Nieuws

GVVV weet zich geen raad met Koninklijke HFC

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

21 januari 2018

VEENENDAAL - Zeggen dat GVVV zich heeft laten verrassen door de Koninklijke HFC (0-1) is overdreven. Van verrassen is sprake als een laag geklasseerde ploeg een veel hoger op de ranglijst staande tegenstander weet te verslaan. Maar die vlieger gaat dit keer niet op, omdat de Haarlemmers zelf een prima rol spelen in de top van de Tweede divisie.

 

De verrassing lag dit keer in het feit dat het GVVV maar niet lukte om van een numerieke meerderheid te profiteren. Na een half uur moesten de gasten namelijk verder met één speler minder. Doelman Gerard van Rossum bracht de doorgebroken GVVV-spits Jeremy de Graaf net buiten het strafschopgebied ten val. Scheidsrechter Mulder kon niet anders doen dan de rode kaart trekken. Hierdoor moest veldspeler Tim van Soest zijn plaats afstaan aan reservedoelman Tom Boks. Een uur had GVVV nog om het verschil te maken, maar de ploeg van trainer Niek Oosterlee speelde in een te laag tempo en maakte vele verkeerde keuzes. Toen de Haarlemmers ook nog eens in de tweede helft op een 0-1 voorsprong kwamen, werd het bij GVVV van kwaad naar erger en leverde in de slotfase de opkomende frustraties zelfs aanvoerder Roy Terschegget zijn tweede gele kaart op, waardoor ook hij mocht vertrekken.

 

Doelman Gerard van Rossum gaat Jeremy de Graaf ten val brengen en krijgt voor die actie de rode kaart.

 

Vooraf werd aan beide kanten gesproken over de afwezigen. Bij GVVV ontbraken Rodney Hofman, Wouter Bonke en Robin Mulder vanwege blessures, terwijl Bart Hulsbos de laatste wedstrijd van zijn schorsing uitzat. Bij Koninklijke HFC hadden Gertjan Tamerus en Kevin de Visser zich ziek moeten afmelden en was Wessel de Boer geschorst. Voor Ted Verdonkschot betekende dat een gemis van de as van zijn team, terwijl Oosterlee nog wel een meevaller in deze wedstrijd had. Hij kon weer beschikken over zijn spits Jeremy de Graaf (terug van ziek geweest).

 

In het eerste half uur was het duidelijk te zien dat beide ploegen zoekende waren en de vaste patronen misten. GVVV zocht waar mogelijk de ruimte voor de snelle De Graaf, terwijl Koninklijke HFC zijn linies kort op elkaar liet spelen en via spits Kevin Sterling er snel wilde uitkomen. Na een 0-2 nederlaag in de competitie en daarna een 1-0 nederlaag voor de beker had Verdonkschot voor deze tactiek gekozen. "We blijven toch wel ons vertrouwd spel spelen. Dat kennen de spelers en daar moet je ook niets aan veranderen. Maar aan de zijkanten zullen ze iets verder terug moeten", zo verklaarde de naar IJsselmeervogels vertrekkende trainer zijn strijdplan.

 

Het bleef in die eerste dertig minuten van beide kanten bij proberen. Niet dat er geen kansen kwamen. Zo schoot Van Soest namens Koninklijke HFC net naast en kopte Laurens van der Voort voor GVVV snoeihard net langs de verkeerde kant van de paal. De grootste mogelijkheid kreeg De Graaf in de 28-ste minuut toen hij na een fout in de verdediging van de gasten vrije doorgang richting doel kreeg, maar hij schoof de bal naast de verste paal. Twee minuten later kreeg De Graaf weer alle vrijheid, die dus door doelman Van Rossum op onreglementaire wijze werd ingedamd. Even had invaller doelman Boks moeite om in de wedstrijd te komen, maar toen een paar slippertjes geen tegendoelpunt hadden opgeleverd kwam hij beter uit de verf. GVVV had in de tussentijd wel druk op het doel van Koninklijke HFC maar kon verder niet echt gevaarlijk worden.

 

Roy Castien, vaak belangrijk voor Koninklijke HFC.

 

In de rust had Verdonkschot zijn ploeg beter aangepast aan de ontstane situatie. Zo werd er in een 4-4-1 formatie gespeeld en was er een belangrijke rol voor de middenvelders Daniël van Son en Roy Castien weggelegd. Zij moesten zo snel mogelijk de eenzame Sterling in de spits bijstaan. Niet GVVV, maar Koninklijke HFC deed aanvallend snel van zich spreken. In het eerste kwartier kreeg Sterling drie keer de kans om doelman Johan Jansen te testen, maar die gaf toen geen krimp op de schoten van de spits. Aan de andere kant was er weer een kans voor De Graaf, maar ook die ging naast. De druk van GVVV nam toe maar daarmee ook de onverzettelijkheid van de gasten. Vooral de verdediging met de uitblinkende André Morgan stond als een huis.

 

Nu kon GVVV ook niet voor een echte code rood zorgen en wordt er in Veenendaal geen gas gewonnen voor een aardbeving. Het Haarlemse huis bleef dus moeiteloos overeind en hing een verrassing juist aan de andere kant in de lucht. Trainer Oosterlee had dat op de bank ook zo ervaren. "Ik dacht er wel steeds aan. Het lukte ons maar niet en dan moet je er niet van opkijken dat het hen wel een keer lukt", keek de coach terug op die fase. Het voorgevoel van Oosterlee kwam in de 74-ste minuut tot waarheid. Na een vrije trap van Van Son kon Castien met een slim kopballetje de te laat uit zijn doel komende Jansen verrassen: 0-1.

 

Roy Terschegget zet een tackle in op Kevin Sterling en de aanvoerder van GVVV ontvangt voor die actie een gele kaart.

 

Toen had GVVV nog een kwartier om de achterstand te repareren, maar de Veenendalers hadden gewoon hun dag niet. In de 83-ste minuut had het zomaar erger kunnen worden. Castien brak aan de linkerkant door de GVVV verdediging en kon de inkomende Van Son op tijd aanspelen. Die had echter te veel tijd nodig waardoor doelman Jansen nog kon redden. Oosterlee kon alleen maar met aanvallende wissels hopen op een ommekeer. Simon Brouwer, Mohammed Ajiach en Caifano Latupeirissa kwamen in het veld, maar ook zij namen geen doelpunten mee vanaf de bank. In de slotfase dus nog een tweede gele kaart voor aanvoerder Terschegget die snelle Van Son torpedeerde. De stand bleef 0-1 en Koninklijke HFC had zijn revanche en deze zege was zeker niet gestolen.

 

Uitblinker Morgan kon zijn geluk niet op. "We hebben ons in de tweede helft niet massaal in de eigen zestien laten terugzakken. We bleven ze ver genoeg van ons doel opvangen en ik kon zelfs een paar keer verdedigend optreden bij de middenlijn. Deze zege is wel heel erg lekker." Verdonkschot sprak ook van de verdienste van een hecht team. "Iedereen is tot het uiterste gegaan. Dat was ook nodig toen we een uur met een man minder moesten spelen. We kunnen nu zelfs naar de vierde plaats stijgen."

 

Oosterlee was over zijn eigen team niet zo te spreken, maar had wel respect voor de manier waarop zijn tegenstander had gespeeld. "Ze stonden als team heel goed, maar dat doet niets af aan het feit dat wij de numerieke meerderheid toch beter hadden moeten uitspelen. We hebben deze nederlaag dan ook geheel aan onszelf te wijten. We waren niet scherp genoeg in de duels en we konden over de vleugels nauwelijks voor gevaar zorgen. Maar een geluk voor mij is dat de spelers dit zelf ook weten."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures