Nieuws

FC Lisse dankt naïef TEC

Wedstrijdverslag
Tweede divisie

 

11 februari 2018

LISSE - Met niet al te best voetbal heeft FC Lisse goede zaken gedaan. Het won thuis op het eigen Ter Specke met 3-2 van TEC en klom naar de elfde plaats. Bas Buimer scoorde twee keer en was daarmee de smaakmaker. FC Lisse heeft een mooie serie te pakken met drie overwinningen en een gelijkspel en is daarmee na de winterstop nog ongeslagen.
 

Door de zwaarbevochten en enigszins gelukkige overwinning hebben de Lissenaren het achterdeurtje richting linkerrijtje wagenwijd opengezet. FC Lisse kende veel persoonlijke problemen en daarom was het even puzzelen voor trainer Robbert de Ruiter om een opstelling op papier te krijgen. Roel de Goede en Rick Vermeulen zaten geblesseerd op de tribune en tot overmaat van ramp haakte zaterdagmorgen Robert van Boxel ziek af.
 

Ook voor TEC-trainer Frits van den Berk was het geen sinecure op een opstelling te fabriceren, maar dat komt door weelde. Tijdens de wintertransferwindow mocht hij maar liefst vijf nieuwe spelers verwelkomen. Drie daarvan stonden aan de aftrap, Sherwin Grot kwam over van IJsselmeervogels, Vinnie Vermeer (ex-NAC) en Nicky Kuiper maakte de overstap van de profs van FC Eindhoven. En met de komst van Kuiper is trainer Van den Berk maar wat in zijn nopjes. "Nick Kuiper ken ik al vanaf de C-junioren van Vitesse. We zijn nu vijftien jaar verder en die ben ik altijd blijven volgen. Ik heb altijd een bijzondere band met Nicky gehad en zo hebben we hem ook weer binnen kunnen hengelen. We zochten zo'n type speler, iemand die voor de verdediging kan spelen en ook linker centraal kan spelen. Dus Nicky is voor ons een prima aanwinst. Hij is wel vaak geblesseerd geweest, maar heeft natuurlijk veel eredivisie ervaring. Hij is kampioen geworden met FC Twente."

 

Bas Buimer heeft FC Lisse op voorsprong gezet.

 

Het veld maakte goed voetbal bijna onmogelijk, maar daar hadden beide ploegen mee te maken. Voor rust voetbalden beide teams in een ontzettend laag tempo waardoor er over en weer geen ruimtes werden geen gecreëerd. Gevolg was geen vrije mensen en bijna ook geen kansen. Het publiek vermaakte zich amper. Nou ja, TEC prikte soms wel maar echt gevaarlijk leek het niet. FC Lisse zorgde zelf nog voor het meeste TEC gevaar, dankzij verdedigende misverstanden achterin. Doelman Brian van der Werff en verdediger Kevin van der Zee begrepen elkaar even niet maar TEC weigerde te profiteren. Later leidde achteloosheid bij linksback Randy Ababio en doelman van Van der Werff andermaal gevaar in maar Sherwin Gro twas net niet attent genoeg. Tussendoor was FC Lisse spits Hanne Hagary aan de andere kant gevaarlijk maar diens harde poeier verdween via de vingers van Sebastiaan van der Sman over de lat.
 

Koukleumende supporters snakten naar het rustsignaal maar werden toch nog verwend met een doelpunt. Op slag van rust kwam Lisse via Buimer op voorsprong. Niels Buijs pikte op de achterlijn de bal nog op, legde terug op Hagary en diens mislukte schot belandde op het hoofd van Buimer en die kopte simpel binnen.
 

Gebeurde er voor rust bijna niets noemenswaardig, na rust werd dat aardig gecompenseerd. De voetballiefhebbers kregen een attractievere tweede helft opgediend en konden geregeld de handen warm klappen. TEC herstelde zich knap na die klap vlak voor rust en kwam snel langszij. Een kolderiek misverstand in de Lisse verdediging - Buijs en Van der Zwet liepen elkaar voor de voeten - gaf Matthijs van Gessel de kans om de gelijkmaker langs Van de Werff te schieten. "Bizar", aldus De Ruiter. "Niels en Kevin die een spelletje doofstomheid speelden, volgens mij. Het is gewoon jij of ik, maar als je allebei niks zegt, heb je een probleem."

Nu was het voor FC Lisse weer de beurt om zich te herpakken. 'Architect' Martin van Eeuwijk was grote delen van de wedstrijd onzichtbaar maar stond wel aan de basis van de hernieuwde voorsprong van zijn ploeg. Met een perfecte voorzet stelde hij Buimer in staat om weer koppend doelman Sman voor de tweede maal te passeren.

Met nog een kwartier te gaan veranderde TEC de spelwijze. Linksback Randel Shakison ging naar de kant voor spits Serhat Koç. Zijn allereerste balcontact leek al rendement op te leveren maar doelman Van der Werff verhinderde dat nog. Vijf minuten later lag Van der Werff Koç weer in de weg maar ging de spits na duidelijk contact naar de grond. Scheidsrechter Pieter van der Pol was gedecideerd, penalty. Koç zette zichzelf vol overtuiging achter de bal en met een perfecte Panenka liet hij Van der Werff volkomen kansloos. Volgens Koç zelf was het geen risicovol genomen strafschop. "Dat ligt aan het moment. Dit was een heel belangrijk moment en dan verwacht een keeper geen Panenka", lachte Koç. "Hij was precies goed. Zonde dat ie achteraf niks waard was."

 

Bert Koomen ligt op snelheid. Matthijs van Gessel (18) kan slechts volgen.

 

TEC bleef tot het bittere einde geloven in een beter resultaat. Het piepte en het kraakte achterin bij FC Lisse, maar gevolgen bleven uit. Sterker nog, de punten bleven in Lisse. Het duel leek op een puntendeling af te stevenen. Onvoorstelbaar naïef was echter de wijze waarop TEC alsnog het puntje uit handen gaf. Uit een corner, vijf minuten voor tijd, kopte Niels Buijs eerst nog hoog over. Twee minuten later weer een corner van Van Eeuwijk en weer mocht de volkomen vrijstaande Buijs koppen. Nu wel raak en daarmee was het pleit voor TEC beslecht. Trainer Van den Berk was na afloop 'not amused' over het feit dat er zo lankmoedig werd verdedigd. "Ik wijt het weer aan naïviteit hoe wij de goals tegenkrijgen. Hij (Shakison, red.) kan de bal gewoon verdedigen op Van Eeuwijk, dat gebeurt niet en uiteindelijk komt daar de tweede goal uit. Dan krijg je die kopbal hoog over van die nummer twee (Buijs, red.) en drie minuten later kopt ie hem binnen. Het enige wat ze hadden moeten doen was gewoon voor hem gaan staan en dan laat je hem tegen je aanlopen. Kan hij nooit koppen, toch? Dat gebeurt niet en dat is naïviteit. Dat zijn wij te voeten uit."
 

Het ongeloof over het verloop van de wedstrijd straalde ook na afloop nog van het gezicht van Van den Berk. "Wij wisten dondersgoed dat wij vandaag een goede slag hadden moeten slaan. Dit was niet nodig geweest. Wij hadden hier vandaag gewoon moeten winnen. Ik vond dit een heel matige tegenstander, wij waren gewoon beter." Dat Van den Berk een tikje overdreef zal duidelijk zijn, maar in de kern had hij gelijk. Voordat Buimer vlak voor rust en eigenlijk uit het niets de score opende, had TEC al een paar keer op de deur geklopt bij Lisse doelman Brian van der Werf en ook na rust kwam FC Lisse een paar keer goed weg. Daarom ziet Van den Berk de toekomst nog steeds zonnig tegemoet. Zijn ploeg kan voetballen, weet hij en wil dan ook niks weten van opgeven. "Wij hebben de betere voetballers maar Lisse is een fysieke ploeg en daar hebben wij moeite mee. Maar we gaan er echt niet uit. Vorige week tegen De Dijk hadden we er ook minimaal zes moeten maken en vandaag waren dat er vier die erin hadden gemoeten. En we geven de tegengoals te gemakkelijk weg. Halen we dat eruit dan redden we het. En dat gaat gebeuren."

 

Niels Buijs kopt de winnende 3-2 binnen voor FC Lisse.

 

Ondanks de winst van zijn ploeg was De Ruiter na afloop even realistisch als altijd. "Nou nou, heel slecht vandaag. Van beide kanten overigens. Het is momenteel lastig voetballen op deze grasmat. En elke keer deze laatste maanden trekken we de conclusie dat het weer slecht was. Of we nu tegen IJsselmeervogels spelen of zoals vorige week tegen Achilles. Die wonnen we ook en dan wordt er heel veel gezegd 'je speelt niet slecht want je wint met 3-0'. Toen was het niet veel beter dan het nu is."
 

De ontwikkelingen in de competitie stemde De Ruiter tevreden. "Ik ben superblij met dit resultaat. Deze wedstrijd was voor mij veel interessanter dan volgende week de derby tegen VVSB en de week daarop tegen Katwijk. Die punten zijn een bonus, deze moesten we winnen. We nemen nu afstand van de onderste twee en we staan nu gelijk met Excelsior Maassluis. Of je op elf of op vijf punten staat is een heel groot verschil. Nu voetbal je de komende weken tegen ploegen die boven ons staan en dat is een mooie krachtmeting. Als we die potjes ook gaan winnen, dan gaan we gewoon meedoen in de sub-top. We doen nu afstand van de onderste regionen en dan ga je ook vol zelfvertrouwen en bluf de komende potjes tegemoet."
 

Tekst: Kerst Boomsma

Foto's: Hubert Habers