Nieuws

Katwijk in goede doen is een klasse apart

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

21 januari 2018

BARENDRECHT - Ooggetuigen van het duel tussen Barendrecht en Katwijk konden weer op huis aan met één conclusie: de Katwijkers blijven een voorname kandidaat om aan het eind van het seizoen bovenaan te eindigen. De vv Katwijk heeft ook nog maar één serieus te nemen concurrent over, te weten Kozakken Boys.

 

Het waren ook uitgerekend de Werkendammers die bij de hervatting van de competitie Katwijk met de zeperd van een 0-2 nederlaag afscheepten. Voor de laatste speeldag staat Katwijk - Kozakken Boys geprogrammeerd. Pikant, mocht die wedstrijd dan nog van belang zijn. Maar als Katwijk daar iets over te zeggen heeft, is dat uiteraard niet meer het geval. Dick Schreuder kan het allemaal gestolen worden die verhalen over een kampioenschap. "Alle ogen zijn op ons gericht, maar de competitie is nog lang", houdt de Katwijk-coach steeds dat bootje af voor iedereen die het maar horen wil. "Verliezen tegen Kozakken Boys was onnodig en daarom zo teleurstellend. En dan weet je dat Barendrecht ook een goede ploeg heeft. Om die reden had ik voor vandaag voor iets meer power in de ploeg gekozen. Daarom ben ik heel blij en vind ik het hartstikke knap dat we hier met 1-4 hebben gewonnen. Dat doen er hier niet veel."

 

Raoul Esseboom omarmt Danny Monster.

 

De zorgen bij Katwijk waren gestoeld op de uitslagen die Barendrecht had weten in te boeken. Bij de aftrap had Barendrecht van de laatste zeven duels er zes gewonnen en moest de ploeg van Adrie Poldervaart in die reeks alleen buigen voor (daar zijn ze weer) Kozakken Boys. Maar zorgen zijn er om de wereld uit te blazen. Met dat idee gingen de in het blauw gestoken Katwijkers van start. Meteen werd duidelijk dat Robbert Susan een sterk aanvallende rol had toebedeeld gekregen, in de praktijk een soort schaduwspits van puntspeler Marciano Mengerink. Steven Angulo Sanchez en Damiano Schet completeerden de aanvalslinie. Het duurde nog geen vijf minuten of Katwijk had een voorsprong te pakken. Susan startte vanaf het middenterrein een rush en het enige dat de Barendrecht verdedigers konden verzinnen was achteruitlopen. Niemand die het gokje waagde om Susan aan te pakken en dus verkeerd gegokt, want de Katwijk-aanvoerder zei dankjewel bij zoveel medewerking (0-1).

 

Barendrecht gunde zich weinig tijd om te herstellen van deze tik op de neus. Tim Eekman dwong doelman Ricardo Kieboom tot actie en de thuisclub ging een fase in met goed en ook aantrekkelijk voetbal, waarin Katwijk op zijn tellen moest passen. Na een kwartier gebeurde dat toch onvoldoende. Linksback Yorik van Deelen drong door tot de achterlijn en legde de bal op maat terug op Joey Jongman, die na een kapbeweging de gelijkmaker liet aantekenen. Kieboom wist de doelpoging slechts te toucheren. De naam Jongman ging toen zeker volop rond. Jongman stapt na zes seizoenen Barendrecht over naar Katwijk. Discussies over middenvelder Jongman gaan ver met vragen als Wat gaat Jongman daar dan doen? Welke rol krijgt hij? De belangrijkste rol is goed voetballen en dat kan Jongman, met 27 jaar in de kracht van een voetballeven. Bij Katwijk geldt regeren is vooruitzien. Paul de Lange is op het middenveld nu nog heel belangrijk, maar daar gaan de jaren (36) toch tellen. "We hadden Joey al langer in beeld, maar ja, hij had een contract", liet technisch manager Cees Bruinink weten.

 

Jeffrey Aarts pakt Marciano Mengerink stevig aan.

 

Barendrecht gaat Jongman met zijn altijd aanwezige drive en fijne passing missen, maar heeft in Delano a Cohen, die terugkeert naar de Bongerd, voor komend seizoen al een potentiële opvolger binnen. En dan hoopt Barendrecht vurig dat Danny Monster blijft. Die liet in de eerste helft zien wat een ploeg aanjagen is, naast zijn taak om ook Susan in te perken. Barendrecht werd op een gegeven moment misschien wel iets te enthousiast met zeven, acht man voor de bal uit. Daarmee kreeg Katwijk toch wel heel veel ruimte voor de tegenstoot. Maar daar kwamen de Katwijkers nog niet aan toe. De Barendrecht-verdediging onder leiding van Max van Dijk en Jeffrey Aarts stond pal en Katwijk was ook slordig soms in de voortzetting. Maar dat had ook alles te maken met de manier waarop Barendrecht van zich afbeet. Het was de thuisclub die de kansen kreeg. Jongman schoot een keer over en Eekman (uit de draai) testte de lenigheid en het reactievermogen van Kieboom. Dat Katwijk toch ging rusten met een 1-2 voorsprong, had de ploeg te danken aan de individuele klasse van Sanchez. Eekman kon even het rappe voetenwerk niet volgen en ook doelman Marc van Splunter was daarna kansloos.

 

Bennie van Noord zet Joey Jongman onder druk.

 

In deel twee heeft Katwijk laten zien strak in zijn vel te zitten, tegen alle vermoedens in dat dat mogelijk niet het geval zou zijn. De taak van power en rust brengen in de ploeg zat er na de eerste helft op voor De Lange en zijn vervanger was Mark de Loor, meer van het verfijnde lichtvoetige spel. De opdracht aan Katwijk was hoog druk zetten en dat gebeurde ook. Barendrecht kwam daar aanvankelijk nog wel een paar keer onderuit, maar gaandeweg werden de lichtpuntjes (lees: mogelijkheden op 2-2) zwakker en zwakker. Katwijk bepaalde het tempo (hoog) en op welk gedeelte van het veld (dat van de tegenstander) het voetbal plaatsvond. En Katwijk in goede doen, zonder veel fouten te maken, is van aparte klasse. De Katwijkers grendelen het middenveld af en het wachten was op hun derde doelpunt.

 

Sanchez was van kwikzilver, ongrijpbaar dus voor zijn tegenstanders. Mengerink daarentegen bleef worstelen voornamelijk met zichzelf. Maar je bent topscorer of niet. Bij zijn eerste serieuze kans - de verdediging van Barendrecht stond gapend wijd open - haalde Mengerink toch zijn gram (1-3). Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Als sluitstuk ging Aarts opzichtig in de fout, waarna Sanchez de gelegenheid kreeg te kiezen bij welke vrijstaande ploeggenoot hij zijn voorzet zou afleveren. Het werd Kilian Berkhout, die zijn eerste goal maakte in Katwijkse dienst. De invaller verdiende daarmee een extra stevige knuffel van zijn trainer.

 

Bij Barendrecht viel er weinig te knuffelen na afloop. "Voor rust gaven we de goals wel erg makkelijk weg en na rust hebben we ons spel niet meer kunnen spelen. Katwijk zette druk, stond positioneel beter en dan lijkt het simpel", blikte Poldervaart terug. "We hebben laten zien dat we met Katwijk kunnen wedijveren, maar negentig minuten vragen om meer te doen dan we kunnen doen. Dan doen we ook niet wat we afgesproken hebben en daarmee doen we onszelf tekort." Klachten dus na een momentopname, maar over de hele linie heeft Barendrecht weinig reden tot klagen. De club zit niet al te hoog in de boom waar het gaat om spelersbudgetten. Niettemin heeft Barendrecht wel alle jaren van de topklasse meegemaakt plus ook de seizoenen tot nu toe in de Tweede divisie. HHC Hardenberg is de andere zaterdagclub die dit 'diploma' kan tonen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures