Nieuws

Spakenburg slaat Quick Boys van zich af

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

28 januari 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het werd een echte topper tussen koploper Spakenburg en nummer drie van de ranglijst Quick Boys. De beide grootmachten uit het amateurvoetbal schotelden het talrijke publiek een prima wedstrijd voor, waarin Spakenburg uiteindelijk met een 2-0 zege prima zaken deed.

 

Al in de eerste minuut kon de thuisploeg door een benutte strafschop van Kees 'Pier' Tol op voorsprong komen. Onder haast ideale weersomstandigheden brachten beide ploegen veel strijd, soms prima combinaties, maar ook veel acties die net niet goed gingen. Alle ingrediënten waren dus aanwezig aan de blauwe zijde van sportpark De Westmaat om alle hoge verwachtingen waar te maken. Het werd ook een duel dat als reclame voor het amateurvoetbal de boeken in mag. Spakenburg wilde de afknapper van een week eerder tegen ODIN '59 (1-2 verlies) goed maken tegen een tegenstander van formaat. Quick Boys is zo'n tegenstander. De ploeg van trainer Gert Aandewiel was door drie ruime zeges op rij opgeklommen naar de derde plaats. En als je een spits als Yordi Teijsse in de je ploeg hebt, die in de drie wedstrijden acht keer het net wist te vinden, dan is iedere ploeg op zijn hoede.

 

Joey Ravensbregen kijkt voornamelijk toe bij een voorzet van Kees Tol.

 

Spakenburg-trainer John de Wolf noemde deze wedstrijd dan ook een krent in de pap: "Zo'n wedstrijd is toch geweldig om te spelen." De Wolf kon weer beschikken over aanvaller Philip Ties (terug van een blessure) en daardoor was het tandem Ties-Tol weer hersteld. Sinds Ties in de spits is komen te spelen, is ook Tol weer van onschatbare waarde geworden voor Spakenburg. Hoe bepaalde spelers elkaar beter aanvoelen dan andere spelers dat doen is hiermee aangetoond. "Ik voel me wel thuis in de rol die ik nu mag spelen. Het gaat me ook goed af en ik weet ook wel dat ik daardoor andere spelers beter kan laten spelen. We hebben vandaag toch laten zien wat voor een goede en volwassen ploeg we zijn geworden. Het was hard werken maar dat is niet erg," aldus de spil in het spel van Spakenburg. Aan de kant van Quick Boys had het ontslag van Jan Zoutman als trainer alleen maar overwinningen opgeleverd. Gert Aandewiel weet ook wel dat het in dit geval ook maar gaat om kleine verschillen. "Jan is toch een heel goed trainer. Maar soms gaan details mis en is het vervelend dat die dan tegen je gaan werken. Maar de voetballerij staat bij resultaten en dat weet iedere trainer."

 

Direct in de eerste minuut gebeurde er al heel veel. Vanaf de aftrap stormde Quick Boys richting het doel van de thuisploeg. Teijsse schoot in kansrijke positie in het zijnet. Het meegereisde publiek uit Katwijk stond al op de banken te juichen, maar zat een halve minuut later met de handen voor de ogen. Spakenburg antwoordde namelijk op dezelfde manier. Na een verre trap vanuit de verdediging verslikte de defensie van Quick Boys zich in de snelheid van Tol. Doelman Jesper Hoogedoorn moest zijn doel uitkomen en beging een overtreding op de doorgebroken aanvaller. Scheidsrechter Serik wees direct naar de stip. Gelukkig hield de leidsman het bij een gele kaart voor Hoogedoorn. Een rode kaart had deze wedstrijd in de eerste minuut waarschijnlijk al de das omgedaan. Nu bleven beide ploegen met elf spelers staan en die keken toe hoe Tol vanaf elf meter raak schoot: 1-0.

 

Direct een prima uitgangspositie voor de thuisploeg. Leunend op een solide verdediging, waarin Teijsse eigenlijk de gehele wedstrijd geen kans kreeg van Barry Beijer en Tom van der Neut, kon men wachten op fouten bij de bezoekers en dan snel overschakelen richting spitsen. Quick Boys stopte ook direct nog meer energie in de wedstrijd. Met de lastige Jesse van Nieuwkerk had Spakenburg het nog het moeilijkst, maar van de andere aanvaller, Philippe den Hartog, ging gewoon te weinig gevaar uit. In de zesde minuut had Spakenburg-doelman Leon ter Wiele even de hulp nodig van de lat bij een dwarrelende bal van Joey Ravenbergen.

 

Tom Oostinjen houdt Joey Ravensbergen achter zich.

 

Het was een voorteken voor een fase waarin de bezoekers toch de betere kansen kregen. Zo schoot Kenny Anderson vanuit kansrijke positie in de handen van Ter Wiele. Maar in de twintigste minuut hadden de bezoekers toch op gelijke hoogte moeten komen. Drie aanvallers braken door de verdediging van Spakenburg. Met Den Hartog aan de bal hadden Teijsse en Van Nieuwkerk alleen nog maar verdediger Sten Vreekamp en natuurlijk doelman Ter Wiele voor zich. De bal die Den Hartog gaf was echter ver onder de maat en Vreekamp kon redding brengen. In die fase had Spakenburg het moeilijk om onder de druk uit te komen. Tom Oostinjen en Jasper Waalkens konden vanaf de zijkant maar niet door de verdediging komen en waren te snel de bal weer kwijt.

 

Even was er sprake van negatieve opwinding toen Beijer en Van Nieuwkerk het met elkaar aan de stok kregen, maar scheidsrechter Serik loste dat op met een gele kaart voor beiden. Verder bleef het bij voetbal met kansen voor beide doelen. In de 34-ste minuut wist Teijsse een keer aan de aandacht van zijn bewakers te ontsnappen, maar nu was doelman Ter Wiele een te grote sta-in-de-weg. Aan de andere kant direct het antwoord van Spakenburg, maar Tol kon samen met Oostinjen een grote kans niet verzilveren. In de laatste vijf minuten van de eerste helft de twee grootste kansen. Eerst die voor de thuisploeg. Na een afgeslagen aanval van Tol kwam de bal bij de meegekomen Ties. De lob over doelman Hoogendoorn was schitterend, alleen de bal kwam via de onderkant van de lat weer het veld in. In de blessuretijd aan de andere kant een moment waar al veel Katwijkse supporters voor omhoog sprongen. Een kopbal van Van Nieuwkerk leek in het lege doel te gaan, maar Sten Vreekamp verrichtte zijn tweede heldendaad door de bal voor de doellijn weg te werken.

 

Wat een eerste helft had het publiek gezien en ook in het tweede bedrijf bleef het lang heel interessant. Alleen had het hoge tempo wel zijn tol geëist. Het omschakelen van balbezit naar balverlies werd moeilijker en dan is dat toch iets gemakkelijker als je een voorsprong hebt. Quick Boys had alles op een overwinning gezet en moest wel vol op de aanval blijven spelen. Alleen als Teijsse maar niet in goede positie kan komen, dan wordt het moeilijk om doelpunten te maken. Even dacht Quick Boys in de 65-stee minuut aan de gelijkmaker te komen. Aanvoerder Delano a Cohen schoot een vrije trap langs de niet reagerende Ter Wiele. De Katwijkers liepen al juichend richting middenstip, maar hadden niet gezien dat scheidsrechter Serik zijn hand in de lucht had. Dat laatste had Ter Wielen wel gezien en liet daarom de bal lopen.

 

Yordi Teijsse baalt ervan dat zijn doelpoging mislukt is.

 

Geen gelijkmaker dus en vijf minuten later kwam daar de domper van de tweede Spakenburgse treffer overheen. Ties gaf een slimme pass op de meegekomen Waalkens en die schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak: 2-0. Dat bleek de definitieve beslissing in een wedstrijd die verder nog wel een paar mogelijkheden gaf voor de bezoekers, maar die eigenlijk verdiend werd gewonnen door de koploper. Een koploper waar nu toch van verwacht wordt dat de ploeg zich niet zal laten verrassen door hekkensluiter Magreb '90.

 

Aandewiel was duidelijk teleurgesteld maar kon zijn ploeg niet zoveel verwijten maken. "Ja die eerste minuut veranderde de wedstrijd toch voor ons. Dat we er daarna een geweldige wedstrijd van gemaakt hebben is leuk voor jullie, maar daar hebben we nu even niets aan. Je moet nu eenmaal kansen benutten en dat deden we niet. We kregen ze wel." De Wolf had zijn ploeg strijd tot het gaatje zien leveren. "Iedereen heeft maximale arbeid geleverd." Daarmee moet hij zeker Tom Menting bedoelen, die als vervanger van de geschorste Giovanni Gravenbeek een belangrijke rol op het middenveld vertolkte. De Wolf kwam natuurlijk na afloop met een grote glimlach uit de kleedkamer, maar had daar wel een speciale reden voor. "We hadden vandaag twee spelers die debuteerden in het eerste elftal van Spakenburg. De traditie is dat je dan op een kratje staande een liedje moet zingen. Aan die verplichting ontkwamen Nathaniël Will en Michel Goossensen (beide in de slotfase ingevallen) niet en dus was het even luidruchtig in onze kleedkamer."

 

Voor De Wolf staat duidelijk teambuilding hoog in de vaandel. Ja en dan de aparte wedstrijd in deze fase van de competitie. Namelijk die tussen de beide topscorers Teijsse en Tol. Die wedstrijd werd dus gewonnen door Tol, maar Teijsse heeft in totaal wel twee treffers meer op zijn naam staan en voert de lijst met topscorers nog steeds aan.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures