Nieuws

Op karakter houdt Ter Leede titelkoers nog vast

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

4 februari 2018

SASSENHEIM - Met zes punten achterstand op koploper Noordwijk wist trainer Henk Wisman maar al te goed dat zijn Ter Leede zich tegen de gevaarlijke runner-up Achilles Veen geen enkel puntenverlies kon veroorloven.

 

Tel daarbij op dat de Brabanders de afgelopen weken via een ijzersterke serie de weg naar boven waren ingeslagen, en daarbij Ter Leede tot op één punt naderden. De Sassenheimers daarentegen wisten na de winterstop nog geen punt binnen te halen. Twee verliespartijen op rij, tegen FC Rijnvogels en Zwaluwen, gaven ook zonder naar de prestaties van de concurrenten te kijken geen aanleiding tot een rustig vertrouwen op de goede afloop.

 

Koud drie minuten onderweg op sportpark Roodemoolen werden alle bange voorgevoelens van het spaarzaam opgekomen publiek bewaarheid. Geklungel op het middenveld deed de bal bij Achilles-spits Sen Aerts belanden. Gevaarlijker dan dat kan bijna niet als je tegen Achilles Veen speelt, daar Aerts er om bekend staat dat hij overal en altijd gemakkelijk scoort. Ook nu weer, want als een vogeltje zo vrij rukte hij vanaf rechts op randje zestien een paar meter op om vervolgens doelman Láslo Sándor met een laag schot te kloppen. Passend in de algehele malaise van de openingsfase van de thuisploeg zag Sándor er bij deze actie niet helemaal foutloos uit. Zo snel met 0-1 achter trok Ter Leede zichtbaar beduusd ten aanval, maar de crux zat 'm vooralsnog in de eigen roodgele achterhoede, waar onophoudelijk gaten vielen voor de twee Veense aanvallers Brian Peters en Aerts. Zes minuten later bood Aerts, als een mes door de verdedigingsboter snijdend, weer vanaf rechts Ayden Kuijpers een niet te missen kans. De 0-2 stand en de onthutsende speelwijze van Ter Leede konden maar toe één conclusie leiden: wedstrijd gespeeld, Ter Leede uit de titelrace gestoten door Sen Aerts.

 

Verbeten duel tussen Toby Tan (Achilles Veen) en Ben van der Lans (Ter leede).

 

Het was pijnlijk om te zien hoe vooral op rechts Aerts zich met simpele loopbewegingen steeds volkomen vrij wist te spelen. Omdat de snelle combinaties tussen Peters en Aerts maar niet te pareren bleken, vond Henk Wisman het na twintig minuten de hoogste tijd om in te grijpen. Hij haalde linksback Jonathan Robertson naar de kant voor Sami Mouchih. "De verdediging stond verkeerd, vooral op de linkerkant", zou Wisman er na afloop over zeggen. Waarmee hij zich nog op de vlakte hield, want een wissel na nog geen twintig minuten is bijzonder drastisch te noemen.

 

De wissel vond overigens plaats in dezelfde minuut waarin Marc de Kruijs een rush door de Veense verdediging afsloot met een ziedend schot in de touwen achter doelman Jamil Kools. Hoe mooi de treffer van de naar Quick Boys vertrekkende linkerspits ook was, de 1-2 kwam zodanig onverwacht uit de lucht vallen dat er nauwelijks van een aansluitingstreffer gesproken kon worden. Geholpen door de niet superaanvallende tactiek van Achilles verkreeg Ter Leede weliswaar een optisch overwicht, maar de offensieve acties van met name De Kruijs en Ian van Otterlo waren en bleven slechts speldenprikjes. Doelman Kools kon met een gerust hart toezien hoe zijn verdediging schijnbaar moeiteloos standhield, met Maarten Boddaert in de lucht in een onbetwiste hoofdrol. Toen weer Aerts vanaf rechts de stand op 1-3 bracht was dat dan ook een logische afspiegeling van de krachtsverhouding van dat moment.

 

Dat Achilles-trainer Clemens Bastiaansen zijn ploeg in de rust voorhield om vooral op de ingeslagen weg door te gaan, lag voor de hand. Net zoals dat gold voor het betoog van Wisman, die het zocht in een oproep tot meer karakter. Tegelijk besloot hij de accenten in de aanval meer dan in het eerste bedrijf te leggen bij de flanken: "In het centrum hadden wij niets in te brengen, het was te druk daar. Jeffrey Bok kon het daarom beter op de buitenkant zoeken. De backs die geen directe tegenstander hadden door het twee-spitsensysteem van Achilles moesten zoveel als mogelijk naar voren."

 

Sen Aerts komt hoger dan Nilton Sonha.

 

Al snel werd het geëiste karakter zichtbaar, met Ian van Otterlo daarbij als voortrekker. Wisman: "Voor mij was Ian absoluut de man van de wedstrijd. Kijk naar de enorme arbeid die hij verrichtte, en dat hij daarbij altijd naar de goede kleur speelde, ik heb van hem genoten." Zoals balverlies de score in de eerste helft inleidde, gebeurde dat nu ook al snel na de spelhervatting. Alleen was het nu Achilles dat de bal inleverde en Ter Leede dat scoorde. De uit het balverlies voorkomende aanval van de thuisploeg werd weliswaar nog gestuit door een overtreding op Jeffrey Bok, maar dat betekende slechts uitstel. Want Bok voltrok zelf het vonnis vanaf de elfmeterstip.

 

Deze keer mocht de aansluitingstreffer wel die naam met ere dragen, want Ter Leede stond beslist actiever en zelfbewuster op het veld dan voor rust. De hartverwarmende strijdlust van de Sassenheimers, die er redelijk in slaagden om daarbij niet te vergeten dat zij het van hun voetballend vermogen moeten hebben, maakte dat de amusementswaarde met sprongen omhoog ging. Veel ging er aanvallend nog mis in de eindpassing maar het gevoel dat er iets te halen was groeide zowel in als rond het veld. Het Ter Leede van na de rust leek steeds minder op het krachteloze ploegje dat voor rust zo was afgedroogd.

 

Omdat de verdediging het duo Peters-Aerts nu wel in bedwang wist te houden, was er achterin weinig meer te duchten. De onvermijdelijke gelijkmaker liet nog op zich wachten tot ruim een kwartier voor tijd, toen momentenvoetballer Oussama Siali eindelijk liet zijn hoe geweldig hij kan voetballen. Zijn krul van buiten de zestien was qua schoonheid van de buitencategorie.

Wisman zette daarna met het inbrengen van aanvaller Joey van den Berg nog meer op de aanval. Siali kreeg de opdracht om op de vleugel acties te maken, alles bedoeld om erop en erover te gaan bij Achilles. Een paar minuten later schreef Van Otterlo de winnende treffer op zijn naam, nota bene met een krul van dezelfde afstand en hetzelfde kaliber als die van Siali.

 

Ian van Otterlo viert zijn doelpunt, de winnende 4-3 voor Ter Leede.

 

Achilles Veen probeerde de bakens nog te verzetten, maar de overtuiging ontbrak. Het laatste wapenfeit van de wedstrijd was een schot op de bovenkant van de lat. Nog niet bekomen van de sensationele wederopstanding van Ter Leede, maar in ieder geval veel warmer dan ze aan de wedstrijd begonnen waren, zochten de toeschouwers de kantine op. Bastiaansen voelde zich verre van verwarmd door zijn teamprestatie: "Wij speelden een verdraaid goede eerste helft. Het ging daarna echter fout doordat wij datgene waar wij goed in zijn nalieten. Weg was ons voetbal, het was opeens de ene slordigheid na de andere. De strafschop kwam uit zo'n slordigheid voort, en het moment zo vroeg in de tweede helft deed ons ook geen goed. Daarna kwamen wij niet meer goed in ons spel en tja dan kan je onderuitgaan. De tegenstander ruikt bij dit verloop immers bloed."

 

Wisman vertelde opgetogen over het door zijn ploeg getoonde karakter. Aan een uitspraak over eventuele titelkansen wilde hij zich echter niet wagen: "Wij moeten nu alleen naar onszelf kijken. Net zoals we dat de vorige weken ook moesten doen, toen we de wedstrijden verloren." Na het horen van de uitslag van Noordwijk was duidelijk dat de achterstand nog steeds zes punten bedraagt. Cijfermatig is dat niet hopeloos, maar de vraag is of Ter Leede de wisselvalligheid in de prestatiecurve weet te beteugelen. Een cruciale wedstrijd winnen door veerkracht en goed spel in één helft is beslist een ding, maar deze wedstrijd liet ook de zeer kwetsbare kant van Ter Leede zien. Namelijk dat de huisstijl van Ter Leede, het altijd alles voetballend willen oplossen, niet per definitie toereikend is tegen gehaaide tegenstanders. Pas toen er karakter bij kwam, bleek dat er veel mogelijk was.

 

Achilles Veen liep in dezelfde wedstrijd tegen hetzelfde fenomeen aan. Karakter had de Brabanders immers overeind kunnen houden. De uitkomst van de zeer vermakelijke uitvoering in Sassenheim is dat beide teams aantoonbaar voetbal van hoog niveau kunnen spelen, maar ook alle twee nog hard moeten werken aan hun stabiliteit. Lukt dat niet, dan hoeft Noordwijk zich over Ter Leede en Achilles Veen geen heel grote zorgen te maken.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures