Nieuws

Minutenwerk Kozakken Boys

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 februari 2018

RIJNSBURG - De belangen vooraf waren groot voor Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys. Misschien lag daar wel de verklaring waarom het duel in grote delen het aanzien nauwelijks waard was. Ja, de liefhebber van tactisch elkaar aftasten is volledig aan zijn trekken gekomen. Lekker open spectaculair voetbal, het was een schaars goed op sportpark Middelmors.

 

Vooraf in de kantine vroegen enkele trouwe supporters van Kozakken Boys zich af in hoeverre het vertrek van coach Dick Schreuder bij Katwijk zijn schaduw zou werpen op de komende resultaten van de koploper. En natuurlijk hoe de eigen favorieten daarvan dan zouden kunnen profiteren. Tegelijkertijd was er het besef dat het in Rijnsburg wel eens een heel zware middag zou kunnen worden. Luisterend naar de kenners van Rijnsburgse Boys was die ploeg er veel aan gelegen de eerste fatsoenlijke prestatie neer te zetten na de winterstop. In drie voorgaande duels was dat nog niet gelukt, met de 1-6 nederlaag op eigen veld tegen HHC Hardenberg als historisch dieptepunt. Probleem was wel de blessuregolf die met name de aanvallers in de selectie trof, waardoor coach Pieter Mulders niet de beschikking had over Jeffrey Jongeneelen, Donny van Oijen en Max Hudepohl.

 

Ahmed El Azzouti heeft zijn zweefmoment nadat hij Kozakken Boys op een 0-1 voorsprong heeft gezet.

 

Met in het achterhoofd dat het recentelijk verdedigend ook niet allemaal koek en ei was geweest bedacht Mulders een plan waarin Carlos Opoku een plaats kreeg bij het vaste centrale duo achterin. Opoku moest samen met Masies Artien en Hidde Prijs weerwerk bieden aan het spitsenduo Ahmed el Azzouti en Ahmad Mendes Moreira. Roderick Gielisse en Jordy Strooker, de beide Rijnsburgse backs, moesten bij balbezit minimaal inschuiven naar het middenveld. Logisch bedacht, zeker met het echec tegen Hardenberg nog vers in het geheugen en Mulders had absoluut een pluim gekregen als zijn ploeg na een minuut of negen al had weten te scoren. Maikey Parami kreeg er na slordig balverlies aan Kozakken kant in één aanval twee keer de kans toe. De eerste doelpoging strandde op de benen van doelman Richard Arends en de rebound tikte de keeper met een zweefduik naast het doel.

 

In het vervolg had Rijnsburgse Boys vaker de bal in bezit en waren er ook nog wel wat mogelijkheden, zoals de vrije schop voor Wesley Goeman op een meter of dertig van het doel. Dat soort situaties wil de aanvoerder nog wel eens benutten, maar deze keer miste het schot de snelheid om Arends echt in de problemen te brengen. De safe zag er leuk uit, maar wel in een vertraagde beweging uitgevoerd. De claim van Joël Tillema voor een strafschop zag er serieuzer uit, toen hij in zijn korte draai binnen de zestien leek te worden aangetikt. Scheidsrechter Derya Serik wilde er niet aan, wat hem een berg gecontroleerde woede van de speler in kwestie opleverde. De scheidsrechter begreep kennelijk de emotie en hield een gele kaart op zak. Zo kan het ook. Richting de rust kwam Rijnsburgse Boys opnieuw in beeld om de score te openen. Tillema stak de bal door naar Giovalli Serbony en Arends moest buiten het strafschopgebied reddend werk verrichten. De botsing zag er stevig uit, maar Serbony en Arends bleken na verzorging verder te kunnen.

 

Joël Tillema laat Gwaeron Stout achter zich.

 

Kozakken Boys had zo dus zijn zwakke momenten in de verdediging, maar ook aanvallend lieten de Werkendammers in de eerste helft voor een nummer twee van de ranglijst wel erg weinig zien. Uitgespeelde kansen: nul, veel slordig balverlies: absoluut. En omdat Rijnsburgse Boys ook niet in topvorm stak, viel de wedstrijd in fases ook gewoon stil en was er gelukig wel afleiding met de prachtige nieuwe ledboarding, waarmee de Rijnsburgers weer een hoop reclame-inkomsten denken te gaan generen. Er kwam al van alles voorbij op de borden. Uiteraard bloemen, waar wat te denken van bewegende beelden van vistrawlers, vrachtwagens, formule-1 auto's en zelf helicopters, in te zetten bij het bewaken van voetbalaccommodaties. Er was zat tijd om het allemaal te aanschouwen, omdat er op het veld soms helemaal niets gebeurde wat de aandacht trok.

 

Tevreden over de eerste helft was Kozakken Boys niet, gehoord het schreeuwerige lawaai dat in de pauze doordrong vanachter een dichte kleedkamerdeur. Het waren zeker geen juichkreten, eerder dreigend. De twee ploegen keerden onveranderd terug op het veld en Rijnsburgse Boys liet nadrukkelijk zien dat het voorlopig 5-3-2 zou blijven van waaruit de ploeg zou gaan opereren. En Artien kreeg uit een corner de kans om met een kopbal het gelijk van die keuze te bewijzen, maar de verdediger mikte te hoog. En Goeman had een mooie versnelling in huis, maar zijn voortzetting kwam niet uit de verf. De vraag lag natuurlijk ook bij Kozakken Boys of die ploeg nog een plan had, een plan B. Dat bleek eigenlijk simpel door gewoon gebruik te maken van individuele klasse van spelers. Mendes Moreira klopte Artien op de vleugel en bediende vanaf de achterlijn Azzouti en diens schot zou de hand van Opoku beroerd te hebben toen de verdediger op de doellijn een treffer voorkwam. Van een afstand was het nauwelijks waarneembaar, maar Serik stond er veel dichterbij en was resoluut: strafschop. El Azzouti knapte het klusje koel op: 0-1.

 

Joël Tillema (22) en Jayson Halman zijn aan het denken geslagen.

 

Ineens was Rijnburgse Boys in last, want Kozakken Boys schroefde na de openingstreffer het tempo gelijk een aantal treden op en oogstte een paar minuten later. Doelman Richard van Nieuwkoop kreeg nog wel een hand tegen een hoekschop maar liet de bal belanden bij Gwaeron Stout, die de 0-2 loepzuiver en hard in het dak van het net schoot. Al het voorafgaande in de wedstrijd in ogenschouw genomen was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Van de Rijnsburg-bank kwam aanvankelijk geen reactie om in te grijpen. Zo werd zomaar een kwartier weggegooid aan tijd om nog iets te gaan ondernemen bij de 0-2 achterstand. Uiteindelijk verhuisde Opoku wel naar het front, verscheen Jayson Halman in de ploeg voor Parami maar het was allemaal vergeefse moeite. Tillema was met een poeier nog het dichtste bij de 1-2 maar zag zijn doelpoging voor de doellijn weggekopt.

 

Kozakken Boys vond het allemaal wel best. Het minutenwerk zat er op en het was een kwestie van uitspelen. Dat deed de ploeg van Danny Buijs slim om niet te zeggen sluw. Beetje tijdrekken, beetje temporiseren en dan af en toe nog wel een versnelling bij Mendes Moreira. Maar de spits die met zijn eerdere actie de wedstrijd open had gebroken liet zich geregeld met glimlachend gemak aftroeven door Artien. Zelf gewonnen maar met de kennis dat ook Katwijk drie punten had gepakt sprak Buijs: "We zijn niet bezig met Katwijk. We hebben gewonnen, meer kun je niet doen, maar de competitie gaat over vierendertig wedstrijden en er zijn er nog veertien te gaan. Als we deze lijn doortrekken gaan we hoog eindigen. We hadden het lastig vandaag. We trainen en spelen normaliter op kunstgras en door de regen was het een slecht veld. Dat maakte het extra zwaar."

 

Zwaar heeft ook Rijnsburgse Boys het. Mulder kon er na afloop niet over uit dat zijn ploeg voor de derde keer op rij met lege handen stond: "We hebben het goed gedaan met drie man centraal achterin. We hebben voor rust geen kans weggegeven en eigenlijk na rust ook niet. Zelf hebben we wel vijf kansen gehad maar waren we ongelukkig in de aanval. Over de strafschop zwijg ik maar."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures