Nieuws

Katwijk weigert Achilles '29 achterna te gaan

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

26 januari 2018

Katwijk zette donderdag 25 januari het eigen huis open voor een benefietwedstrijd ter eerbetoon aan teammanager Sander Molenaar die in een gevecht gewikkeld is tegen die beruchte ernstige ziekte. Bij zo'n gelegenheid komt het accent volledig te liggen op het emotioneel menselijk aspect en hoe moeilijk is het dan om een paar dagen later de knop weer om te draaien? Op bezoek komt Achilles '29.

 

Ook deze normale competitiewedstrijd zal omgeven zijn door sentimenten, maar die liggen op het sportief-zakelijke vlak. In mei 2013 speelden beide clubs om de algehele landstitel bij de amateurs. Rond de finale speelde de discussie of Katwijk en Achilles '29 zouden ingaan op het aanbod van de KNVB dat beide clubs onder verlichte eisen konden overstappen naar de Eerste divisie. Na lang wikken en wegen besloot Katwijk zijn beurt voorbij te laten gaan.

 

De toenmalige clubvoorzitters Wim Guijt (Katwijk) en Harrie Derks (Achiles '29, rechts) stonden in 2013 met hun club voor de keuze, overstappen naar de Eerste divisie of niet. Achilles '29 ging over, Katwijk bleef in de topklasse. Guijt legde zijn functie neer in oktober 2014. Hij kreeg de discussie over hoe verder met Katwijk niet afgerond. Derks vertrok bij Achilles '29 in november 2017. De club verkeerde in grote financiële nood.
Foto: Orange Pictures

 

Achilles '29 had er wel oren naar om op basis van een tweejarige pilot aan de slag te gaan in het betaalde voetbal. De verlichte eisen bleken bij voortschrijdend inzicht zo zwaar als een molensteen. Daarbij heeft ook de KNVB een weinig koninklijke rol gespeeld. De bond heeft de club, die bereid was het Zeister piramideplan in te vullen, compleet aan zijn lot overgelaten, maar was er steeds als de kippen bij om Achilles '29 met boetes en puntenaftrek aan licenties te herinneren. En daarnaast trok de kostbare spelershuishouding een zware wissel. De club rekende zich veel rijker dan die in werkelijkheid was. Achilles '29 bouwde in vier jaar tijd een miljoenenschuld op. Afgelopen seizoen volgde ook nog eens degradatie en begin dit jaar hoorde de club de rechter het faillissement uitspreken over de BV Achilles '29. Daaronder vallen de eerste elftalselectie, het belofteteam en het eerste vrouwenteam.

Hoe ernstig terug bij af kun je zijn en Katwijk zal zich gelukkig prijzen met de eigen beleidskeuze in 2013. Die keuze was gebaseerd om via een stappenplan verder door te groeien naar een topamateurvereniging voor langere tijd. De Katwijkers lieten zich dus zeker niet meevoeren in de euforie van de behaalde landstitel. Argumenten om nee te zeggen tegen de KNVB waren de tijdsdruk, onzekerheden hoe de Eerste divisie zich zou ontwikkelen in licentie-eisen (saneringsplannen?) en het tempo in veranderingen op sportief en organisatorisch vlak. En hoe betrekkelijk alles is, ondervond Katwijk in 2014 toen de club als regerend landskampioen rechtstreeks degradeerde naar de hoofdklasse.

 

Dat bedrijfsongeval was een jaar later gerepareerd en in 2016 miste de ploeg van Dick Schreuder op de laatste speeldag de titel in de topklasse, maar plaatste zich wel vanzelfsprekend voor de nieuwe Tweede divisie. Na een eerste aanloopjaar (derde plaats) heeft Schreuder dit seizoen met zijn team van meet af aan de ranglijst aangevoerd. Kozakken Boys, nu de hevigste concurrent, stond na de eerste periode maar liefst vijftien punten achter de Katwijkers. Op De Krom is het idee van betaald voetbal nooit definitief afgezworen, maar Katwijk weigert wel Achilles '29 achterna te gaan op de manier waarop die club zich heeft vertild aan de eigen ambities en ook het bijbehorende eisenpakket. In de huidige krachtsverhoudingen heeft Katwijk de overhand. Eerder dit seioen wonnen de oranjehemden in Groesbeek afgetekend met 1-4.

 

Eerder dit seizoen miste Yordi Teijsse tegen Spakenburg nogal wat kansen. Mede daardoor was Quick Boys een maatje (0-3) te klein.
Foto: Orange Pictures

 

Lekker bezig, was de conclusie nadat Spakenburg met 1-4 nummer twee Jong Almere City had afgedroogd. Om een week later zelf in de hoek gezet te worden door ODIN '59, let wel de huidige nummer twaalf van de Derde divisie. En dat terwijl de Heemskerkers op 21 oktober een heldere waarschuwing hadden afgegeven aan de 'blauwen' met een 1-0 overwinning die pas in de slotminuut gestalte kreeg. Op de Westmaat had Spakenburg nog ruim een half uur de tijd om de 1-2 achterstand te repareren, maar het leek werkelijk nergens naar wat de koploper liet zien. Dat moet dus beter tegen Quick Boys, de ploeg die zijn vorm heeft gevonden na het ontslag van Jan Zoutman. Nu gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat de resultaten tegen de laagvliegers Spijkenisse (3-1), ACV (2-4) en ONS Sneek (7-0) tot stand kwamen. Maar met Yordi Teijsse (acht keer raak in genoemde duels) draait de productie op volle toeren. Quick Boys meldt zich bij winst op de Westmaat definitief als titelkandidaat. Eerder dit seizoen zette Spakenburg op Nieuw Zuid de verhoudingen scherp (0-3) neer.

 

Gezien hun lange geschiedenis hebben beide ploegen elkaar niet zo vaak ontmoet. Sinds de invoering van de eerste klasse (1970) kruisten de clubs elkaar negentien keer. In dat overzicht is er evenwicht met elk acht overwinningen. Verder terug in de historie kwamen Spakenburg en Quick Boys elkaar slechts sporadisch tegen, in regulier competitieverband in 1967-68 en in de nacompetitie om het landskampioenschap in de jaren 1962 (Quick Boys landskampioen) en 1969 (VVOG landskampioen).

 

In de hoofdklasse A gaat Noordwijk fier op kop. Rijsoord maakte bij de herstart van de competitie kennis met de aanvalskracht (1-8) van de ploeg van Kees Zethof. Het is aan SteDoCo om de koploper te weerstaan en meer dan dat om de spanning terug te brengen in de competitie. Frans Adelaar zag zijn team ook makkelijk scoren tegen Nootdorp (5-2). Eerder dit seizoen in Hornaar stapte Noordwijk weg met een 0-2 overwinning en ook toen al was SteDoCo een concurrent van de Noordwijkers.

 

Sparta Nijkerk beschouwt NSC Nijkerk als de kleine broer. Een mooier uitgangspunt is niet denkbaar voor een derby. Het jonkie dat de tegenstander die zich hoger acht uitdaagt. Een blik op de ranglijst leert dat de ploegen elkaar op dit moment niets ontlopen, beide op een p/d plek in de hoofdklasse B, met een zelfde puntentotaal. Die positie voelt voor Sparta Nijkerk als beneden zijn stand. Marco Roelofsen werd al het slachtoffer van de teleurstellende gang van zaken en kreeg zijn ontslag aangezegd. Maar ook zijn opvolger Imdat Ilguy heeft het elftal nog niet vlot getrokken. En dat is best opvallend voor een club die in deze eeuw een gouden periode beleefde met hoge klasseringen in de hoofdklasse en zelfs twee keer mocht meedoen in de topklasse. Maar die avontuurtjes duurden nooit langer dan een seizoen.

 

Mark Groenewoudt (Sparta) springt soepel over Nico van den Brom (NSC) heen. De ploegen kwamen eerder dit seizoen uit op 3-3.
Foto: Arjen Gerritsma

 

In vergelijking daarmee past NSC bescheidenheid. Na een aantal keer heen en weer pendelen vanuit de eerste klasse speelt de Nijkerkse Sportclub sinds 2014 in de hoofdklasse, met weinig tot de verbeelding sprekende klasseringen. Maar in een derby tellen dat soort statistieken niet. Zeven keer bestreden de clubs elkaar in de hoofdklasse. Drie maal trok Sparta aan het langste eind, NSC twee keer. Twee keer rolde er een gelijk spel uit de bus, beide keren op de thuisbasis van NSC. Vorig seizoen werd het 1-1 op De Burcht en op 30 september j.l. konden de om en bij 1500 toeschouwers hun hart ophalen bij 3-3. Het wordt vast en zeker druk op de Ebbenhorst.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - Achilles '29
Spakenburg - Quick Boys
Noordwijk - SteDoCo
Sparta Nijkerk - NSC Nijkerk