wedstrijd één punt voorsprong en die voorsprong is nu dus opgelopen tot vier punten. De eerstvolgende achtervolgers, Quick Boys en Jong FC Groningen, door De Wolf aangegeven als een gevaarlijke outsider, staan al op een afstand van negen punten. Alleen wilde De Wolf nog niets weten van een eventueel kampioenschap. "Het is voetbal en daarin kunnen de gekste dingen gebeuren. Laat ons eerst maar normaal blijven doen."

 

Het was even wennen voor de supporters van de Blauwen. Normaal wordt de A27 naar de bekende tegenstanders richting het zuiden genomen, maar nu moest men voor het eerst over die weg naar het noorden en via de Stichtse Brug de Flevopolder in. Dat werd wel met een armada van zeven bussen vol jeugdspelers gedaan en die zorgden in de thuishaven van Almere City voor veel sfeer en veel blauwe rook. Direct dus als eerste wedstrijd na de winterstop een heuse topper in de Derde Divisie.

 

James Efmorfidis mist de bal door een sliding van Guido van Rijn.

 

Almere City FC timmert met steeds meer zelfvertrouwen aan de weg en neemt in de Jupiler League een prominentere rol in dan voorgaande jaren. Maar ook Jong Almere City FC laat met een periodetitel op zak van zich spreken en was zelfs een aantal wedstrijden koploper. Alleen heeft men te maken met Spakenburg en juist die club wil wel heel graag terug naar de Tweede divisie en heeft daar wat meer middelen voor. Zo kon De Wolf en zijn manschappen zich terugtrekken voor een trainingskamp in het warmere Spanje. "We hebben daar lekker kunnen werken en zijn als ploeg weer dichter naar elkaar gegroeid." De ontspannen De Wolf vond het ook geen bezwaar om nu direct met zo'n belangrijke wedstrijd te beginnen: "Iedereen weet nu waar het om gaat. Ze moeten er direct staan, want hier valt wat te verdienen."

 

Na de eerste wat stroeve vijf minuten, waarin de thuisploeg een aantal aardige technische staaltjes liet zien, nam Spakenburg het heft in handen. De fysieke kracht van de Blauwen kwam al na acht minuten naar boven. Na een corner van Kees Tol, volgend seizoen niet meer in het shirt van Spakenburg, kon aanvoerder en centrale verdediger Barry Beijer bij de tweede paal boven iedereen uitkomen en gaf koppend doelman Mike Grim geen kans: 0-1. Twee minuten later was het weer raak. En weer leverde Tol de assist. Aangespeeld vanuit het middenveld zocht hij de vrijheid aan de linkerkant en zag goed dat Tom Oostinjen naar hem toekwam. Oostinjen werd op maat en op tijd aangespeeld en kreeg daarna alle tijd van de wat apathisch toekijkende Almeerse verdedigers om de bal goed mee te nemen en in de verste hoek raak te schieten: 0-2.

 

De keuze om naast Tol nu Philip Ties als diepste spits te laten spelen werkte prima. Tom Oostinjen en Jasper Waalkens vulden de vleugels in en op het middenveld is er nu een plaats voor de van een hinderlijke blessure herstelde Giovanni Gravenbeek. Gravenbeek groeide met de minuut in deze rol en werd door velen zelfs als de beste man van het veld gezien. De Wolf was ook heel tevreden over zijn middenvelder. "Hij sukkelde heel lang met een blessure. Maar steeds zei hij dat we ons niet ongerust moesten maken en dat hij er na de winterstop zou staan. Nu zie je waar dat toe kan leiden. Maar hij was niet de enige die goed speelde. Als ploeg hebben we toch een top eerste helft gespeeld."

 

Sten Vreekamp (links) en Nicky van Hilten testen elkaars snelheid.

 

De vroege voorsprong van Spakenburg had een verlammende werking op de jonge spelers van Almere City. Even was er een opleving via Sherjill Mac-Donald, na matig ingrijpen van Ties, maar zijn inzet ging over. Maar Van Dinteren en laatste man Tarik Evre waren constant in gesprek over de manier waarop men Spakenburg moest bespelen. Ze konden er op dat moment geen verandering in krijgen en zagen tot hun verbijstering dat hun teamgenoten veel te veel ruimte aan hun tegenstander lieten en juist dan is Tol op zijn best. In de 19-de minuut kreeg de topscorer alle vrijheid. Hij deed alles met de bal wat voetbal zo mooi maakt en wist doelman Mike Grim voor de derde keer te passeren: 0-3.

 

Na een half uur weer een kans voor de thuisploeg. Achille Vaarnold zocht de combinatie met James Efmorfidis, maar die vond de op tijd uit zijn doel gekomen Leon ter Wielen op zijn weg. Voor Efmorfidis was het niet lang daarna einde wedstrijd. Na een ongecontroleerd duel moest de middenvelder, net een contract getekend tot zomer 2020, na een lange blessurebehandeling per brancard van het veld. Het leverde acht minuten blessuretijd op en juist aan het eind van die tijd sloeg Spakenburg voor de vierde keer toe. Oostinjen zag Ties de diepte ingaan en wist zijn spits op juiste wijze aan te spelen. Nu kreeg Ties ook wel alle ruimte van Faris Hammouti en Evre en was er voor de arme doelman Grim ook geen houden meer aan: 0-4.

 

Tom Oostinjen slaakt een vreugdekreet na zijn treffer (0-2 voor Spakenburg). Kees Tol, de man van de assist, komt aangevlogen.

 

Met deze stand leek de tweede helft een formaliteit, maar het siert de jonge ploeg van trainer Van Dinteren dat er niet bij de pakken werd neergezeten. Ineens was er weer jong allure en toonde de ploeg aan dat zo'n hoge klassering niet voor niets bereikt is. Alleen blijven het jonge honden die het tegen ervaren en fysiek sterke spelers als die van Spakenburg niet gemakkelijk hebben. In de 51-ste minuut kwam er wel een beloning voor deze verbeterde instelling en veldbezetting. Khalid Tadmine zorgde voor de 1-4 stand. Er kwam nog meer vuur in het spel van de thuisploeg, maar het sterke verdedigingscentrum van Spakenburg met Barry Beijer en Tom van der Neut gaf verder geen krimp. Hoe mooi sommige acties van Mac-Donald en Kenneth Aninkora ook leken, ze leverden niet het verwachte rendement op. De aanvalsacties van De Blauwen waren gevaarlijker, maar Tol stuitte op Grim en Ties kopte geheel vrij de bal naast het doel. Het bleef dus 1-4 en Spakenburg als koploper nu zitting nemen op de hot seat.

 

Almere City-trainer Van Dinteren was direct na de wedstrijd vertrokken en kon niet om commentaar gevraagd worden. De Wolf was wel beschikbaar en was natuurlijk prima in zijn hum. "Iedereen denkt dat we het met Spakenburg maar even gaan doen. Alleen vergeet men dat we met deze groep pas vijf maanden aan het werk zijn. Het is een geweldige groep met veel mogelijkheden. We zijn dus een tijd bezig geweest om de juiste samenstelling te vinden. Daarnaast moesten we ook een hechtere groep worden en dat is zeker in het trainingskamp ook gelukt. Ja en dan is ook nog Gravenbeek weer fit. Dat we in de tweede helft niet zo scherp meer waren, neem ik maar voor lief. Dat zie je vaak gebeuren bij ploegen die een grote voorsprong hebben. We staan nu vier punten voor en dat voelt op dit moment wel erg lekker."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures